Ραφήνα: Σπάνιο Carte-postale με το λιμάνι από τα μέσα της δεκαετίας του ’50

Ένα σπάνιο Carte-postale με το λιμάνι της Ραφήνας από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60, ανήρτησε ο καθηγητής Αντώνης Λαζαρής


Σε ανάρτηση του αναφέρει:

Αυτό είναι το παλιό λιμάνι της Ραφήνας σε μία carte-postale από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60.
Το μικρό λιμανάκι είναι γεμάτο από βάρκες και καΐκια πάσης λογής.

Το ταβερνάκι στα αριστερά της φωτογραφίας είναι το “ΑΥΡΑ”, στη θέση του οποίου χτίστηκε μέσα στην Επταετία το μεγάλο Ξενοδοχείο που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την διαμόρφωση της περιοχής.
Υπάρχει ακόμα η μικρή παραλία όπου έχουν τραβήξει έξω τις βάρκες.
Ψηλά πάνω από το λιμάνι βλέπουμε τα δύο ξενοδοχεία της Ραφήνας, το “ΑΚΤΗ” της οικογένειας Δρακούλη και το Ξεονοδοχείο της οικογένειας Διαγγελάκη.

Περίπου αυτήν την εποχή ο Δημήτρης Θεοχάρης ανασκάπτει πάνω από το λιμάνι τον Προϊστορικό Οικισμό της Ραφήνας και τα χαλκουργεία (στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Πάρκο Κυρρήνεια).

Οι ανασκαφές του Δημήτρη Θεοχάρη σταματούν άδοξα καθώς οι προϊστορικές αρχαιότητες φαντάζουν απειλητικές για την ανάπτυξη της Ραφήνας.

Το 1961 ξεκινούν τα έργα επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας.
Εβδομήντα χρόνια μετά σημαντικές προϊστορικές αρχαιότητες καταστρέφονται κατά μήκος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στα πλαίσια ενός αμφιλεγόμενου τεχνικού έργου μετατροπής του ποταμού σε κανάλι αποοροής υδάτων.

Εβδομήντα χρόνια τώρα η Ραφήνα πληγώνει ακριβά το παρελθόν της.
Και τώρα κάποιοι προετοιμάζουν το τελικό χτύπημα με την επέκταση του λιμανιού και την παραχώρηση της παράκτιας ζώνης του λιμένα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.