Ραφήνα Vs Μαραθώνας: Πόση απόσταση χωρίζει τις αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων από τις πυρόπληκτες περιοχές

Περισσότερο από τρεις μήνες πέρασαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που έμελε να αλλάξει μέσα σε λίγες ώρες τα πάντα στη Ραφήνα, το Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια, καμένες εκτάσεις και στέρησε τη ζωή από 99 συνανθρώπους μας. Εκεί που κάποτε όλα ήταν καταπράσινα σήμερα κυριαρχεί το γκρίζο.

Ότι έγινε δυστυχώς δεν μπορεί να ξεγίνει. Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω.

Όσο αφορά για το ποιος έφτιαξε και τι θα μπορούσε να γίνει πριν και κατά την διάρκεια της φωτιάς, αυτό το έχει αναλάβει ήδη η δικαιοσύνη.

Όμως αυτό που μπορούμε να δούμε είναι τι έχει γίνει από εκείνη τη μαύρη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, από τις τοπικές κοινωνίες και από τους τοπικούς φορείς.

Πως στάθηκαν ή δεν στάθηκαν, απέναντι σε αυτό το πραγματικά ακραίο και πρωτόγνωρο γεγονός, όλοι όσοι ανέλαβαν τις τύχες της Ραφήνας και του Μαραθώνα πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Πόση απόσταση χωρίζει τις αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων από τις πυρόπληκτες περιοχές και από αυτούς που από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα.

Η Ραφήνα από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την φονική πυρκαγιά μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων. Μπορεί η μεγαλύτερη καταστροφή να έγινε σε οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα, όμως τα πάντα συντονίζονταν από τη Ραφήνα.

Το ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ακολουθούσε το άλλο με τα θέματα να ψηφίζονται ομόφωνα από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Η μία σύσκεψη μετά την άλλη με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο.

Δεν γνωρίζουμε κυβερνητικό παράγοντα ή υπουργό που να μην πέρασε πρώτα από τη Ραφήνα.
Οργανώθηκε από δημοτικούς συμβούλους της Ραφήνας, ιατρούς στο επάγγελμα, κέντρο υποστήριξης για τους πυρόπληκτους, από εθελοντές ψυχολόγους και ιατρούς, ενώ συγκεντρώθηκε το ιατροφαρμακευτικό υλικό στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το οποίο από την πρώτη στιγμή άνοιξε τις πόρτες του για να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους.

Από την άλλη στον Μαραθώνα η πρώτη αντίδραση ήταν διαφορετική. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την φονική πυρκαγιά, ο Δήμαρχος ήταν απών. Οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν έντονες και η οργή ξεχείλιζε.

Η επόμενη συνεδρίαση ήταν μονοθεματική. Το θέμα δεν αφορούσε τους πυρόπληκτούς, αλλά την έκδοση ψηφίσματος για την παραίτηση του Δημάρχου. Είναι ίσως το μοναδικό συμβούλιο στον Μαραθώνα που θέμα του να πήρε τόσες πολλές θετικές ψήφους.

Στη Ραφήνα πάρθηκε η απόφαση να δοθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή το παλιό γήπεδο της Θύελλας στη Διασταύρωση για την συγκέντρωση των καμένων αυτοκινήτων. Στη Ραφήνα πάρθηκε πρώτα η απόφαση για να ξεκινήσουν οι υλοτομήσεις και στη Ραφήνα βρέθηκε χώρος για την συγκέντρωση των καμένων δέντρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Διοικητής της Τροχαίας, όταν εμφανίστηκε στο πρώτο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας να καθαρίσει τους δρόμους στο Μάτι.

Από τις αρχές Αυγούστου στη Ραφήνα ήδη είχε αποφασιστεί η προμήθεια γευμάτων για τους πληγέντες.

Στον Μαραθώνα όλα τα είχαν αναλάβει οι εθελοντές. Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά. Καταγγελίες για μουχλιασμένα γεύματα και κίνδυνος να διακοπούν τα συσσίτια σε όσους πυρόπληκτους διέμεναν στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας.

Το Κόκκινο Λιμανάκι ήταν η πρώτη περιοχή που φωτίστηκε μετά την πυρκαγιά. Στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, μέχρι και σήμερα κάτοικοι και συντονιστική επιτροπή καταγράφουν τους δρόμους που δεν έχουν τοποθετηθεί λαμπτήρες φωτισμού.

Τεράστιο θέμα έγινε και με τον ενταφιασμό των νεκρών, αφού μετά την απόφαση που είχε πάρει το παρόν δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρχε χώρος στο νεκροταφείο της Νέας Μάκρης, με αποτέλεσμα την επέκταση του και τον ενταφιασμό στον χώρο του πάρκινγκ. Αυτό οδήγησε στο να κάνουν καταγγελίες κάτοικοι της περιοχής και να ζητούν αποζημιώσεις που φτάνουν το 1.000.000 ευρώ.

Και ενώ στη Ραφήνα βρέθηκε κτίριο για την συγκέντρωση όλων των ειδών πρώτης ανάγκης που πρόσφεραν απλόχερα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας για τους πυρόπληκτούς, στον Μαραθώνα υπήρξαν καταγγελίες για κακοδιαχείριση του υλικού, όπως είδη ρουχισμού, τρόφιμα, συσκευές και άλλα, που οδήγησαν στην διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, με τον Δήμο να απαντά πως κατά τη διαδικασία μεταφοράς και επανατοποθέτησης στους νέους χώρους λήφθηκαν αποσπασματικές φωτογραφίες που υπηρετούν δόλιους σκοπούς.

Η τελευταία εικόνα που δεν έμεινε ασχολίαστη από τους κατοίκους ήταν από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μαραθώνος προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου της δεντροφύτευσης.

Στο σημείο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Επικρατείας και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, καθώς και εκπρόσωποι, του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ελλάδος και της εταιρείας τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, κανένας εκπρόσωπος όμως από τον Δήμο Μαραθώνα!

Μάκης Κελέκης

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.