Ρεύμα: Μειωμένες χρεώσεις και επιδοτήσεις τον Μάρτιο

Σημαντικά μειωμένες αναμένεται να είναι οι χρεώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Μάρτιο με αρωγό την «βουτιά» των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αλλά και την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που τον Φεβρουάριο έπεσε σε χαμηλότερα επίπεδα κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας 20/2, οι πάροχοι ενέργειας θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τις χρεώσεις λιανικής του Μαρτίου, κοντά στην περιοχή των 0,20 ευρώ/kWh, όπως και τον Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα και οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν για τον επόμενο μήνα, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σημειώνεται πως το ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα καθοριστεί από το τελικό ύψος της επιδότησης, επί της κατανάλωσης, με τα σενάρια να τοποθετούν την τελική τιμή ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 191 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και 161 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές του Φεβρουαρίου
ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.

Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.

NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.

Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.

Πότε θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς
Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος» έδωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας εντός της εβδομάδας, δηλώνοντας: «Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών», αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών
Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.