Σοφία Μασούρη: Διατροφή και ακμή, πόσο συνδέονται;

Η κοινή ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή – σε μικρότερη συχνότητα – μέχρι τα 40 έτη (ακμή ενηλίκου). Εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες όπως το πρόσωπο και το άνω τμήμα του κορμού και εμφανίζεται με κλειστούς πόρους, επώδυνες κύστεις και φλεγμονώδη στοιχεία.

Συνήθως δεν συνοδεύεται από ενδοκρινολογική διαταραχή αλλά μπορεί να σχετίζεται με υπερπλασία επινεφριδίων ή πολυκυστικές ωοθήκες.

Δείτε ακόμα:  Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Είμαστε λίγο παράλυτοι

Η ακμή στην πιο ήπια μορφή της αντιμετωπίζεται με χρήση τοπικής αγωγής με φαρμακευτικές κρέμες, δερματολογικούς καθαρισμούς και χημικά πήλινγκς. Εδώ κάποια από τα κύρια συστατικά είναι το σαλικυλικό οξύ, τα παράγωγα ρετινοειδών και το γλυκολικό οξύ που νομικά μόνο ο δερματολόγος μπορεί να χειρίζεται, μιας και πρόκειται για ουσίες που απαιτούν πολύ καλή γνώση όσον αφορά στην εφαρμογή τους.

Όταν όμως, υπάρχουν ενδείξεις όπως κύστεις και επώδυνες βλάβες που σηματοδοτούν μία επίμονη ή μία ακμή βαριάς μορφής, τότε συστήνονται θεραπείες από το στόμα.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν;

Πολλοί ασθενείς ρωτούν για το ρόλο της διατροφής έχοντας διαβάσει σχετικά άρθρα. Πέραν της υψηλής κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καμία έρευνα μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει ότι κάποια άλλη συγκεκριμένη ομάδα τροφών επιβαρύνει τα περιστατικά ακμής. Είναι γνωστό πως η μεσογειακή ισορροπημένη διατροφή βοηθάει πολύ την υγεία μας.

Έτσι και στην ακμή είναι σημαντικό τα νεαρά παιδιά όπως και οι ενήλικες να διατηρούν ένα ιδανικό βάρος, να έχουν αναπτύξει την νοοτροπία να αγαπούν το σώμα και το πρόσωπό τους και να το φροντίζουν και με τη σωστή θεραπεία και με τη σωστή διατροφή. Πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις με αγωγή ρετινοειδών θα πρέπει αυστηρά να τηρείται ένα διαιτολόγιο χωρίς καθόλου λιπαρά για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας και την ταχύτερη ολοκλήρωση της, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Δείτε ακόμα:  Έχω κατάθλιψη; Πέντε ερωτήσεις αποκαλύπτουν αν πάσχετε – Όλα τα συμπτώματα

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/