Σοφία Μασούρη! Mascne: Πως αντιμετωπίζουμε την ακμή από τη χρήση μάσκας στην εποχή της πανδημίας

Στην περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε όλοι λόγω της συχνής χρήσης μάσκας είναι πιθανό να έχετε αύξηση του ερεθισμού στις περιοχές του προσώπου που αυτή καλύπτει.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό πλέον με τον όρο mascne (ή maskne) και είναι μια παρενέργεια της καθημερινής χρήσης μάσκας που εφαρμόζουμε για την καταπολέμηση της λοίμωξης Covid -19.Φυσικά η μάσκα αποτελεί πλέον κύριο μέσο προστασίας μας, αλλά καλό είναι να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες για να αποφύγετε τα προβλήματα στο δέρμα σας. Η σωστή επιλογή της μάσκας καθώς η φροντίδα και ο κατάλληλος καθαρισμός του προσώπου σας θα επιτρέψει να ελέγξετε τις πιθανές εξάρσεις.

Δείτε ακόμα:  Γ. Τράγκας: Όλοι ξέρουν στην κυβέρνηση ότι αν δεν ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση τώρα τα Χριστούγεννα, η ύφεση θα συνεχιστεί το 2021

Τι προκαλεί τη Mascne;

Η χρήση της μάσκας κρατάει τα σταγονίδια που προέρχονται από την αναπνοή, την ομιλία, το βήξιμο ή το φτέρνισμα, αλλά αυτό αυξάνει την υγρασία στην περιοχή, οι σμηγματογόνοι αδένες φράσουν και τα βακτήρια πιθανό να πολλαπλασιάζονται. Σε συνδυασμό με την τριβή ή την πίεση στην περιοχή μπορεί προκληθεί αυξημένος ερεθισμός με εμφάνιση τοπικά ακμής . Επιπλέον κακή χρήση των υφασμάτινων μασκών όπως το μη σωστό και συχνό πλύσιμο της, το πλύσιμο με σκληρό απορρυπαντικό ή ακόμη και η κακή επιλογή του υλικού μπορεί να οξύνει το πρόβλημα. Το άγχος και η αβεβαιότητα που προκαλεί η περίοδος της πανδημίας επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι χειρουργικές μάσκες; Ποια είναι η «μέθοδος των επτά ημερών»

Επιλέξτε μια μάσκα κατασκευασμένη από φυσικές ίνες και αποφύγετε μάσκες από συνθετικά υλικά. Φροντίστε η μάσκα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο σας, χωρίς να σας πιέζει.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με κατάλληλο σαπούνι και καθαρίστε το πρόσωπο σας σύμφωνα με της οδηγίες του γιατρού σας. Μην αφήνετε το makeupκαι τα άλλα καλλυντικά προϊόντα στο δέρμα σας για πολλές ώρες . Η μάσκα πρέπει να είναι πάντα καθαρή. Αν χρησιμοποιείτε μάσκα μιας χρήσης πρέπει να την απορρίπτεται μετά από κάθε εφαρμογή.

Δείτε ακόμα:  Μαραθώνας: Διαδρομές καραντίνας - Περίπατος στο δάσος της κουκουναριάς (φωτό)

Η υγιεινή των χεριών, ο καλός καθαρισμός του προσώπου σας και η σωστή χρήση και επιλογή της μάσκας θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα. Εάν παρατηρήσετε επιφανειακά σπυράκια ή ερυθρότητα και κνησμό, επισκεφθείτε τον δερματολόγο για τις απαραίτητες ιατρικές συμβουλές και τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της mascne με την κατάλληλη θεραπεία.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/