Συναγερμός για τις ιώσεις: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πότε είναι η έξαρση της γρίπης

Καμπανάκι για τη μεγάλη και ταυτόχρονη διασπορά ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού που προσβάλλουν τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες κρούουν τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί.

Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (23/12) στο MEGA, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε πως τις μέρες των γιορτών, όπου θα υπάρξει συνωστισμός, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα, καθώς και να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού προτού βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι με συγγενείς και φίλους.

«Θα πάμε σε ένα σπίτι, σε ένα ρεβεγιόν με συγγενείς και φίλους. Καλό είναι να προηγηθεί ένα τεστ. Μπορεί να έχεις κορωνοϊός, να είσαι ασυμπτωματικός και να το μεταδόσεις στους υπόλοιπους», δήλωσε.

Ιδιαίτερα, οι αναπνευστικοί ιοί ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιατρεία να είναι γεμάτα, όπως είπε.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως αναμένεται έξαρση της γρίπης μετά τις γιορτές, ιδιαίτερα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν προσοχή και κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

«Θα δούμε μια επιδείνωση σε όλες τις ιώσεις»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (22/12) στο Open, υπογράμμισε ότι «θα δούμε μια επιδείνωση σε όλες τις ιώσεις καθώς κλεινόμαστε λίγο περισσότερο μέσα, έχουμε και το κρύο. Δεν έχει έρθει ακόμα το κύμα της γρίπης. Φλεβάρη με Μάρτη περιμένουμε την κορύφωση», εκτίμησε.

Παράλληλα, προέτρεψε τον κόσμο να κάνει και το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές ιώσεις καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγο της μάσκας και των lockdown δεν είχαμε. Πάρα πολλά από αυτά που βαφτίζονται γρίπη, δεν είναι, είναι άλλες ιώσεις. Εάν δεν κάνουμε τεστ με τα κλινικά συμπτώματα και μόνο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε γρίπη», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός»

Αναφερόμενος στην πορεία του κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «είναι η πρώτη εβδομάδα που έχουμε μπει στον πραγματικό χειμώνα, έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Παρότι συζητιέται πολύ το πρόβλημα της γρίπης και απασχολεί πολλούς ανθρώπους, το κύριο πρόβλημα που συνεχίζουμε να έχουμε είναι ο κορονοϊός. Την προηγούμενη εβδομάδα χάσαμε πάλι 150 ανθρώπους από τη νόσο. Οι εισαγωγές είναι σταθερά γύρω στις 200, είχαμε μια πολύ μικρή μείωση στις 190. Άρα δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Πρέπει να ζήσουμε με αυτόν αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε λίγο και την επιστήμη».

Η αποτελεσματικότητα του επικαιροποιημένου εμβολίου έναντι της Όμικρον 5

Συνεχίζοντας, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές σαφείς αποδείξεις ότι η αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που καλύπτει και την Όμικρον 5 και τις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. Μειώνει στο 80% τον κίνδυνο θανάτου για τους υπερήλικες και γύρω στο 60% τον κίνδυνο να πας στο νοσοκομείο σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε».

«Βεβαίως η μείωση των εμβολιασμών έχουν επηρεάσει τον αριθμό θανάτων», τόνισε.

«Σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει 1,5 εκατ. κόσμος»

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης (20/12), ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή εκδηλώνονται καθημερινά περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές, ενώ τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, «σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και των παιδιών και των μικρών παιδιών».

Ανατροπή με τον πιο «αθώο» ιό

Αναφερόμενος στο εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων και γρίπης, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι συγκριτικά ο πιο «αθώος», ακόμα και από τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) είναι ο κορονοϊός.

Μιλώντας για την πανδημία του Covid-19 o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε ότι τώρα πια έχει μεταλλαχθεί αλλά όχι με τη βαρύτητα που περνάει ο κόσμος τη γρίπη με πολύ υψηλό πυρετό.

«Κάποιοι ευάλωτοι και μεγάλοι σε ηλικία έρχονται με βαριές πνευμονίες στο νοσοκομείο αλλά και με το αναπνευστικό συγκυριακό. Στην Πνευμονολογική Κλινική έχουμε νοσηλεύσει αρκετούς με τον συγκυτιακό ιό που επομένως δεν βλάπτει μόνο τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά βλάπτει και υπέργηρους και βαριά νοσούντες ανθρώπους», συμπλήρωσε ο γιατρός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι οι ασθενείς με έντονο βήχα και βρογχίτιδα θα πρέπει να απευθύνονται στους πνευμονολόγους για να πάρουν την κατάλληλη αγωγή, προτού χειροτερεύσει η κλινική κατάστασή τους.

Τα 3 μέτρα προφύλαξης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνέστησε ως μέτρο προφύλαξης τον εμβολιασμό, τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για τη γρίπη.

«Όταν συγχρωτιζόμαστε, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, για να μην έχουμε περιπέτεια μέσα στα Χριστούγεννα, καλό είναι να φοράμε μάσκα εφόσον βρισκόμαστε σε μέρος με πολύ κόσμο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, ο γιατρός έκανε αναφορά στην ανάγκη για απολύμανση των χεριών καθώς ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα με τα χέρια από ό,τι οι υπόλοιποι ιοί.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.