Ταξιδιωτικός οδηγός για τα καθηλωτικά Μετέωρα και τα γύρω παραμυθένια μέρη

Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης επισκέπτονται ή έχουν όνειρο να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μυστηριώδες δημιούργημα της φύσης. Φυσικά, αναφερόμαστε στα μοναδικά Μετέωρα, ένα γεωλογικό θαύμα που επιβάλλεται κανείς να επισκεφθεί! Η πανδημία, μάς κράτησε αρκετό καιρό μακριά από τα ταξίδια. Όμως, μετά από δυο χρόνια προγραμματίσαμε εκδρομή σε αυτό το μαγευτικό μέρος που μας αντάμειψε και με το παραπάνω!

ΔΙΑΜΟΝΗ: Για την διαμονή μας επιλέξαμε το Tsikeli Hotel στο Καστράκι. Το Καστράκι είναι ένα χωριό χτισμένο κάτω από την σκιά των Μετεώρων και το ξενοδοχείο βρίσκεται σε εκπληκτική τοποθεσία. Το Tsikeli Hotel έχει καταφέρει να παντρέψει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την μοντέρνα αισθητική. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που έχει δωμάτια με την καλύτερη θέα στα Μετέωρα, δωμάτια με jacuzzi και sauna , αλλά και ολόκληρες σουίτες.

H οικεία και σπιτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το μαγικό τοπίο, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα μοναδικό! Εκτός όμως από το πολύ ζεστό περιβάλλον και την πολυτέλεια, οι άνθρωποι του ξενοδοχείου είναι πάντα εκεί και παρέχουν κάθε βοήθεια. Επίσης, μπορούν να οργανώσουν για εσάς δραστηριότητες και εκδρομές στα καλύτερα σημεία της περιοχής! Αν επισκεφθείτε αυτό το πανέμορφο κατάλυμα, μην παραλείψετε να νοικιάσετε ηλεκτρικά ποδήλατα για να ανακαλύψετε την περιοχή. Ήταν μία εμπειρία που μας έχει μείνει αξέχαστη!

ΜΕΤΕΩΡΑ: Πελώριοι κάθετοι βράχοι που προκαλούν δέος. Γλυπτά που φιλοτέχνησαν προϊστορικά ποτάμια, με σκαρφαλωμένα επάνω τους μοναστήρια. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, βρίσκονται τα μοναστήρια των Μετεώρων, στα οποία ανέβαιναν οι μοναχοί με σχοινιά, με δίχτυα ή και με τα γυμνά τους χέρια.

Στις μέρες μας υπάρχουν έξι ζωντανά, ακμαία και ανακαινισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, τα οποία υποδέχονται φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τον προσκυνητή. Είναι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου. Τα υπόλοιπα είναι είτε ανακαινισμένα, αλλά χωρίς μοναχούς, είτε ερειπωμένα. Μετά το Άγιο Όρος, τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στη χώρα.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ: Το Καστράκι βρίσκεται στο νομό Τρικάλων και είναι το πιο γνωστό που θα συναντήσετε κοντά στην Καλαμπάκα πηγαίνοντας προς Μετέωρα. Εκεί θα δείτε μικρά γραφικά μονοπάτια, δεν θα σταματήσετε να παίρνετε τα μάτια σας από τους καθηλωτικούς βράχους των Μετεώρων και θα απολαύσετε μοναδικά σκηνικά. Για φαγητό στο Καστράκι εμείς επιλέξαμε την ταβέρνα “Γαρδένια”. Ένα ακόμη πολύ όμορφο μαγαζί για καφέ, κρασάκι, πρωινό και γλυκίσματα είναι το “Qastiro”.

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: Η Καλαμπάκα είναι ένα ακόμη μέρος που αγκαλιάζουν οι βράχοι των Μετεώρων. Είναι γραφική, πανέμορφη και έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε. Ένα από αυτά είναι Το Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο που περιλαμβάνει μια αίθουσα τρισδιάστατων (3D) προβολών με δυναμικότητα 105 θέσεων, εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα (3D projector, ηχητικά 5.1 και ειδικά subwoofer χαμηλών συχνοτήτων). Φορώντας ειδικά γυαλιά που σας παρέχονται, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τρισδιάστατη Προβολή Μυθολογικού περιεχομένου Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά) που σας ταξιδεύει εκατομμύρια χρόνια πίσω για να ζήσετε τη δημιουργία του υπέροχου τοπίου των Μετεώρων που όλοι μας θαυμάζουμε σήμερα.

Επίσης, άλλη μια προβολή είναι η Ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά) με την οποία θα περιπλανηθείτε στους ιερούς βράχους και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων με μία σύντομη ξενάγηση σε όλα τα μοναστήρια που μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα στα Μετέωρα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου. Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περι τα 250 διαφορετικά είδη. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον. Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά.

Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή. Εκείνο, όμως, που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η ποιότητα των εκθεμάτων του. Είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά.

Για φαγητό στην Καλαμπάκα εμείς επιλέξαμε το “Meteoron Panorama” και το “Meteora Restaurant”. Για all day cafe-bar μια όμορφη πρόταση είναι το “Feel the Rocks”.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες ΕΔΩ

ΤΡΙΚΑΛΑ: Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις και εμείς, φυσικά, την ερωτευτήκαμε! Η βόλτα στις όχθες του Ληθαίου ποταμού είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε. Ο ποταμός με τα φθινοπωρινά χρώματα των δέντρων και τα πεσμένα φύλλα, είναι τόσο καλά ενσωματωμένος με την πόλη και μαζί με τον κόσμο και τα ποδήλατα δίνουν στα Τρίκαλα τον αέρα της ευρωπαϊκής πόλης. Το πρωί η βόλτα εκεί είναι υπέροχη με τον ήχο του ποταμού, τα κελαηδίσματα και την πανδαισία χρωμάτων. Αλλά και το βράδυ με τον μαγικό φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι ερωτεύσιμο. Ένα από τα πράγματα που αξίζει να δείτε είναι το βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων και το Κουρσούμ Τζαμί.

ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Η Πύλη Τρικάλων αποτελεί την πύλη που οδηγεί στην ομορφιά της φύσης περνώντας σε μια διάσταση επαφής με το περιβάλλον. Έχει καθιερωθεί ως μια σίγουρη στάση των επισκεπτών που θέλουν να πάνε προς τα χωριά του Κόζιακα. Εκεί δεσπόζει ένα από τα μεγαλύτερα γεφύρια της ορεινής Ελλάδας, το μονότοξο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα. Λιθόστρωτο μονοπάτι κατηφορίζει στο ποτάμι σε διαμόρφωμένο χώρο με παγκάκια μερικά υπαίθρια κιόσκια με τοπικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

ΕΛΑΤΗ: Είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και ένας από τους πιο όμορφους και τουριστικούς ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα παραμυθένιο τοπίο όπου κυριαρχούν τα έλατα. Εμείς αφεθήκαμε στο ονειρικό σκηνικό και τα ξεχάσαμε όλα χαζεύοντας αυτή την ομορφιά της φύσης. Για φαγητό πήγαμε στα “Κανάβια” και απολαύσαμε πλούσιες μερίδες, ποιοτικές γεύσεις σε προσιτές τιμές.

Στο παρακάτω video θα δείτε την δική μας εμπειρία από αυτά τα εκπληκτικά μέρη…

The Span Travellers