Τέρμα το σερφάρισμα στο internet – Καιρός να σερφάρετε στις παραλίες της Ραφήνας!

Σίγουρα θα έχετε δει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχολούνται με το “σερφάρισμα”, ειδικά αν συχνάζετε στις παραλίες της Ραφήνας και της Βουλιαγμένης. Κάθε χρόνο οι surfers πληθαίνουν και είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς την ανάγκη που δημιουργήθηκε εν μέσω κορωνοϊού για συνδεθούμε με τη φύση. Ο καλός καιρός σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες παραλίες προσφέρεται για την ανάπτυξη αυτού του θαλάσσιου αθλήματος στην Ελλάδα.

Το surf δεν προσφέρει μόνο την εκγύμναση όλου του σώματος, συγχρόνως αυξάνεται αδρεναλίνη ενώ προσφέρει ευφορία και ηρεμία. Με λίγα λόγια ενεργοποιείται τόσο το σώμα, όσο και ο νους. Μπορεί να έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχει φανατικούς θαυμαστές αρκετές δεκαετίες στη χώρα μας.

Η φάση του surf στην Ελλάδα και στην Αττική ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘70 από τον Κωνσταντίνο Πικρό μέλος της “ΠΡ.Ο.Κ.Α” (Πρώτη Ομάδα Κυματοπλοϊίας Αττικής). Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν το άθλημα. Η δημοφιλία του surf αναπτύχθηκε μέσω των social media και περισσότερο μέσω του Instagram. «Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη του αρέσει αυτό το ονειρικό lifestyle που θυμίζει Hawaii και California» μας λέει η Φαίη Θανοπούλου που ασχολείται με το surf τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, το χειμώνα ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θαλάσσιο άθλημα, με τη θάλασσα να χάνει γενικά τη δημοφιλία της λόγω του κρύου.

“Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.
Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας…”
Οδυσσέας Ελύτης

Πλέον είναι πολύ απλό να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με το surf. Στην Ελλάδα, έχουν ανοίξει αρκετά surf schools (όπως το lineup surf school στην Ραφήνα και το Greek Surfing Academy στο Παλιό Φάληρο), ενώ υπάρχουν και private δάσκαλοι που μπορούν να βοηθήσουν για να δαμάσετε τα πρώτα σας κύματα. Μία από τις πολύ γνωστές σχολές είναι η tinos surf lessons στην Τήνο στην Παραλία Κολυμπήθρα, βγάζει κύμα με βοριά και ανοίγει κάπου μέσα Μαΐου! Στην Δυτική Πελοπόννησο στην παραλία Λαγκούβαρδος, στα Φιλιατρά το καλοκαίρι στήνεται η σχολή Beach Break Lagouvardos, επίσης υπάρχει και η σχολή Ikaria Surf School στο ομώνυμο νησί.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα άθλημα που δεν έχει πρόγραμμα. «Νομίζω πως αυτό που με παρακινείσαι στην αρχή ήταν η επιθυμία μου να είμαι στη θάλασσα όλο το χρόνο. Στην πορεία το συναίσθημα που μου δημιουργούσε με έκανε να καταλάβω τι θα πει surf» μας απάντησε η Φαίη σε σχετική ερώτηση. «Νιώθω ελεύθερη, χαρούμενη ακόμη και όταν δεν παίρνω κύμα ή έχω ένα bad session (πράγμα σύνηθες χαχα) φεύγω πλήρης από την θάλασσα, δε με νοιάζει τίποτα», μας αποκάλυψε στην συνέχεια. Δεν έχει κάποιο ηλικιακό range στο συγκεκριμένο θαλάσσιο άθλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και τόλμη.

Ναι, το surf εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις ταχύτητες του ανέμου, όπως είναι γνωστό. Μπορεί η χώρα μας να μην βρέχεται από κάποιον ωκεανό που μπορεί να προσφέρει μεγάλα κύματα, αλλά και η Μεσόγειος με τους δυνατούς της ανέμους προσφέρει την αδρεναλίνη που μπορεί να ψάχνετε. Τέτοια κύματα μπορείτε να δαμάσετε περισσότερο τον χειμώνα, παρά το καλοκαίρι. Εκτός αν πάρετε το πλοίο για να σερφάρετε σε κάποιο νησί του Αιγαίου, που θα έχει περισσότερο αέρα απ’ ότι στην Αττική.

Η ανάπτυξη των κυμάτων που είναι κατάλληλα για να σερφάρετε θα συμβεί αν η ένταση του ανέμου ξεπεράσει τα 5 μποφόρ. Σημαντικό ρόλο έχει και η διεύθυνση του ανέμου, καθώς και η ίδια η παραλία. Για να απολαύσεις το surf, θα πρέπει ιδανικά η παραλία να μην έχει καθόλου αέρα. Εναλλακτικά, ο αέρας να είναι αντίθετος προς το κύμα ή να έρχεται από το πλάι. Για να έχεις δυνατότητα μεγαλύτερου ride, ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένεις να σπάσει το κύμα, ώστε αυτό να μην ανακατεύεται και να είναι καθαρό.

Που θα κάνετε surf;

Αν βρίσκεστε κοντά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μπορείτε να πάτε στην Βουλιαγμένη, την Βάρκιζα, αλλά και την Ανάβυσσο εφόσον εξοικειωθείτε με τη σανίδα σας. Εκεί πρέπει να έχετε ανεβασμένο επίπεδο για να πάτε. Στην άλλη πλευρά της Αττικής μπορείτε να δαμάσετε τα κύματα στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας ή να κατευθυνθείτε προς τη Βραυρώνα, αν έχετε ανεβάσει το επίπεδο δυσκολίας σας.

Αν ψάχνετε τα επερχόμενα surf meetings μπορείτε να τα αναζητήσετε στις ομάδες και τις σελίδες που έχουν δημιουργηθεί στα social media. Πριν ξεκινήσετε για το surf spot σας, μην ξεχάσετε να κοιτάξετε τη πρόγνωση του καιρού μέσω του Windy και του Magic Sea Weed. Αν σας βγάλει ο δρόμος στην Ικαρία, αξίζει να παρευρεθείτε στα surf events που διοργανώνει όλο το καλοκαίρι το Ikaria Surf School.

olafaq.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.