Τι απαντά ο Δήμος Μαραθώνα για την αποκατάσταση του λατομείου στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού (φωτό)

Απάντηση δίνει ο Δήμος Μαραθώνα, σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση του λατομείου στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού και σε όλα όσα ανέφερε ο κ. Σπύρος Λιβαθινός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται:

Με την ευκαιρία της συνηθισμένης κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης που χαρακτηρίζει την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Λιβαθινού, οφείλουμε να ενημερώσουμε για μια ακόμη φορά τους πολίτες του Δήμου Μαραθώνος.

Ως δημοτική αρχή δεν συμβιβαζόμαστε μπροστά στο συμφέρον του τόπου μας, όπως έχουμε αποδείξει με τις ενέργειές μας για την ΟΕΔΑ Γραμματικού, για την οποία σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Δυστυχώς ο κ. Λιβαθινός επιμένει στην τακτική της παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας, είτε από άγνοια, είτε για λόγους σκοπιμότητας, πέρα από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση και λογική. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και η βλάστηση και μάλιστα σε δημόσια δασική έκταση; Θέλουμε να απορρίπτονται μπάζα σε ρέματα, κοινόχρηστους χώρους και οπουδήποτε, ή θέλουμε να βάλουμε τάξη; Προτιμάμε να παραμένει το πρώην λατομείο όπως είναι σήμερα, μια χέρσα έκταση και ένα τραυματισμένο τοπίο; Ποιους εξυπηρετεί το εγκαταλειμμένο λατομείο σήμερα; Υπενθυμίζουμε ότι σε πρώην λατομεία που αποκαταστάθηκαν, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν σήμερα θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκα, όπως το «Θέατρο Βράχων» στον Υμηττό, το «Θέατρο Πέτρας» στην Πετρούπολη, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Βύρωνα αλλά και σε άλλες περιοχές ανά τη χώρα.

Στη θέση «Λούτσα» Αγίας Μαρίνας δημοτικής ενότητας Γραμματικού, υφίσταται δημόσιος ανενεργός λατομικός χώρος (πρώην λατομείο ΠΑΡΘΕΝΩΝ), 1 εκ των 4 ανενεργών λατομικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, που πρόκειται να αποκατασταθεί μέσω της λειτουργίας Οργανωμένου Χώρου Διάθεσης (ΟΧΔ) Αδρανών Υλικών & Καταλοίπων Επεξεργασίας Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Η όλη διαδικασία αποκατάστασης ανενεργών λατομείων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και διεθνείς καλές πρακτικές με σκοπό την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου, από τα αδειοδοτημένα για το σκοπό αυτό Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ).

Προκειμένου για την αδειοδότηση της λειτουργίας Οργανωμένου Χώρου Διάθεσης (ΟΧΔ) Αδρανών Υλικών & Καταλοίπων Επεξεργασίας Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί προς το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και εν τέλει εγκρίνει την αδειοδότηση.

Από τη λατομική δραστηριότητα το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια δασική έκταση έχουν ήδη υποστεί βλάβη, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί με τη λιγότερη δυνατή όχληση. Ταυτόχρονα μέσω της λειτουργίας του ΟΧΔ, ελέγχεται το ρεύμα αδρανών υλικών από εκσκαφές και κατασκευαστικές δραστηριότητες. Έτσι, αφενός περιορίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη αδρανών και αφετέρου υλοποιείται η αποκατάσταση του πρώην λατομικού χώρου. Τα οφέλη και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι προφανή, καθώς εξυπηρετείται η περιβαλλοντική αναβάθμιση όλης της περιοχής μέσω της αποκατάστασης της μορφολογίας και του φυσικού τοπίου και συνεπακόλουθα της βλάστησης σε μια ήδη υποβαθμισμένη και αλλοιωμένη έκταση.

Υποστηρίζουμε τις λύσεις για τα προβλήματα που μας ταλανίζουν από δεκαετίες, όταν οι λύσεις αυτές είναι ωφέλιμες για τον τόπο και ρεαλιστικές και δεν κάνουμε εκπτώσεις για μικροπολιτικούς σκοπούς. Οι αιτιάσεις του κ. Λιβαθινού θα είχαν αξία αν είχαν σχέση με την πραγματικότητα και όχι με τη διαστρέβλωσή της.

Ακολουθούν φωτογραφίες του λατομικού χώρου σήμερα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.