Τι θα γίνει με το Άγιο Φως σε όσους ναούς δεν φθάσει εγκαίρως

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά καθώς φέτος η Ανάσταση θα γίνει στις 21:00

«Κλείδωσε» ο τρόπος με τον οποίο θα αφιχθεί φέτος το Άγιο Φως από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα το Μεγάλο Σάββατο, καθώς η πανδημία δημιουργεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναχώματα.

Στο Ισραήλ μπορεί να προχωράνε με εντονότατους ρυθμούς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ωστόσο ισχύουν ακόμη τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι, οι διπλωματικές υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταβεί στο Τελ Αβίβ αεροπλάνο, όχι κρατικό, στο οποίο θα επιβαίνουν μόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, με έναν ακόμη ιερέα συνοδό που θα έχουν αρνητικό PRC τεστ ή θα είναι εμβολιασμένοι.

Κρίνεται δε σκόπιμο να μην πετάξει μαζί τους εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μόλις προσγειωθεί το αεροπλάνο, θα τους παραδοθεί στο αεροδρόμιο το Άγιο Φως και κατευθείαν θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Εν συνεχεία, θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα, και αεροπορικώς με έκτακτες πτήσεις ιδιωτικής εταιρείας θα μεταφερθεί ανά την Ελλάδα.

Δείτε ακόμα:  Προσπάθησε να «λαδώσει» με 500 ευρώ νοσηλεύτρια για να μην κάνει τη 2η δόση του εμβολίου (βίντεο)

Το ζήτημα που τίθεται βέβαια, είναι εάν το Άγιο Φως θα προλάβει να μεταφερθεί σε όλους τους ναούς, καθώς φέτος η Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και όχι τα μεσάνυχτα. Σε όσους ιερούς ναούς τυχόν δεν φθάσει εγκαίρως, οι ιερείς σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, θα πραγματοποιήσουν κανονικά την ακολουθία και εν συνεχεία η φλόγα θα μοιραστεί στους πιστούς από την «ακοίμητη κανδήλα» που βρίσκεται μόνιμα πάνω στην Αγία Τράπεζα και δεν σβήνει ποτέ.

Δείτε ακόμα:  ΣτΕ: Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες

news.gr