Ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου του 1947 το παμπάλαιο ατμόπλοιο Χειμάρρα, που είχε δοθεί από τους Ιταλούς ως πολεμική αποζημίωση στο ελληνικό δημόσιο, προσέκρουσε σε μια από τις νησίδες που αποτελούν το σύμπλεγμα «Βερδούγια» στο Νότιο Ευβοϊκό.
Είναι τα νησάκια που βρίσκονται μέσα στον δίαυλο του σημερινού πορθμείου της Αγίας Μαρίνας.
Στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία και η δυνατή πρόσκρουση είχε σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη εισροή υδάτων στο πλοίο, που βυθίστηκε μετά από 1,5 ώρα μέσα στην παγωμένη θάλασσα, οδηγώντας στο θάνατο 391 ανθρώπους.
Το πλήρωμα του «Χειμάρρα» δεν λειτούργησε με ψυχραιμία και η εγκατάλειψη του πλοίου έγινε άναρχα. Στα καταστρώματα, λίγο πριν τη βύθιση επικράτησε πανικός και οι επιβάτες έδιναν μάχη μεταξύ τους για ένα σωσίβιο. Υπήρξαν καταγγελίες ότι μέλη του πληρώματος έφυγαν πρώτα με λέμβους αφήνοντας στην τύχη τους ναυαγούς….
Η δίκη αργότερα κατέδειξε ευθύνες του καπετάνιου που παρεξέκλινε της πορείας.
Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο εφεδρικός ασύρματος που θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές επιβατών. Συνταρακτικές είναι οι ιστορίες των επιζώντων που βοήθησαν και έσωσαν συνεπιβάτες τους. Το ναυάγιο του «Χειμάρρα» είναι το πιο πολύνεκρο ελληνικό ναυάγιο του 20ου αιώνα και πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «ελληνικό Τιτανικό»….
Στη δίκη που ακολούθησε, ο δεύτερος πλοίαρχος Μπέρτολς, που ήταν βάρδια την ώρα του ναυαγίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών και ο πλοίαρχος Μπελέσης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή. Για την απώλεια του πλοίου το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από την ασφάλεια 70.000 λίρες Αγγλίας.
Χρόνια αργότερα, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης και η ομάδα του πραγματοποίησαν έρευνες στο σημείο του ναυαγίου και ανέσυραν πολύτιμα αντικείμενα. Εκτέθηκαν μαζί με κειμήλια από το ναυάγιο του Τιτανικού στις αρχές του 2006 στο Ζάππειο.
Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου που μιλάει αποκλειστικά, μερικά χρόνια πριν, στον φακό του irafina.gr για το ναυάγιο του Χειμάρρα.