Τρύπια σπηλιά: Η φυσική γέφυρα των Νεράϊδων και ο θρύλος του αρχαίου σπηλαίου (βίντεο)

Τα σπήλαια αποτελούν τα φυσικά μουσεία του κόσμου μας, γεμάτα ιστορίες και ενέργειες αιώνων, που γεννούν θρύλους και μύθους, οι οποίοι τελικά πηγάζουν μέσα από την ίδια την μεταφυσική μας ψυχή και την ανάγκη εξερεύνησης του αγνώστου.

Η Τρύπια Σπηλιά, η οποία βρίσκεται στον κεντρικό όγκο του Υμηττού σε υψόμετρο 520μ. ,συνιστά το απομεινάρι ενός αρχαίου σπηλαίου, το οποίου η οροφή κατέρρευσε σε άγνωστη περίοδο, ίσως τον 3ο με 6ο αι. μ.Χ., δημιουργώντας κρατήρα και σχηματίζοντας έτσι την φυσική γέφυρα. Η κατάρρευση προκλήθηκε είτε από φυσικές αιτίες, είτε μετά από έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις δύο πιο επικρατούσες θεωρίες.

Το σχήμα της, που ομοιάζει με “Πύλη”, σου δίνει την αίσθηση ότι εισέρχεσαι σε έναν άλλο κόσμο, που συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με αυτό το μαγικό δημιούργημα της φύσης. Υπάρχουν πολλοί μύθοι, που σχετίζονται με το μέρος, κυρίως για Νεράιδες, που κατακλύζουν την φυσική γέφυρα χορεύοντας και τραγουδώντας. Αναφέρει ο Ι. Ιωάννου, Σπηλαιολόγος, σε ανακοίνωσή του στη Ζ’ Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ Αττικής στο Κορωπί το 1998: “Θρύλος θέλει να κατοικούν νεράιδες στη φυσική γέφυρα…Βοσκοί άκουγαν τα τραγούδια τους. Νεαρός βοσκός κρύφτηκε για να τις δει.

Τα μεσάνυχτα ήρθαν οι νεράιδες και άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν. Θαμπωμένος από την ομορφιά τους ο μικρός τσοπάνος βγήκε από τη κρυψώνα του. Οι νεράιδες ταράχτηκαν από την παρουσία του και εξαφανίστηκαν. Από τότε σάλεψαν τα λογικά του και παρέμεινε όλη του τη ζωή στη φυσική γέφυρα…”. Μία ακόμη άποψη για την ιστορία της σπηλιάς κατατέθηκε το 2002 στην Επιστημονική Συνάντηση της ΝΑ Αττικής στα Καλύβια Θορικού από τον καθηγητή Χ. Κορρέ, ο οποίος υποστήριξε, σύμφωνα με την έρευνα του για τα «Μεταλλεία σιδήρου στον Υμηττό», ότι ο κρατήρας δημιουργήθηκε μετά από την κατάρρευση της οροφής υπόγειων μεταλλείων, αφού μέσα στην Τρύπια Σπηλιά υπήρχε κατακόρυφο μεταλλευτικό φρέαρ που επικοινωνούσε με την επιφάνεια. Το φρέαρ είναι λαξευμένο σε συμπαγή ασβεστόλιθο και έχει χαρακτηριστεί ως αρχαϊκό μεταλλευτικό πηγάδι, ενώ το μεταλλείο αποτελούνταν από τρία κυρίως επίπεδα με πολυάριθμες οριζόντιες και κατακόρυφες στοές.

Τα αρχαία μεταλλεία της περιοχής συσχετίζονται με την πρώιμη εποχή του σιδήρου, έτσι συμπεραίνεται ότι κατασκευάστηκαν περίπου τον 14ο αι. π.Χ. Η Τρύπια Σπηλιά έχει χαρακτηρισθεί ως ενεργειακό μέρος, είτε λόγω του υπεδάφους, είτε λόγω των μύθων, που την συνοδεύουν με αποτέλεσμα να προσελκύει τη δράση, κατά καιρούς, αποκρυφιστικών ομάδων, που αφήνουν πίσω τους ίχνη τελετών αλλά και χαραγμένα ή ζωγραφισμένα σύμβολα, όπως αυτό του παντεπόπτη οφθαλμού. Το σπήλαιο προσεγγίζεται από δύο περιοχές, είτε από το μονοπάτι της Τερψιθέας στην Γλυφάδα, είτε από την μεριά του Κορωπίου μέσω της αρχαίας Σφηττίας οδού, που διαλέξαμε κι εμείς, με πεζοπορία 1 ώρα περίπου.

Το βουνό του Υμηττού κρύβει μέσα του πάρα πολλά αρχαία μυστικά, που το κάνουν άκρως γοητευτικό, η Τρύπια Σπηλιά είναι σίγουρα ένα από αυτά….

Πηγή: Angela Dickinson

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.