Τζουμχουριέτ για Αγία Σοφία: “Δεν θα δει το 2050”

«Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Τζουμχουριέτ και επισημαίνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο σύμβολο του Ελληνισμού. Δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ έκαναν επιτόπιο ρεπορτάζ στην Αγία Σοφία, είδαν αρκετούς επισκέπτες να μπαίνουν στο μνημείο του Ελληνισμού και ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι» πριν από κάποιες εβδομάδες, στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα μπήκαν τουλάχιστον από 100.000 επισκέπτες.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές τα τελευταία χρόνια κυρίως από τη στιγμή που μετατράπηκε σε τζαμί.

Η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης. Υπάρχουν και πολλοί επισκέπτες, που διανυκτερεύουν στην Αγία Σοφία, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να «παρκάρουν» μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να υπάρχει εισιτήριο εισόδου στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί αλλιώς, όπως λένε, δεν αργεί η καταστροφή του…

 

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.