Βασιλακόπουλος για υποπαραλλαγή Eris: Τον Οκτώβριο νέα εμβόλια – Πρέπει να ξαναγίνει ο εμβολιασμός

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα από τη νέα παραλλαγή Eris του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN Greece εξηγεί όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής γι’αυτή και πόσο επικίνδυνη είναι. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα νέα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο, τονίζοντας πως «εννοείται ότι πρέπει να ξαναγίνει ο εμβολιασμός».

«Η νέα παραλλαγή Eris είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία δεν είναι πολύ μακριά από τα κυκλοφορούντα ‘Κράκεν’ και ‘Αρκτούρος’, είναι αρκετά κοντά εξελικτικά. Έχει μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία έχει περιγραφεί ξανά, αλλά την κάνει να συνδέεται λίγο καλύτερα με τον υποδοχέα των κυττάρων που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στα κύτταρά μας. Γι’αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ίσως είναι λίγο πιο μεταδοτική και ίσως ξεφεύγει λίγο περισσότερο από την ανοσία που προκαλούν τα αντισώματα, τα οποία θα αποκτήσει κάποιος είτε κατά τη νόσηση είτε από τον εμβολιασμό», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος αναφορικά με την Eris και προσθέτει πως ο ΠΟΥ την έχει κατατάξει στα «στελέχη ενδιαφέροντος».

«Τα δύο τελευταία στοιχεία δεν προέρχονται από πειράματα άμεσα σε ανθρώπους, αλλά από εργαστηριακά πειράματα. Γι’αυτό και προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κατατάξει το συγκεκριμένο στέλεχος στα στελέχη ανησυχίας, αλλά στα στελέχη ενδιαφέροντος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είμαστε προστατευμένοι από τον εμβολιασμό έναντι της νέας παραλλαγής, ο καθηγητής απαντά θετικά μεν, επισημαίνει ωστόσο πως η ανοσία του πληθυσμού έχει μειωθεί.

«Παραμένουμε σχετικά προστατευμένοι (από τα εμβόλια), όμως έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που κάναμε την τελευταία δόση των εμβολίων και λογικά και αρκετός καιρός από τότε που οι περισσότεροι έχουν νοσήσει, οπότε είναι λογικό η ανοσία του πληθυσμού να έχει μειωθεί» σημειώνει.

Πρέπει να ξαναγίνει ο εμβολιασμός – Τον Οκτώβριο τα νέα εμβόλια

Ο καθηγητής γνωστοποιεί ακόμα πως από τον Οκτώβρη θα είναι διαθέσιμα τα νέα εμβόλια έναντι της ‘Κράκεν’ που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και τη νέα παραλλαγή, ενώ υπογραμμίζει πως «είναι μη συζητήσιμο» -όπως χαρακτηριστικά, λέει-, ότι πρέπει να ξαναγίνει ο εμβολιασμός.

«Η λογική λέει ότι από τον Οκτώβρη μάλλον και μετά θα έχουμε διαθέσιμα και τα νέα εμβόλια, τα οποία είναι φτιαγμένα για να αντιμετωπίσουμε το ‘Κράκεν’ που εξελικτικά είναι πολύ κοντά ακόμα και σε αυτό το ‘Eris’, οπότε δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο πόσο αποτελεσματικά θα μπορεί να αντιμετωπίζει ο εμβολιασμός το νέο αυτό στέλεχος», σημειώνει και αναφέρει με έμφαση:

«Αυτό είναι σίγουρο (σ.σ. ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου εμβολιασμός), δεν συζητιέται, είναι μη συζητήσιμο, εννοείται ότι πρέπει να ξαναγίνει ο εμβολιασμός».

«Δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown, δεν πρόκειται να σταματήσει η κοινωνική ζωή», καταλήγει ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Προσοχή» στις ευπαθείς ομάδες

Λόγω της νέα μετάλλαξης, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες:

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι είναι πιο ευπαθείς. Δύο χρήσιμες συμβουλές είναι, οι μεγάλοι σε ηλικία και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όταν μπαίνουν σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους, -δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι προστατευτική.

Όταν εμφανίζουν συμπτώματα ή οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους που μας πηγαίνουν το μυαλό σε μια ίωση του αναπνευστικού, είναι καλό να κάνουμε ένα ή δυο self test κορωνοϊού για να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε κορωνοϊό και να τον διασπείρουμε στους οικείους μας. Και ταυτόχρονα να διαγνώσουμε τον εαυτό μας αν έχουμε, οπότε αν είμαστε κατηγορία που μπορεί να λάβει αντιιική θεραπεία, να ξεκινήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η νέα παραλλαγή «υπάρχει σε αρκετές χώρες, αυξάνεται γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, όχι σε όλες, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες το ρυθμό αύξησης και θα βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα».

Αναφορικά με την αύξηση των νοσηλειών που παρατηρείται σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτές οφείλονται στη νέα παραλλαγή κορωνοϊού.

«Υπάρχει μια αύξηση νοσηλειών, απλά δεν είμαστε 100% σίγουροι αν η αύξηση των νοσηλειών οφείλεται μόνο σε αυτό το στέλεχος, ή οφείλεται στο ότι εξαιτίας του καύσωνα οι άνθρωποι ήταν σε κλειστούς χώρους, αν δηλαδή συμμετέχει και η ανθρώπινη συμπεριφορά».

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα μας, προσθέτει: «Π.χ. στην Ελλάδα με τέτοιο καύσωνα, με τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, είναι καλοκαίρι, έχουμε τα κλαμπ διασκέδασης στα οποία μαζεύονται πάρα πολλοί άνθρωποι καθημερινά, έχουμε πανηγύρια, έχουμε πολλές μαζικές εκδηλώσεις, οπότε δεν είμαστε σίγουροι σε τι από όλα οφείλεται η όποια αύξηση που βλέπουμε στα περιστατικά».

«Αν παρατηρήσεις σε μια περιοχή μια αύξηση των κρουσμάτων, πιθανή ερμηνεία για την αύξηση αυτή είναι ότι έγιναν πολλά πανηγύρια, πολλά γλέντια σε βραδινά κλαμπ και όχι ότι επικράτησε στην περιοχή ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς αν η νέα παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα, ο καθηγητής είναι αρνητικός: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη (ότι είναι πιο θανατηφόρα) προς το παρόν και η πρόβλεψη είναι ότι δεν είναι πιο μεταδοτικό. Δεν έχουμε κάτι σαφές αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας, το παρακολουθούμε».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «Δεν υπάρχει λόγος πανικού, υπάρχει λόγος εγρήγορσης, πρέπει δηλαδή όλοι να είμαστε προσεκτικοί, και να καταλάβουμε ότι δεν έχει φύγει τελείως ο κορωνοϊός και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό».

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.