Zodiac: Αμερικανοί ερευνητές δηλώνουν ότι ξεσκέπασαν τον περιβόητο δολοφόνο

Η υπόθεση του Zodiac και ο άλυτος γρίφος για την ταυτότητα του περιβόητου δολοφόνου πήρε άλλη τροπή αυτή την εβδομάδα, αφού μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι έχει ξεσκεπάσει τον άνθρωπο που απασχόλει την παγκόσμια κοινή γνώμη εδώ και δεκατίες.

Αλλά η αποκάλυψη δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη.

Μια ομάδα πρώην Αστυνομικών και άλλων Αρχών των ΗΠΑ -ανάμεσα τους εισαγγελείς και αξιωματικοί πληροφοριών- που αυτοαποκαλείται Case Breakers δήλωσε ότι έχει προσδιορίσει την ταυτότητα του δολοφόνου που ευθύνεται για μια σειρά δολοφονιών στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ωστόσο, η αστυνομία δήλωσε ότι η έρευνα για τις δολοφονίες είναι ακόμα ανοιχτή. Οι αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ λαμβάνουν τακτικά συμβουλές για την υπόθεση, μεταξύ άλλων από άτομα που πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του δολοφόνου.

Ο Zodiac ή αλλιώς ο δολοφόνος του ζωδιακού κύκλου ήταν υπεύθυνος για μια σειρά δολοφονιών στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και παραμένει μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις στην Αμερική. Αλλά η αστυνομία και ορισμένοι ερευνητές παραμένουν σκεπτικοί για την υποτιθέμενη νέα εξέλιξη. Ο Zodiac κατάφερε να παραμείνει στα πρωτοσέλιδα για χρόνια, καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες θεωρίες.

Δείτε ακόμα:  Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος λόγω χιονόπτωσης

Η αποκάλυψη
Οι Case Breakers δήλωσαν ότι είχαν νέα φυσικά και ιατροδικαστικά στοιχεία υποστήριξαν τη θεωρία τους ότι ένας βετεράνος της αεροπορίας που πέθανε το 2018 ήταν πίσω από τις δολοφονίες.

“Αισθάνομαι απόλυτα ότι λύσαμε αυτήν την υπόθεση”, δήλωσε ο Tom Colbert, μέλος των Case Breakers, στο San Francisco Chronicle.

Το αστυνομικό τμήμα του FBI και του Σαν Φρανσίσκο αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα την ανακοίνωση, αλλά είπαν ότι η έρευνα ήταν ακόμα ανοιχτή.

“Η έρευνα του FBI για τον δολοφόνο του Zodiac παραμένει ανοιχτή και άλυτη. Λόγω της συνεχιζόμενης φύσης της έρευνας και λόγω σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, δεν θα κάνουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του FBI στο Σαν Φρανσίσκο.

Δείτε ακόμα:  ΟΑΕΔ: Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Οι Case Breakers ανέφεραν σε δελτίο Τύπου ότι έκαναν την ταυτοποίηση με βάση τις φωτογραφίες του υπόπτου που δείχνουν ουλές στο μέτωπό του, που ταιριάζουν με ένα σκίτσο του Zodiac της αστυνομίας. Η ομάδα είπε επίσης ότι το όνομα του υπόπτου θα μπορούσε να βρεθεί στα γράμματα που έστελνε το Zodiac.

Έγινε ταινία το 2007
Ο Zodiac τρομοκρατούσε τις κοινότητες της βόρειας Καλιφόρνιας μεταξύ 1968 και 1969 και ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι μπορεί να βρίσκεται και πίσω από άλλα εγκλήματα. Οι δολοφονίες αποτέλεσαν το θέμα πολλών ντοκιμαντέρ και της ταινίας θρίλερ Zodiac του 2007.

Οι Case Breakers υποστηρίζουν ότι ο δολοφόνος είναι επίσης υπεύθυνος για τη δολοφονία του Τσέρι Τζο Μπέιτς το 1966 στο Ρίβερσαϊντ, ένα σενάριο που εξέταζε και το FBI κάποια στιγμή, σύμφωνα με ένα σημείωμα του 1975 από την ομάδα. Η τοπική αστυνομία δήλωσεωστόσο ότι έχει διαπιστώσει ότι η δολοφονία του Μπέιτς δεν σχετίζεται με τον Zodiac.

Δείτε ακόμα:  Φρίκη! Την χτύπησε, την πέταξε έξω από το σπίτι και έκαψε τα ρούχα της μπροστά στα παιδιά τους!

Τα χλευαστικά μηνύματα σε τοπικές εφημερίδες
Ο “δολοφόνος του ζωδιακού κύκλου” τράβηξε την προσοχή του κοινού αφού άρχισε να στέλνει χλευαστικά μηνύματα με κρυπτογράφηση σε τοπικές εφημερίδες, απειλώντας ότι θα διαπράξει περαιτέρω βία αν δεν εκτυπωθούν τα γράμματά του.

Το 2020, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έσπασε τον κώδικα σε έναν γράμμα του 1969 που απέστειλε το Zodiac στην San Francisco Chronicle.

“Ελπίζω να διασκεδάζετε προσπαθώντας να με πιάσετε”, γράφει το μήνυμα, που στάλθηκε με μια σειρά συμβόλων. “Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίου γιατί θα με στείλει στον παράδεισο πολύ νωρίτερα, επειδή τώρα έχω αρκετούς σκλάβους για να δουλέψουν για μένα”.

Η αστυνομία κατάφερε να δημιουργήσει ένα μερικό προφίλ δοκιμάζοντας ίχνη σάλιου από μια σφραγίδα σε μια επιστολή που έστειλε ο Zodiac, αλλά αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τον αποκλεισμό υπόπτων.

thetoc.gr