Οι εκλογές στην TV και η ώρα των exit polls!

Τι ετοιμάζουν τα κανάλια για την κάλυψη των εκλογών, τι ώρα ανακοινώνονται τα exit polls και πότε θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα. Τα εκλογικά τηλεοπτικά πλάνα. Κυριακή… κοντή γιορτή για τα ιδιωτικά κανάλια που προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κάλυψη των κρισιμότερων εκλογών της Μεταπολίτευσης.

Ο εκλογικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 18:00 με ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τα κομματικά επιτελεία και τους υποψηφίους που θα πηγαίνουν από… στούντιο σε στούντιο.

Η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνει εκ νέου μέσω του δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», έργο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Δικυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ). Προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή της μετάδοσης, καθορίστηκε ομάδα συντονισμού της εκλογικής διαδικασίας, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για άμεση και συνεχή επικοινωνία, με στόχο την προστασία της διαδικασίας μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

* ΝΕΡΙΤ: Παρουσιαστές στην εκλογική βραδιά η Αντριάνα Παρασκευοπούλου και ο Φάνης Παπαθανασίου. Μαζί τους ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος.
* MEGA: Παρουσιάζουν η Όλγα Τρέμη μαζί με τον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Νίκο Ευαγγελάτο και σχολιάζουν ο εκλογολόγος και ειδικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος μαζί με τον πρόεδρο της GPO Τάκη Θεοδωρικάκο.
* ΑΝΤ1: Στην παρουσίασε η Μαρία Χούκλη και στον εκλογικό σχολιασμό ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis. Στο στούντιο και η Ρίτσα Μπιζόγλη με τον Γιώργο Κούρο.
* ALPHA: Συντονίζει ο Αντώνης Σρόιτερ, αναλύει η Έλλη Στάη και σχολιάζει τα εκλογικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της MΑRC Θωμάς Γεράκης. Το κανάλι θα μεταδώσει μάλιστα και έκτακτο… εκλογικό επεισόδιο της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στις 17:15!
* STAR: Ο Νίκος Χατζηνικολάου θα συντονίσει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το στούντιο. Μαζί του η Μάρα Ζαχαρέα αλλά και ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος.
* ΣΚΑΪ: Κεντρική παρουσιάστρια της βραδιά η Σία Κοσιώνη. Μαζί της ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, ο Παύλος Τσίμας, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Άρης Πορτοσάλτε αλλά και ο εκλογικός αναλυτής και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης.
* ACTION 24: Ο Γιώργος Κουβαράς, η Πηνελόπη Γαβρά και ο Γιάννης Πολίτης ανέλαβαν τον εκλογικό… μαραθώνιο. Μαζί τους ο Γιώργος Αράπογλου με τα αποτελέσματα του exit poll της Pulse, αποκλειστικά για το ACTION 24.

Το ίδιο exit poll θα μεταδώσουν τα κανάλια.

Οι πανελλαδικής εμβέλειας σταθμοί θα μεταδώσουν τα ίδια exit polls όταν κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή στις 19:00 ακριβώς, κάτι που είχε γίνει και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2012. Στη συνέχεια το κάθε κανάλι, θα έχει στο στούντιο τους δικούς του σχολιαστές και αναλυτές.

Ταχύτερα η μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ταχύτερη ενημέρωση, αλλά χωρίς διαφορές στη διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα παρέχει η Singular Logic αύριο, η μέρα των βουλευτικών εκλογών. Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Καριώτογλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, η διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Yπουργείο Εσωτερικών και την Singular Logic θα είναι, σε γενικές γραμμές, η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο διαφορές θα υπάρχουν στην ταχύτητα της ενημέρωσης των δεδομένων της Επικράτειας, η οποία από τα πέντε λεπτά που ήταν στις προηγούμενες εκλογές εφέτος θα επιτυγχάνεται σε ένα λεπτό.

Στις 21:30 η πρώτη εκτίμηση.

Η πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή θα μπορεί να γίνει γύρω στις 21.30 από τα περίπου 4.800 ειδικά κινητά τηλέφωνα που έχει δώσει η εταιρεία στους εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι θα στείλουν κατευθείαν τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα.
«Στις συγκεκριμένες εκλογές, δύο με τρία κόμματα “παίζουν” στο 3%. Υπάρχει η πιθανότητα να ξέρουμε ποιο θα είναι πρώτο, δεύτερο και τρίτο κόμμα, όχι όμως και ποιο θα είναι το τελευταίο που μπαίνει στη Βουλή, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει την τελική εικόνα και τις έδρες» τόνισε ο Καριώτογλου.
Η αμοιβή της Singular Logic για την ηλεκτρονική κάλυψη των εκλογών ανέρχεται στα 3,14 εκατ. ευρώ.

ΣΕΔΕΑ: Τα exit polls δεν είναι αποτελέσματα.

Ο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς) υπενθυμίζει την τοποθέτηση της ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) για τα exit polls:
1.Τα exit polls θεωρούνται μοναδικά και εξαιρετικά εργαλεία για την άντληση πληροφορίας σχετικής με τους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης. Η αξία τους προκύπτει από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι «αποδεδειγμένα ψηφοφόροι» ενώ σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι «εν δυνάμει ψηφοφόροι».
2. Τα exit polls δεν καταγράφουν μόνο το ποιος νίκησε αλλά προσφέρουν απάντηση στο ερώτημα: «Ποιοι ψήφισαν το κάθε κόμμα/υποψήφιο και γιατί».
3. Τα exit polls είναι έρευνες και βασίζονται σε δείγμα. Κατά συνέπεια παράγουν προσεγγιστικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι η επικρατέστερη και πλέον διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της εκλογικής συμπεριφοράς.
4. Επιτυχημένα θεωρούνται τα exit polls όταν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα με διαφορά +/- 3%. Παρόλα αυτά, συμβαίνει σε περιπτώσεις η πρόβλεψή τους να αποκλίνει περισσότερο από το +/- 3%. Σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ποσοστά των κομμάτων/υποψηφίων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.