Επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Αρτέμιδος- Σπάτων: Να πάρουμε τώρα την κατάσταση στα χέρια μας

Συνάδελφοι/σες, Δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, το λουκέτο είναι ορατό για πολλούς από εμάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εμπόριο και η Εστίαση. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι έχουν πάρει, τα περισσότερα τραπέζια στις πλατείες, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου. Τα έξοδα παραμένουν στα ύψη. Η εφορία και τα δημοτικά τέλη είναι σχεδόν τα ίδια με πέρυσι.

Με τη νέα απόφαση για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη λειτουργία παραλαβής εκτός καταστήματος (Click Away), όπως και με το Black Friday κλπ., όσο και να υπάρχει ένας μικρός τζίρος αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι και πάλι είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες εμπορίου. Αυτοί, δηλαδή, που έχουν την υποδομή, με τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν σε βάρος μας τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς, οι μικροί ΕΒΕ της περιοχής, πολλοί από εμάς ανοίξαμε και άλλοι με αίμα κρατήσαμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές στα χρόνια της κρίσης, σήμερα βιώνουμε, περισσότερο από ποτέ, την απειλή του λουκέτου.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις γειτονιές. Γιατί δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, όπως το ΚΤΕΛ Αττικής Α.Ε., το Μετρό κλπ., που είναι χώροι συνωστισμού. Ταυτόχρονα, συνέχισε την απαράδεκτη κατάσταση στα Κ.Υ. Σπάτων, Ραφήνας – Πικερμίου και Νέας Μάκρης, με την υποστελέχωσή τους από τα προηγούμενα χρόνια, δεν προχώρησε στην επίταξη των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων της περιοχής, που μαζί με τα Κ.Υ. θα μπορούσαν να έκαναν μαζικά τεστ δωρεάν στους κατοίκους των Δήμων μας, στους οίκους ευγηρίας, στους Εκπαιδευτικούς, στα Σώματα Ασφαλείας, στους Δήμους κλπ. σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι Δήμοι της περιοχής μας έχουν τεράστια ευθύνη καθώς στηρίζουν την κυβέρνηση, παίζοντας το δικό τους ρόλο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των Δήμων μας. Ακόμα και το ελάχιστο που έκαναν για την εστίαση, το παρουσίασαν λες και ήταν το παν. Κάποιοι από τους Δημοτικούς Συμβούλους, νομίζοντας ότι οι ΕΒΕ τρώνε κουτόχορτο, όταν με αναρτήσεις στα πληρωμένα από εμάς τοπικά ΜΜΕ, λένε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την τοπική αγορά, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν ούτε μια τυπική διαμαρτυρία, για την απελευθέρωση του ωραρίου στους πολυχώρους των Μεσογείων, δεν είπαν τίποτα για τις ελλείψεις στην υγεία κ.α.. Όλοι αυτοί σε προηγούμενα Δ.Σ. δεν δέχτηκαν την ουσιαστική μείωση στα τέλη, τόσο των ΕΒΕ, όσο και αυτών που έχουν ανάγκη.

Από την άλλη, αυτοί που έχουν μετατρέψει τα σωματεία των ΕΒΕ σε σφραγίδες, το μόνο που έκαναν το προηγούμενο διάστημα ήταν δημόσιες σχέσεις, για να μπορέσουν κάποιοι από αυτούς να εκλεγούν στους Δήμους της περιοχής και σήμερα «περί άλλων τυρβάζουν» μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και όταν οι συνάδελφοι της εστίασης που καταστρέφονται έδιναν το δικό τους αγώνα με τα κλαδικά τους σωματεία, καμία ουσιαστική συμπαράσταση δεν ανέπτυξαν, λες και η εστίαση δεν είναι μέρος της τοπικής αγοράς και δεν φέρνουν κόσμο στις παραλίες μας.

Ακόμα και τώρα δεν τολμούν να απαιτήσουν από τους Δήμους, κατάργηση και μείωση τελών, όχι μόνο το διάστημα που είναι κλειστά τα μαγαζιά, αλλά μέχρι τον 6/2021. Για τα μέτρα της κυβέρνησης ούτε λόγος μην και τους κακοχαρακτηρίσουν.

Συνάδελφοι από αυτά τα Δημοτικά Συμβούλια που μας βλέπουν «το μαγαζί τους και το μαγαζί μας», τίποτα χωρίς αγώνα δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές τις Διοικήσεις των Σωματείων, που αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων, ότι τώρα στα πιο δύσκολα που έρχονται κάτι θα κάνουν. Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, χωρίς φόβο, χωρίς να χάσουμε κι άλλο χρόνο.

Μέσα από ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ να διεκδικήσουμε ΤΩΡΑ:

• Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων για διάστημα 6 μηνών από Δημοτικά τέλη και όχι μόνο για το διάστημα που είμαστε κλειστά
• Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο επίδομα ειδικού σκοπού
• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος
• Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν πρέπει να περάσει στους Δήμους
• Ενίσχυση των Κ.Υ. με ιατρικό και άλλο εξοπλισμό, στάθμευση του ΕΚΑΒ στις περιοχές μας
• Δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό
• Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, χωρίς αποζημίωση. Αρκετά κερδίσανε στην περίοδο της πανδημίας και τα προηγούμενα χρόνια
• Αναστολή κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών
• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες με διαγραφή μέρους των χρεών
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ΕΒΕ που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Συνάδελφοι, δεν είμαστε μόνοι! Χιλιάδες ΕΒΕ σε όλη τη χώρα διεκδικούν, Αγωνιστικά πλέον, να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές μέσα από Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όχι μόνο δεν συμβιβάστηκαν με τις «χαντρούλες» και τα «καθρεφτάκια» της κυβέρνησης, των Δήμων κλπ., αλλά συνέχισαν τις παρεμβάσεις, παρά τα εμπόδια και τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, τις απειλές της κυβέρνησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα.

Εμείς έστω και τώρα καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων να πάρουν αποφάσεις με τα παραπάνω αιτήματα «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

Να πάρουμε τώρα την κατάσταση στα χέρια μας!
Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές!

694 029 1987, 694 800 8286, 694 470 2193, 697 331 0212

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.