Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά για τις σεισμικές δραστηριότητες σε Μαραθώνα – Ραφήνα

Ο Δρ Ιωάννης Μπασκούτας – Κύριος Ερευνητής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο ΕΑΑ μιλάει στην εφημερίδα ΖΩ για κύρια ερωτήματα που μας απασχολούν.

Τους τελευταίους δυο – τρεις μήνες έχουν παρατηρηθεί σεισμικές δραστηριότητες μικρού μεγέθους στους Δήμους Μαραθώνα – Ραφήνας αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Αττική. Πού οφείλεται αυτή η συχνή δραστηριότητα;

Οφείλεται στα χαρακτηριστικά της σεισμικότητας της περιοχής. Η μικρό-σεισμική δραστηριότητα είναι αφενός πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και παρατηρείται κατά καιρούς σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Γενικά η προαναφερόμενη περιοχή θεωρείται χαμηλής σεισμικότητας, παρότι έχουν εκδηλωθεί εντός των ορίων της σεισμοί της τάξης των 6.0 βαθμών (βλέπε Ωρωπός 1938)

Πιστεύετε ότι είναι σημάδι για μεγαλύτερους επερχόμενους σεισμούς στην περιοχή; Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες;

Σε καμία περίπτωση η παραπάνω δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να αξιολογηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο και γενικά δεν συνιστά κάποιο κίνδυνο, εκτός αν η δραστηριότητα αυτή αλλάξει χαρακτηριστικά ως προς το πλήθος και το μέγεθος των σεισμών που εκδηλώνονται. Αλλά και πάλι αξιολογείται!

Με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό στην Μυτιλήνη πείτε μας ποια είναι τα στοιχεία μιας σεισμικής δραστηριότητας που την καθιστούν επικίνδυνη και τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

Η σεισμική επικινδυνότητα είναι συνάρτηση τριών παραγόντων

1)Του μεγέθους και της επιτάχυνσης της εδαφικής κίνησης, όπως είναι λογικό σεισμοί μεγάλου μεγέθους και υψηλών τιμών επιτάχυνσης προκαλούν σημαντικές ζημιές. Για την Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ότι το κρίσιμο μέγεθος είναι της τάξης μεγέθους 6.0

2)Των εδαφικών συνθηκών. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι παρουσία χαλαρών εδαφών αυξάνει τον σεισμικό κίνδυνο σε σχέση με αντίστοιχα βραχώδη, όπως επίσης πχ το βάθος του υδροφόρου ορίζοντα σε σχέση με τα θεμέλια των κατασκευών.

3) Η έκθεση στο σεισμικό κίνδυνο έχει σχέση με την απόσταση από επίκεντρο, την αστικοποίηση και την ποιότητα των κατασκευών. Είναι πασιφανές ότι άλλα είναι τα αποτελέσματα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και άλλα σε μια ερημική. Οι σωστά σχεδιασμένες κατασκευές συμπεριφέρονται καλύτερα και είναι πιο ασφαλείς.

Σε γενικές γραμμές η σωστή ενημέρωση η πρόληψη ο σχεδιασμός καθώς και η συντονισμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση του φαινομένου από όλους (όργανα της πολιτείας και πολίτες) μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην μετρίαση των καταστροφικών αποτελεσμάτων.

Κύριε Μπασκούτα σας ευχαριστούμε θερμά για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ κ.Ζουγανέλη .

Τι πρέπει να κάνεις ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του,. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα)ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
εάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), και προφυλάξου κατάλληλα.

Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα (tsunamis).
Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, εάν οδηγείς, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Πηγή: zwanatolika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.