«Γκουρού» του καλού ύπνου προειδοποιεί: Τι να αποφύγετε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αν ανυπομονείτε να φάτε όλα τα τυριά και τη σοκολάτα του κόσμου αυτά τα Χριστούγεννα, ο ύπνος σας μπορεί να γίνει προβληματικός.

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η εποχή της απόλαυσης, της γαστριμαργίας με λιχουδιές που συνήθως προορίζονται για την εορταστική περίοδο. Όμως ειδικός προειδοποίησε κατά της κατανάλωσης ορισμένων από τα αγαπημένα μας καλούδια σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Η Dr Katherine Hall, ψυχολόγος ύπνου που ειδικεύεται στη θεραπεία της αϋπνίας, μίλησε στην Daily Mail Australia για τις δημοφιλείς εορταστικές λιχουδιές που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο μας. Η Δρ Hall προειδοποίησε να μην καταναλώνουμε φαγητά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όξινα ή ιδιαίτερα πικάντικα φαγητά κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών – και να μείνουμε ιδιαίτερα μακριά από αυτά τα βράδια.
Εξήγησε επίσης ότι η περισσότερη σοκολάτα θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται για την προώθηση της καλής ποιότητας του ύπνου. Έτσι, αν δεν έχετε κάνει ακόμα τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας και έχετε ήδη προβλήματα με τον ύπνο, ίσως να θέλετε να αποφύγετε να πάρετε σοκολάτες, ζαμπόν, τυριά και ποτά.

Αλμυρά τρόφιμα
Τα νέα είναι άσχημα για τους λάτρεις των αλμυρών τροφίμων, καθώς η δρ Hall εξήγησε ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου είναι πιθανότατα η αιτία του διαταραγμένου ύπνου σας. Τα γεύματα, τα σνακ και οι λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, δυσκολεύοντας τον οργανισμό να «απενεργοποιηθεί», να κοιμηθεί δηλαδή.

Αυτό σημαίνει ότι αντικείμενα όπως τα πατατάκια ή οι αλατισμένοι ξηροί καρποί ή ακόμη και τα κρεατικά μπορεί να σας προκαλούν άγρυπνες νύχτες. «Τα καπνιστά ζαμπόν, όπως το μπέικον, είναι γεμάτα αλάτι, οπότε αποφύγετε το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν στους βραδινούς μπουφέδες, αν θέλετε να κοιμηθείτε καλά», είπε.

Η ειδικός σε θέματα ύπνου υποστήριξε επίσης ότι η τυραμίνη, ένα αμινοξύ που διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα, πρέπει επίσης να αποφεύγεται τη νύχτα – με κάθε κόστος. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τυραμίνη περιλαμβάνονται οι ντομάτες, η μελιτζάνα, η σάλτσα σόγιας, το κόκκινο κρασί και τα τυριά.

Έτσι, αν κάποιος είναι οπαδός μιας πιατέλας τυριών για να κλείσει την ημέρα των Χριστουγέννων πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Το να καταναλώσετε πολύ κρασί και τυρί μπορεί τελικά να ενεργοποιήσει αντίδραση του εγκεφάλου σας, απελευθερώνοντας αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη, η οποία αφήνει τα επίπεδα άγχους σας αυξημένα για το υπόλοιπο της νύχτας.

Πικάντικο φαγητό
«Ευτυχώς, το χριστουγεννιάτικο φαγητό συνήθως δεν τροφοδοτείται από καρυκεύματα», πρόσθεσε η Dr Hall. Αποκάλυψε ότι η καψαϊκίνη, η χημική ουσία στα πικάντικα τρόφιμα, προκαλεί καούρα, δυσπεψία και ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. «Έτσι, αν το συνδυάσετε αυτό με την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να χωνέψει το υπόλοιπο γεύμα, και μπορεί πραγματικά να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε καλά».

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.