Kινητικότητα και στην αγορά ακινήτων δημιουργούν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων που δρομολογούν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Μία από τις τελευταίες τέτοιου είδους συναλλαγές πραγματοποιήθηκε μεταξύ της αμερικανικής Digital Realty και βιοτεχνίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισαγωγή χαλιών και μοκετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην κυριότητα της αμερικανικής εταιρείας έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις της εταιρείας χαλιών που βρίσκονται στην Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Κορωπίου. Αυτές περιλαμβάνουν τρία κτίσματα συνολικής επιφανείας περίπου 4.000 τ.μ. όπου βρίσκονταν οι κεντρικές αποθήκες, τα γραφεία και ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας.
Την έκταση αυτή θα αξιοποιήσει η αμερικανική εταιρεία για την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων στο Κορωπί, όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα data centers της. Στο Κορωπί το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει τα κέντρα δεδομένων ATH1, ATH2, ATH 3 και ATH4, που βρίσκεται υπό κατασκευήν και το προσεχές διάστημα θα περιλαμβάνει το σχεδιαζόμενο ATH5. Τα δύο τελευταία, δηλαδή το ATH4 και ATH 5, αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσθήκες της εταιρείας και αντιπροσωπεύουν επένδυση συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.
Η ΒΙΠΕ Κορωπίου θα φιλοξενήσει και δύο από τα συνολικά τρία data centers που σχεδιάζει να αναπτύξει η Microsoft, μέσω της θυγατρικής Microsoft Operations 4733, στην Ελλάδα. Για το πρώτο εκ των τριών, που θα κατασκευαστεί στο βιομηχανικό πάρκο Σπάτων (θέση Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ηδη, δηλαδή, ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου ολοκληρώνεται, με την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας να διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η Ακτωρ και ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση στα Σπάτα, όπου θα αναπτύξει το κέντρο δεδομένων η Microsoft, ανήκε στη Lamda Development, η οποία το 2021 προχώρησε στην πώλησή της προς 14 εκατ. ευρώ στην εταιρεία τεχνολογίας.
Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων NAI React, τα data centers διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτά που ιδιοχρησιμοποιούν οι εταιρείες και στους χώρους που προσφέρονται για συνεγκατάσταση (colocation). Στην πρώτη περίπτωση τα κέντρα δεδομένων κατασκευάζονται και ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως Amazon, Facebook, Google, Microsoft κ.λπ.
Στη δεύτερη περίπτωση τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάστασης (colocation) είναι υπό την κυριότητα παρόχων υπηρεσιών data centers (π.χ. Digital Realty) που εκμισθώνουν τον χώρο σε έναν ή περισσότερους χρήστες. Συνήθης πρακτική είναι οι εταιρείες τεχνολογίας να λειτουργούν τα δικά τους κέντρα δεδομένων και ταυτόχρονα να μισθώνουν χώρο από παρόχους υπηρεσιών data centers. Για παράδειγμα, η Microsoft ενοικιάζει κέντρα δεδομένων από πολλούς διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών δεδομένων, όπως η Digital Realty. Σύμφωνα με τον δείκτη κόστους κέντρων δεδομένων της συμβουλευτικής εταιρείας Turner & Townsend, η Ελλάδα ανήκει στις πιο φθηνές χώρες, μετά την Ινδία και την Κολομβία, με τη σχετική δαπάνη –υπολογίζεται σε δολάρια ανά Watt– να τοποθετείται σε περίπου 6,5 ευρώ.