Λύκειο Ελλην. Ραφήνας: “Στου Σεπτέμβρη τις γιορτές”… χαίρονται οι άνθρωποι και πανηγυρίζουν

Στην Ελληνική επαρχία, την πρωτομηνιά, εύχονται Καλή Χρονιά και σαν Πρωτοχρονιά γιορτάζουν ! Γ

ιατί η πρώτη Σεπτεμβρίου, είναι αρχή της Ινδίκτου, πρώτη μέρα του εκκλησιαστικού και γεωργικού έτους, που έκαναν Αγιασμούς οι Πόντιοι, έσπαζαν ρόδια οι Σμυρνιοί, και έκαναν δώρα οι νοννοί στα βαφτιστήρια.

Στην Κρήτη μάντευαν τον καιρό και τη σοδειά, απ´ τους καρπούς της καρυδιάς, ενώ στην Κω απ´τα φύλλα του πλάτανου του Ιπποκράτη. Έβρεχαν και σκόρδα σε σαράντα κύματα και τα κρεμούσαν στο εικονοστάσι για το κακό το μάτι.

Στον Τρυγητή – Πετιμεζά, που είναι ο Σεπτέμβριος πάντα μας γλυκαίνουν τα Ελληνικά ευλογημένα αμπέλια με τις αμέτρητες ποικιλίες και τα πεντανόστιμα γλυκά που σκαρώνουν οι νοικοκυρές για να τιμήσουν τα δώρα της φύσης !

Στις – 2 – του μήνα γιορτάζουν στη Σκύρο τον Αγ. Μάμα, που προστατεύει τα ζωντανά τους, με ιδιαίτερη ιεροτελεστία και κουρμπάνι στο πανηγύρι τους. – 8 Σεπτέμβρη και η Παναγιά γιορτάζει ! “Το Γενέθλιον της Θεοτόκου” τιμούν οι Χριστιανοί σε εκατοντάδες Ναούς, με αμέτρητα ονόματα και τάματα, στη Χάρη Της ευχαριστήρια προσφορά.

Και στην πόλη μας λαμπρά γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε, τη Γέννηση της των πάντων Βασίλισσας ! που την Ιερή εικόνα Της μετέφεραν οι ταλαιπωρημένοι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής απ´την Τρίγλια της Μ. Ασίας και ακούμπησαν πάνω της, καϋμούς – ελπίδες – όνειρα… Στις 14 του μήνα στηνΎψωση του Τιμίου Σταυρού, βασιλικό μοιράζουν στις εκκλησιές, γιατί εκεί που βρήκαν το Σταυρό φύτρωνε το μοσχομυριστό φυτό. Στη Σίφνο μοιράζουν μπουγάτσες και σε χωριά των Καλαβρύτων διαβάζουν στις εκκλησιές πολυσπόρια. (…του Σταυρού σταύρωνε και σπέρνε…) Ξεχωριστά έθιμα από τόπο σε τόπο, δείχνουν τις ανάγκες των ανθρώπων, για επιβίωση, επικοινωνία και χαρά . Στις 16 Σεπτεμβρίου της Αγ.Ευφημίας, στην Κωνσταντινούπολη μοίραζαν βελόνες ραπτικής, έθιμο που συνεχίζουν στη Ν.Χαλκιδώνα Αττικής και σημαίνει ότι η Μάρτυρας ήταν μοδίστρα.

Τη Μυρτιδιώτισα Παναγιά στις 24 του μήνα, γιορτάζουν επίσης στη Μονεμβασιά στη Τζιά, στα Κύθηρα, στη Νάξο, στη Χιό, με ευλαβικά προσκυνήματα, με χορούς και πανηγύρια ! Κοντά στο τέλος του μήνα, στις 26, ο Αγ.Ιωάννης ο Θεολόγος-Καλαθάς- γιορτάζει. Αλλά γιορτή στο στερνοκαίρι του Σεπτέμβρη είναι για τα παιδιά μας και η επιστροφή στα Σχολειά τους, για ένα ακόμη ταξίδι στις εμπειρίες της συλλογικότητας, της συναναστροφής και της Γνώσης.

Καλή χρονιά λοιπόν, καλό μήνα, ευλογημένο με υγεία, υπομονή, ελπίδα !

Κατερίνα Σιούτα-Παπαδοπούλου ( έφορος Λαογραφικού Αρχείου ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.