«Μαύρος μύκητας»: Η νέα επιπλοκή του κορονοϊου που σαρώνει

Η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της βλεννομυκητίασης (mucormycosis), γνωστή και ως «μαύρος μύκητας», έχει προσθέσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας.

Τι είναι όμως η βλεννομυκητίαση;

Η βλεννομυκητίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί μαύρες αλλοιώσεις ή αποχρωματισμό στη μύτη, θολή όραση, πόνο στο στήθος, αναπνευστικές δυσκολίες και αιμόπτυση.

Η ασθένεια έχει στενή σχέση με τον διαβήτη και καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί έχουν πει ότι η υπερβολική χρήση ορισμένων φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι η βλεννομυκητίαση έχει ποσοστό θνησιμότητας 54%, το οποίο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση των ασθενών και το μέρος του σώματος που επηρεάζεται.

Σε όλη την Ινδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 κρούσματα της κατά τα άλλα σπάνιας νόσου τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως σε άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 ή αναρρώνουν από την ασθένεια.

Είναι μεταδοτική;

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαπλωθεί από την επαφή μεταξύ ανθρώπων ή ζώων. Αλλά εξαπλώνεται από μυκητιακά σπόρια που υπάρχουν στον αέρα ή στο περιβάλλον, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν.

«Τα βακτήρια και οι μύκητες υπάρχουν ήδη στο σώμα μας, αλλά ελέγχονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα», δήλωσε ο K Bhujang Shetty, επικεφαλής του οφθαλμολογικού νοσοκομείου Narayana Nethralaya. «Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται λόγω της θεραπείας του καρκίνου, του διαβήτη ή της χρήσης στεροειδών, τότε αυτοί οι οργανισμοί παίρνουν το πάνω χέρι και πολλαπλασιάζονται», δήλωσε ο Shetty.

Η χρήση των μη απολυμασμένων αναπνευστήρων ευθύνεται για την έξαρση;

Οι ειδικοί λένε ότι οι ανθυγιεινές καταστάσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

«Υπάρχει πολλή μόλυνση στους σωλήνες που χρησιμοποιούνται για το οξυγόνο και στους κυλίνδρους που χρησιμοποιούνται στους υγραντήρες», δήλωσε ο Nishant Kumar, οφθαλμίατρος στο Hinduja Hospital στη Βομβάη.

«Εάν είστε ανοσοκατασταλμένοι και έχετε χρησιμοποιήσει αυτούς τους σωλήνες και το οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να μολυνθείτε».

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται.

«Τα νοσοκομεία ήταν βρώμικα ακόμη και πριν από τον Απρίλιο. Χρειαζόμαστε επιδημιολογικές μελέτες για να εκτιμήσουμε γιατί αυτές οι περιπτώσεις αυξάνονται τώρα», δήλωσε ο S.P. Kalantri, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Μαχάτμα Γκάντι στη Μαχαράστρα.

Γιατί παρουσιάστηκε η βλεννομυκητίαση και όχι άλλη λοίμωξη;

Η COVID-19 έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα δευτερογενών βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το δεύτερο κύμα της νόσου στην Ινδία, έχει δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για τη βλεννομυκητίαση.

Το χαμηλό οξυγόνο, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου, η ανοσοκαταστολή, σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η παρατεταμένη νοσηλεία με μηχανικούς αναπνευστήρες, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη βλεννομυκητίαση, έγραψαν ερευνητές στο περιοδικό «Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Review».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.