ΟΛΡ: Το Λιμάνι της Ραφήνας θα μετατραπεί σε πρότυπο για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ – Τι αλλάζει


Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ, προκειμένου να προγραμματιστούν μια σειρά από ενέργειες με σκοπό την μετατροπή του 2ου σε επιβατική κίνηση λιμένα της χώρας, σε λιμένα-πρότυπο σε θέματα εξυπηρέτησης και προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.

Συμφωνήθηκαν από κοινού και προγραμματίστηκαν δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός του 2022 και αφορούν:

 Εκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΟΛΡ ΑΕ πάνω σε θέματα αναγκών, διαχείρισης και εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, ώστε να τα βοηθούμε με κάθε τρόπο να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του λιμένα.

Δείτε ακόμα:  Παναγ. Γαβριήλ: "Τιμή και χαρά που παρευρέθηκα στα Αραφήνεια 2022"

 Καθολικός σχεδιασμός όλων των παρεμβάσεων που απαιτείται να πραγματοποιηθούν στις υποδομές του λιμένα προκειμένου να διακινούνται όλοι οι συμπολίτες μας αλλά και οι επιβάτες με αναπηρία, με ασφάλεια σε όλες τις εγκαταστάσεις του λιμένα.

 Καταγραφή όλων των προβληματικών υφιστάμενων υποδομών του λιμένα ώστε να πλοιρούν όλες τις απαιτούμενες εκ του νόμου προδιαγραφές.

 Προσαρμογή των ψηφιακών μέσων της ΟΛΡ ΑΕ ώστε να είναι προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ, όπως π.χ. η πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα σε προσβάσιμες μορφές κ.α.

 Προσαρμογή της ιστοσελίδας της ΟΛΡ ΑΕ ώστε να είναι προσβάσιμη και σε ΑΜΕΑ.

Δείτε ακόμα:  Γέρακας: Το κόλπο με τους «τεχνικούς της ΔΕΗ» - "Άδειασαν" σπίτι ηλικιωμένης!

Οι παραπάνω δράσεις είναι μόνο η αρχή για μια νέα εποχή για το λιμάνι της Ραφήνας προκειμένου να καταστεί ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΙΣΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ!

Σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η χώρα μας έχει κυρώσει με τον ν. Ν. 4074/2012, τα άτομα με αναπηρία έχουν ίσα δικαιώματα με όλους, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες, ισότιμη πρόσβαση και αντιμετώπιση!

Το λιμάνι της Ραφήνας ήδη αλλάζει! Η πρώτη αλλαγή για τα άτομα με αναπηρίας είναι σε εξέλιξη! Το μεγαλύτερο τμήμα του πεζοδρομίου περιμετρικά του Παλαιού Λιμένα ήδη άλλαξε! Οι κυβόλιθοι, οι οποίοι δεν συνίστανται σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΦΕΚ 2621Β’/2009 για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αντικαταστάθηκαν με χυτό δάπεδο επί της οποίας διατρέχει λωρίδα όδευσης ατόμων με μειωμένη όραση. Οι εργασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Δείτε ακόμα:  Παρκάρουν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης στις θέσεις των ΑμεΑ (φωτό)

Να υπενθυμίσουμε ότι άτομα με αναπηρία δεν είναι μόνο τα άτομα με σωματική, αλλά και με αισθητηριακή (κωφοί, τυφλοί), νοητική, γνωστική , αναπτυξιακή, ψυχική. Πρέπει λοιπόν, να μπούμε στη θέση τους προκειμένου να κατανοήσουμε, να νιώσουμε, να αλλάξουμε και τελικά να γίνουμε όλοι ίσοι!