Όταν η «έρημος» του ελληνικού σινεμά ήταν… η Λούτσα

Μπορεί για δεκαετίες οι θεατές να πίστευαν ότι οι σκηνές της «ερήμου» της θρυλικής ελληνικής ταινίας «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» γυρίστηκαν σε κάποιο εξωτικό μέρος ή ακόμη και στο εξωτερικό, όμως η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας – στην Αρτέμιδα.


Η εντυπωσιακή αυτή κινηματογραφική «έρημος» δεν ήταν τίποτε άλλο από… τη Λούτσα των αρχών της δεκαετίας του ’70.

Η τυχαία ανακάλυψη που έγραψε ιστορία

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης αρχικά αναζητούσε τοποθεσίες ακόμη και εκτός Ελλάδας, όμως η λύση δόθηκε εντελώς απρόσμενα. Περνώντας από την περιοχή της Λούτσας, εντόπισε μεγάλους όγκους άμμου και έργα διαμόρφωσης της παραλίας.

Η εικόνα θύμιζε… έρημο. Και κάπως έτσι, με τη βοήθεια της Φίνος Φιλμς, εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες άδειες και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εκεί, με ελάχιστο κόστος.

Από την Αρτέμιδα… στο πανί

Η συγκεκριμένη επιλογή αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πώς μια απλή τοπική παρέμβαση –στην προκειμένη περίπτωση έργα στην παραλία– μπορεί να μετατραπεί σε κινηματογραφικό σκηνικό.

Οι σκηνές που έμειναν στην ιστορία, με φόντο μια «απέραντη έρημο», είναι στην πραγματικότητα κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Αρτέμιδας, που λίγοι γνωρίζουν σήμερα.

Ένα κομμάτι κινηματογραφικής κληρονομιάς

Η Αρτέμιδα δεν είναι μόνο ένας σύγχρονος παραθαλάσσιος προορισμός της Αττικής. Είναι και ένας «αφανής πρωταγωνιστής» του ελληνικού κινηματογράφου.

Και ίσως, την επόμενη φορά που κάποιος θα περπατήσει στην παραλία της, να θυμηθεί ότι εκεί όπου σήμερα απλώνεται η θάλασσα και η άμμος, κάποτε στήθηκε –έστω και προσωρινά– μια από τις πιο χαρακτηριστικές «ερήμους» της μεγάλης οθόνης.

Πηγή: Περιοδικό AktiNews

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.