Πέντε άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί μετά από μία εβδομάδα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο

Πέντε χωρικοί την Τετάρτη (27/5) εντοπίστηκαν ζωντανοί από σωστικά συνεργεία στο Λάος μετά τον εγκλωβισμό τους επί μία ολόκληρη εβδομάδα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της κεντρικής επαρχίας Σαϊσομπούν, στο οποίο είχαν εισέλθει αναζητώντας κοιτάσματα χρυσού και άγρια ζωή, προτού η είσοδος αποκλειστεί από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε από κοινές ομάδες δυτών του Λάος και της Ταϊλάνδης, οι οποίες κλήθηκαν να διασχίσουν στενούς και λασπώδεις διαδρόμους σχεδόν εξ ολοκλήρου βυθισμένους στο νερό.

Η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης στο Λάος

Οι επτά συνολικά χωρικοί είχαν εισέλθει στο σπήλαιο την περασμένη Τετάρτη (20/5), σε περιοχή που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Βιεντιάν. Μάλιστα, σύμφωνα με τις λαοτινές Αρχές, πρόκειται για εγκαταλελειμμένο χρυσωρυχείο, στο οποίο οι ντόπιοι κατεβαίνουν συχνά για αναζήτηση τροφής.

«Η περιοχή δεν ανήκει σε κανέναν, οι ντόπιοι συνηθίζουν να πηγαίνουν εκεί για να σκάβουν λάκκους και να αναζητούν τροφή», δήλωσε στο AFP ένας από τους διασώστες. Ο Φινλανδός εξειδικευμένος δύτης σπηλαίων, Μίκο Πάασι, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση, περιέγραψε τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετώπισαν τα συνεργεία. Όπως ανέφερε, οι διασώστες χρειάστηκε να διανύσουν εκατοντάδες μέτρα μέσα από συνεχείς στενώσεις και πλημμυρισμένα σημεία, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του σπηλαίου καθώς και υψηλό ρίσκο μολυσμένης ατμόσφαιρας.

Το σπηλαιώδες σύστημα εκτείνεται βαθιά στο υπέδαφος και είναι ασφυκτικά στενό, με ορισμένους θαλάμους να φθάνουν μόλις τα 50 εκατοστά σε πλάτος. Οι επτά εγκλωβισμένοι εντοπίστηκαν περίπου 300 μέτρα από την έξοδο.

Συγκλονισμένοι οι διασώστες μετά τον εντοπισμό

Ο Μπουνκχάμ Λουανγκλάτ, εκπρόσωπος της λαοτινής εθελοντικής οργάνωσης Rescue Volunteer for People, εκδήλωσε τη συγκίνησή του μέσω ηχητικού μηνύματος στο Associated Press, λέγοντας πως ακόμη έτρεμε αφού η ομάδα του κατάφερε το ακατόρθωτο. Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ίδια οργάνωση επιβεβαίωσε τον εντοπισμό των πέντε χωρικών ζωντανών και ασφαλών, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τους δύο αγνοούμενους.

Στην επιχείρηση συμμετείχε και ταϊλανδική ομάδα διασωστών, μεταξύ των οποίων ο Κενγκάτς Μπανγκαουόνγκ, ο οποίος είχε αποτελέσει μέλος της ιστορικής επιχείρησης διάσωσης των 12α νεαρών Ταϊλανδών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους από πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι το 2018. Εκείνη η δραματική επιχείρηση, που είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες και είχε κινητοποιήσει περισσότερους από 10.000 ειδικούς από όλον τον κόσμο, ενέπνευσε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων η ταινία «Thirteen Lives» και το ντοκιμαντέρ «The Rescue».

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.