Η Ένωση Γονέων του Δήμου Μαραθώνα συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελο Σωτηρίου, με αντικείμενο τα σοβαρά ζητήματα των σχολικών υποδομών, καθώς και την ανάγκη άμεσου προγραμματισμού των απαραίτητων εργασιών συντήρησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνάντηση τέθηκε επίσης η επαναλειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα επανασυσταθεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του επόμενου μήνα. Παράλληλα, θα ζητηθεί από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων η καταγραφή των σημαντικών προβλημάτων υποδομών, ώστε να πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός των απαραίτητων παρεμβάσεων.
Η Ένωση τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί άλλος χρόνος στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας, τα οποία δεν μπορούν να αποδίδονται σε υποτιθέμενους βανδαλισμούς μαθητών, αλλά σχετίζονται κυρίως με τη χρόνια υποχρηματοδότηση από το κράτος και την ανεπαρκή συντήρηση των σχολικών υποδομών.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας έχει ζητηθεί επανειλημμένα τόσο από την Ένωση Γονέων όσο και μέσω αιτημάτων ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάγκη τοποθέτησης φωτεινού σηματοδότη (φανάρια) και διάβασης πεζών στο 2ο Λύκειο Νέας Μάκρης, ζήτημα που αφορά άμεσα την ασφάλεια των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο φορέα της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την εξεύρεση άμεσης λύσης.
Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα των σχολικών μεταφορών, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη πιο έντονο την επόμενη σχολική χρονιά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την έγκαιρη αναζήτηση λύσεων και τον ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός σχολείου επειδή “δεν συμφέρει το δρομολόγιο”.
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή Παιδείας πρέπει να διασφαλίζει:
Δημόσια ενημέρωση για τα διαθέσιμα κονδύλια, τα έργα και τις προτεραιότητες, με ουσιαστική λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.
Συστηματική καταγραφή, ιεράρχηση και παρακολούθηση των αιτημάτων των σχολικών μονάδων.
Θεσμική συμμετοχή γονέων, διευθυντών, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, στο πλαίσιο μιας συλλογικής και διαφανούς διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Η Ένωση Γονέων στέκεται σταθερά δίπλα στους μαθητές και τις οικογένειες του Δήμου μας και διεκδικεί αυτό που είναι αυτονόητο:
ασφαλή σχολεία,
λειτουργικές υποδομές,
διαφανή διαχείριση,
και ουσιαστική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στις αποφάσεις που την αφορούν.
Παράλληλα, απευθύνουμε προτροπή προς τους Συλλόγους Γονέων να ενθαρρύνουν τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων να αποστέλλουν εγκαίρως και αναλυτικά τα προβλήματα των σχολείων, με κοινοποίηση τόσο στην Ένωση Γονέων όσο και στους οικείους Συλλόγους, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης καταγραφή των αναγκών και η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην παρακολούθηση της προόδου των εργασιών.
Η Ένωση Γονέων θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και τον προγραμματισμό των εργασιών, ώστε να διασφαλιστεί η έμπρακτη υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.
















































