Ραφήνα – Μάτι: Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που “τρέχουν” τρία χρόνια μετά την τραγωδία


Ανέγερση συγκροτήματος 100 κοινωνικών κατοικιών στα Σκουφέικα, μεταβίβαση στον δήμο Μαραθώνα δασικού χαρακτήρα ακινήτου (πρώην κατασκηνώσεων ΝΑΤ) για αξιοποίηση ως άλσους και κατεδαφίσεις «κόκκινων» σπιτιών είναι μόνο μερικά από όσα τρέχει η κυβέρνηση στο πυρόπληκτο Μάτι και τη Ραφήνα.

Τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε την ζωή σε 102 ανθρώπους και έφερε δεκάδες ακόμα σε τραγική θέση, επιχειρείται η περιοχή να γυρίσει σελίδα.

Ποιες όμως είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Aνατολική Αττική;

Eχουν οριστικοποιηθεί και αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες εξαιρώντας τις περιοχές Αμπελούπολη και Προβάλινθου, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ έχει δώσει το πράσινο φως του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο προωθείται προς έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία για υπογραφή από την ΠτΔ, ενώ προωθείται και η ανάθεση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Δείτε ακόμα:  Ξανά χωρίς νερό η Νέα Μάκρη - Πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση

Αμίαντος

Αναφορικά με τη συλλογή αμιάντου από τις κατοικίες, για τις περιπτώσεις που συναίνεσε ο ιδιοκτήτης, έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνσή του από άλλα 52 κτίρια, ενώ εκκρεμούν 4 επικίνδυνα και 35 επισκευάσιμα ή ασύμφορα επισκευής. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις χωρίς συναίνεση ιδιοκτήτη, ολοκληρώθηκε η καταγραφή από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και εκκρεμεί η συλλογή του. Ταυτόχρονα, εντός του μήνα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι κατεδαφίσεις των ασύμφορων προς κατασκευή κατοικιών.

Σχετικά με τη στήριξη των πληγέντων, παρατάθηκε για ένα χρόνο η στεγαστική συνδρομή και είναι σε ισχύ οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των κτισμάτων, παράλληλα με την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Δείτε ακόμα:  Κοινότητα Βαρνάβα: ΚΤΕΛ - Στο βωμό του κέρδους όλα!!!

Εχει πραγματοποιηθεί, επίσης, μερική δενδροφύτευση και το επόμενο διάστημα πρόκειται να τρέξει σε κοινόχρηστους χώρους, με επιστημονικά όμως κριτήρια λειτουργίας ως ζώνες πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η κυβέρνηση, το αδιάθετο υπόλοιπο του Ερανικού Λογαριασμού αναμένεται να διατεθεί για έργα συντήρησης και αναβάθμισης που γίνονται στην πληγείσα περιοχή. Εξι δίοδοι προς την παραλία, χώροι περιπάτου και ποδηλάτου αλλά και οριοθέτηση των 8 ρεμάτων είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που θα δουν τα επόμενα 3-5 χρόνια οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Δείτε ακόμα:  Δίκτυο αποχέτευσης σε Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη & Νέο Βουτζά -Νέος γύρος υποβολής αιτήσεων έως τις 15/10

Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στο οδικό δίκτυο, καθώς η περιοχή θα χαρακτηριστεί ως ήπιας κυκλοφορίας με προτεινόμενο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

ELEFTHEROSTYPOS.GR