Σπάτα: «Κλειδώσει» άμεσα η άδεια δόμησης για τα data centers της Microsoft

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εμβληματική επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγα 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί η άδεια δόμησης για τα κέντρα δεδομένων (data centers) στην Αττική.

Όπως δήλωσε χθες (23/5) ο γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Microsoft, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, στόχος της εταιρείας είναι να «κλειδώσει» άμεσα η άδεια δόμησης για τα data centers στην περιοχή Πέτρα Γυαλού-Βούλια-Προκαλήσι στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στη λεωφόρο Πικερμίου και κατανέμεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, όπου προβλέπονται συνολικές αναπτύξεις 50.700 τ.μ. Το ακίνητο είχε περιέλθει στην κυριότητα της Lamda Development το 2001, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να προχωράει στην πώλησή του τον Μάιο του 2021 έναντι τιμήματος 14 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν (17/5) έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Microsoft, όπου συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης.

Δείτε ακόμα:  Σπάτα: Τα δύο πορίσματα της αυτοψίας του ΥΠΕΝ μετά την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως.

Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής.

Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 976 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας.

Δείτε ακόμα:  Δυναμική και συγκινητική η προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Αρτέμιδος Αλληλεγγύη! (φωτό)

Ο πληθωρισμός

Να σημειωθεί ότι η πληθωριστική πίεση που καταγράφεται διεθνώς δεν αποτελεί πρόσκομμα αλλά αντίθετα με βάση τον κ. Μιχαλόπουλο εκλαμβάνεται ως επιταχυντής επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης για τις επιχειρήσεις «αφού θα είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατήσουν το λειτουργικό τους κόστος και να παραμείνουν ανταγωνιστικές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με την προϋπόθεση βέβαια να προχωρήσει η ψηφιακή εκπαίδευση των Ελλήνων αλλά και τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Δείτε ακόμα:  Σπάτα: Το Petite Fleur, ζητά προσωπικό

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr