Χρήστος Ζερεφός: Ο πολιτικός σχεδιασμός για το περιβάλλον είναι ανεπαρκής

Ο Ακαδημαικός καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός που γεννήθηκε στο Κάιρο, ήταν ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας που μίλησε γιά το όζον από τις αρχές της δεκαετίας του 70΄ και τον πέρασαν γιά…”εξωγήινο”.

Το βιογραφικό του είναι κυριολεκτικά απίστευτο, θα συνιστούσα σε όλους να κάνουν τον κόπο να το δουν στο ίντερνετ.

Κορυφαίες διακρίσεις του πάντως, το 1997 τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του OHE για τη συνολική επιστημονική του προσφορά στην προστασία του στρώματος του όζοντος.

Το 2008 έλαβε από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή Τιμητική Διάκριση για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το Βραβείο Nobel Ειρήνης 2007!

Ποιό ήταν το έναυσμα κ. Καθηγητά για να αφιερώσετε μεγάλο μέρος της ζωής σας με την ευρεία έννοια στο περιβάλλον?Αισθάνεστε δικαιωμένος ή απογοητευμένος για όσα φωνάζετε τόσες δεκαετίες ως διακεκριμένος επιστήμονας για το περιβάλλον?

Ο κλάδος που επιλέγει κάποιος να ασχοληθεί γίνεται τρόπος και ένα είδος έξις την οποία ακολουθεί σε όλη του την σταδιοδρομία. Τα περιβάλλον δεν ήταν πρώτης προτεραιότητας θέμα ούτε βιοποριστικό αλλά ούτε και αντικείμενο ευαισθησίας στην Ελληνική κοινωνία. Ίσως ούτε καν στη διεθνή κοινότητα στη δεκαετία του 70 όταν άρχισα. Αγάπησα τη φύση και το περιβάλλον ανακαλύπτοντας συνεχώς τις κρυμμένες τους ομορφιές και διδασκόμενος συνέχεια μέχρι σήμερα και ελπίζω και στο μέλλον. Για όλους τους λόγους αυτούς είμαι δικαιωμένος για την επιλογή μου.

Οι Έλληνες σέβονται το περιβάλλον?

Οι Έλληνες σέβονται το περιβάλλον υπό συνθήκες, ιδίως όταν αφορά άλλους. Η παροιμία του Αισώπου για τα δύο σακιά που έχει ο κάθε άνθρωπος, το ένα το βλέπει μπροστά του και το άλλο πίσω του ούτε το κοιτάζει, ισχύει κατ’ εξοχήν και στους Έλληνες σήμερα γενικά και στα θέματα του περιβάλλοντος ειδικότερα.

Υπάρχει αυτό που λέμε το σημείο μηδέν – χωρίς γυρισμό για το περιβάλλον αν συνεχίσουμε να το κακοποιούμε?

Στο έχω ξαναπεί Αργύρη. Το περιβάλλον μπορεί να τους θρέψει όλους αλλά δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους. Η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται το περιβάλλον συνεχίζει να μεγαλώνει και να ενισχύεται. Το σημείο μηδέν χωρίς γυρισμό λοιπόν, είναι το σημείο στο οποίο θα κυριαρχήσουν οι ρυθμοί καταστροφής των ρυθμών επούλωσης. Προς το παρόν ο ρυθμός επούλωσης οριακά ξεπερνά το ρυθμό καταστροφής, άρα πλησιάζουμε αυτό το σημείο μηδέν. Ελπίζω να μην το φτάσουμε ποτέ.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο στο μέλλον για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος?

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο σχεδιασμός που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο έχει ορίζοντα λίγα χρόνια. Τα προβλήματα του περιβάλλοντος χρειάζονται ορίζοντα πολλών δεκαετιών έτσι ώστε τα μέτρα και να αποδίδουν και να ωφελούν το περιβάλλον.

Ποια θα ήταν κάποια απλά βήματα για να προστατεύσουμε στην καθημερινότητα το περιβάλλον?

Να μάθουμε καλύτερα για το περιβάλλον μέσω της Παιδείας. Προστασία από τα ακραία φαινόμενα (δική μας, της οικογένειας και της περιουσίας). Αγάπη στη φύση. Αυτή αυξάνει με ό,τι συνδέεται με τη φύση και την επαναφορά του ανθρώπου σε αυτά. Ανάμεσα στα σπουδαία εξαρτήματα της φύσης είναι και η μουσική. Να γίνουμε τσιγκούνηδες στην κατανάλωση των φυσικών πόρων (ύδατα, ενέργεια, σκουπίδια). Να διδάξουμε τις νέες γενιές να μην κάνουν τα λάθη μας. Να απαξιώνουμε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο όσους δεν σέβονται το περιβάλλον.

Είναι γνωστό ότι είστε ένας παθιασμένος Έλληνας. Τι σας ενοχλεί ως πολίτη, αλλά και ως επιστήμονα και Ακαδημαϊκό περισσότερο σήμερα στη χώρα μας?

Αυτό που με ενοχλεί Αργύρη είναι η γνώμη που έχουν οι ξένοι πλέον για τη λειτουργία της χώρας μας. Δυστυχώς η δημοκρατία ενώ γεννήθηκε εδώ, με τη μη εφαρμογή των νόμων αυτοκαταλύεται. Τους Έλληνες δεν τους έμαθαν να σέβονται τους νόμους, οι νόμοι δεν επιβάλλονται και όταν επιβάλλονται με έκπληξη όλων μας διαπιστώνουμε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Ντροπή για όλους.

Λύστε μας το “μυστήριο” με το …τέλος του κόσμου

Το τέλος του κόσμου θα έρθει περίπου σε 4 δις χρόνια και το τέλος αυτής της μεσοπαγετώδους θερμής περιόδου που ζούμε θα έρθει στα προσεχή 10.000 χρόνια. Το πρόβλημα μας είναι ότι ο άνθρωπος, μέσα σε αυτή τη θερμή περίοδο με την έκλυση αερίων θερμοκηπίου, έχει δημιουργήσει μια θερμή “παρένθεση” που κάνει όλα τα φαινόμενα να επιταχύνονται. Το λιώσιμο των πάγων θα γινόταν, αλλά επιταχύνεται, η στάθμη της θάλασσας, ενώ ανέβαινε 1-2 χιλιοστά το χρόνο, έχει φτάσει 3-4 χιλιοστά. Και αυτό δεν οφείλεται σε άλλα τεκτονικά φαινόμενα. Το θέμα είναι ότι βλέποντας όλο αυτό πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον. Εμείς παλεύουμε για να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να παρθούν μέτρα έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί λίγο η συγκέντρωση των αερίων δηλαδή η σύσταση της ατμόσφαιρας γιατί αυτή είναι που διαταράσσεται.

Πολυταξιδεμένος και κοσμογυρισμένος, έχετε συναντήσει ομορφιές σαν της Ελλάδας στο εξωτερικό?

Οι ομορφιές της Ελλάδας είναι λίγο διαφορετικές από τις ομορφιές σε άλλες αντίστοιχες χώρες με μεσογειακό κλίμα ή/και με μεσογειακού τύπου ομορφιές. Της Ελλάδας οι ομορφιές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι συνοδεύονται και από τις μυρωδιές του τοπίου και από το σκεδαζόμενο φως το απολλώνιο που τις λούζει. Άλλωστε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ έγραφε το 19ο αιώνα ότι η πραγματική τέχνη γεννήθηκε κάτω από το αδυσώπητο χτύπημα του φωτός στην πέτρα και στο μάρμαρο και κάτω από τη σκιά της ελιάς.

Τι σας λένε οι συνάδελφοί σας στο εξωτερικό για την Ελλάδα?

Οι συνάδελφοί μου γενικά αγαπούν την Ελλάδα και στενοχωρούνται γιατί καταντήσαμε έτσι. Δεν φταίμε οι επιστήμονες που φτάσαμε εδώ. Μπορεί ελάχιστοι να φταίνε αλλά η βουλιμία στο να εκμεταλλευτούν τα πάντα οι Έλληνες “τρώγοντας τις σάρκες” και το μέλλον από τους φυσικούς και άλλους πόρους της χώρας ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορούσε ποτέ να συμβεί στη χώρα μας από εμάς τους ίδιους.

Ενδώσατε στις “σειρήνες” της τηλεόρασης! Αρχίσατε έναν κύκλο εκπομπών για τη φύση στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κύκλος εκπομπών για τη φύση αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες στο περιβάλλον μέσα από μια νέα θεώρηση συνολική και με γνώμονα την κλασσική παιδεία. Ο κύκλος των εκπομπών ελπίζω ότι θα συνεχισθεί από το φθινόπωρο και μέχρι την άνοιξη του 2017.

Έχετε επιλέξει εδώ και χρόνια ως τόπο κατοικίας σας την ανατολική Αττική. Τι σας “τράβηξε” εδώ?

Στην ανατολική Αττική βρήκα καθαρό αέρα αλλά κάκιστη διοίκηση. Ωραίο περιβάλλον, ωραίους δρόμους οι οποίοι όμως καταστρέφονται χωρίς καμία συντήρηση. Δυστυχώς η προστασία του Πεντελικού Όρους και ιδιαίτερα της ταλαίπωρης πλευράς του Ντραφίου και της Καλλιτεχνούπολης και όμορων περιοχών επαφίεται στη φιλοπατρία των κατοίκων και μόνον και στην προστασία του Θεού.

Οι Δήμοι και λοιποί αρκούνται στη συλλογή των σκουπιδιών. Τα χόρτα έχουν κατακλύσει παντού όλες τις περιοχές, το οδικό δίκτυο υποβαθμίζεται τραγικά και δυστυχώς όλοι ζουν ο καθένας τον δικό του Γολγοθά μέσα στην κρίση χωρίς να βλέπει ότι αυτά τα θέματα, τα κοινά, χρειάζονται και οργάνωση για να αντιμετωπιστούν.

Αυτή την οργάνωση δυστυχώς δεν τη βλέπω και θλίβομαι βαθύτατα διότι ήδη έχω κλείσει 14 χρόνια στο Ντράφι, καήκαμε 2 φορές και ποιος ξέρει πόσες άλλες, κάηκαν πέρδικες, λαγοί και όλη η άγρια φύση η οποία χαρακτήριζε αυτή την περιοχή ώστε να την υμνεί ο Αιγινίτης στο βιβλίο του το 1910 περιγράφοντας την υπέροχη φύση που υπήρχε εκεί και την καθαρή και διαυγή ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε. Ακόμα και το κελάηδημα των πουλιών αντικαταστάθηκε από τις κραυγές της καρακάξας. Ο Θεός βοηθός…

Σας ευχαριστώ κ. Καθηγητά που μας τιμήσατε.

Η χαρά πάντα δική μου να συζητώ μαζί σου Αργύρη

zerefos_kostakis

ΠΗΓΗ Εφημερίδα “ανατολική ακτή”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αργύρης Κωστάκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.