Δημ. Τσεβά: Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, καταθέτουν και την ψυχή τους

Ασχολείται δεκαπέντε χρόνια με τα αυτοδιοικητικά και για δεύτερη φορά κατέχει το αξίωμα της αντιδημάρχου. Η πρώτη θητεία της ήταν επί δημαρχίας Ανδρέα Κεχαγιόγλου και η δεύτερη επί της σημερινής δημαρχίας του «δίδυμου» Πιστικίδη-Μπουρνού.

Είναι υπεύθυνη στους τομείς Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κοιμητηρίου. Παρότι ο εξοπλισμός του Δήμου είναι ελλιπής σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, τα 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι η έκταση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, όπως μας εξηγεί η ίδια «χάρις τις προσπάθειες των εργαζομένων που καταθέτουν πέραν από την εργασία και την ψυχή τους» και οι τρείς τομείς της αρμοδιότητά της βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

«Αν δε, μας λέει, υπήρχε περισσότερη κατανόηση και συνεργασία από τους δημότες, ο Δήμος θα ήταν υπόδειγμα καθαριότητας μεταξύ των δήμων της Ανατολικής Αττικής».

Η κ. Τσεβά, ανήκει στην παράταξη Πιστικίδη. «Όμως, τώρα πια όλοι μαζί υπηρετούμε τους Δημότες», μας είπε.

Η συνέντευξη.

Μια κοινή όμως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ερώτηση. Πόσα χρόνια υπηρετείται την αυτοδιοίκηση;

Έχω κλείσει δεκαπενταετία εκλεγμένη και ήμουνα 8 χρόνια στην ομάδα αρωγών του πρώην Δήμαρχου κ. Κεχαγιόγλου. Τη διετία 2009-2010 ήμουν και πάλι αντιδήμαρχος και με το ίδιο αντικείμενο υπευθυνότητας.

Είναι γεγονός και σε σύγκριση με όμορους Δήμους τα παράπονα των Δημοτών είναι περιορισμένα για την καθαριότητα των δύο πόλεων. Που οφείλεται αυτό;

Ο Δήμος μας έχει έκταση περίπου 42 τετραγ. χιλιομέτρων. Τα όρια ξεκινούν από την παραλία και φθάνουν στους πρόποδες της Πεντέλης. Όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο. Φυσικά έχουμε δρόμο ακόμα για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Πόσο είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο μηχανικός εξοπλισμός της Υπηρεσίας;

Έχουμε 6 εν ενεργεία απορριμματοφόρα που κυκλοφορούν σε ημερήσια βάση. Τέσσερα (4) στη Ραφήνα και δύο (2) στο Πικέρμι και ένα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης. Έχουμε και άλλα τρία σε αναμονή, σε περίπτωση που κάποιο δεν λειτουργήσει. Επίσης έχουμε και ένα απορριμματοφόρο πρέσα, το οποίο κυρίως το χρησιμοποιούμε για τη συλλογή κλαδιών και βλαστικών. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι μόνο 14 άτομα. Τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες πήραμε οκτώ (8) συμβασιούχους.

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία σας;

Όπως σας είπα ο Δήμος μας έχει μεγάλη έκταση. Μας λείπει η πλήρης συνεργασία και κατανόηση με τους Δημότες. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν ότι θέλουν και όποτε θέλουν να το πετάνε στο δρόμο σκουπίδια, ή ότι άλλο και να έχουν την απαίτηση την ίδια στιγμή ο Δήμος να τα μαζεύει.

Υπάρχει Υπηρεσία την οποία μπορεί ο Δημότης να καλέσει και κατόπιν συνεννόησης να παραλάβει τα ογκώδη. Π.χ. κλαδιά, έπιπλα , στρώματα κ.λ.π.

Βεβαίως. Όμως αν ο όγκος είναι μεγάλος χρεώνουμε ένα μικρό αντίτιμο. Μπορούν οι δημότες να καλέσουν το τηλέφωνο 22943-21040. Στους μικρούς όγκους ανταποκρινόμαστε σχεδόν αμέσως. Όταν όμως είναι χύμα ιδιαίτερα βλαστικά και χρειάζεται η συνδρομή μηχανήματος απαιτούνται 3-4 ημέρες. Ευτυχώς που έχουμε το θρυμματιστικό και μειώνουμε τον όγκο και τις μεταφορές στη χωματερή.

Πριν λίγο καιρό δανειστήκατε από το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος το ειδικό αυτοκίνητο καθαρισμού κάδων. Τα προηγούμενα χρόνια πως πλένατε τους κάδους απορριμμάτων;

Με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω δημόσια τον δήμαρχο κ. Μάρκου και τον αντιδήμαρχο κ. Νομικό για τη βοήθεια που μας παρείχαν. Πέρυσι το πλύσιμο των κάδων το είχαμε αναθέσει σε εταιρεία. Η σύμβαση θα ανανεωθεί και για την επόμενη χρονιά. Να σημειώσετε ότι έχουμε 1350 κάδους σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Και στο σημείο αυτό θα παρακαλέσω τους Δημότες να μας βοηθούν στο έργο μας. Δεν μπορεί να καθαρίζεις ψάρια, ή τα περισσεύματα από τις τροφές και να τα πετάνε χύμα στους κάδους. Δημιουργούν δυσοσμία και εστίες μολύνσεων.

Υπάρχει πρόγραμμα να εμπλουτιστεί η Υπηρεσία με μηχανικό εξοπλισμό;

Ναι πριν το τέλος του τρέχοντος έτους θα αγοράσουμε έναν μικρό φορτωτή. Τον επόμενο χρόνο θα αγοράσουμε ένα μικρό φορτηγό και ένα μεγάλο με αρπάγη για να μαζεύει τα ογκώδη απορρίμματα όπως αυτά που πιο πάνω σας ανέφερα.

Οι δρόμοι με ποιο προσωπικό καθαρίζονται;

Με τους συμβασιούχους. Αυτή τη στιγμή έχουμε οκτώ άτομα που καθαρίζουν τους δρόμους και τις πλατείες.

Μας είπατε ότι έχετε 7 απορριμματοφόρα και δεκατέσσερις εργάτες. Δεδομένου ότι κάθε απορριμματοφόρο εκτός του οδηγούν το επανδρώνουν δύο εργάτες τι γίνεται στην περίπτωση που από ανθρώπινη ανάγκη λείψει κάποιος;

Όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν καταθέτουν μόνο τη δουλειά τους. Καταθέτουν και την ψυχή τους για να διατηρούν το Δήμο στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται. Τον απόντα τον αναπληρώνει ο προϊστάμενος, ή ο επόπτης της Υπηρεσίας.

Θα υπάρξει συνέχεια στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Εγώ στις επόμενες εκλογές θα «παρουσιαστώ». Είναι στο χέρι των Δημοτών αν θα μου δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσω να τους προσφέρω τις υπηρεσίες μου.

Αν το σημερινό δίδυμο διασπαστεί ποιόν θα προτιμήσετε;

Σε υποθέσεις δεν απαντώ. Εξάλλου οι εκλογές είναι μακριά και μέχρι τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Πολλοί κατηγορούν τον σημερινό δήμαρχο για αυταρχισμό. Τι τους λέτε;

Τα ίδια λεγόντουσαν και για τον κ. Κεχαγιόγλου. Εγώ προσωπικά δεν τον έχω νοιώσει. Ωστόσο, ανεπιφύλακτα μπορώ να σας πω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και ο «τσαμπουκάς» και η απειλή.

Δημήτρης Πνευματικάτος.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.