Αποκλειστική συνέντευξη του Π. Χαϊκάλη: Τι λέει για το λιμάνι, την ΠΝΠ, τα ΚΕΛ, τον προαστιακό, τα αυθαίρετα, την αστυνόμευση και τους μετανάστες

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης που εκλέγεται στην Περιφέρειά μας, μιλάει αποκλειστικά στο irafina.gr και απαντά σε ερωτήματα που αφορούν τα προβλήματα της πόλης μας, της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο. Ο κ. Χαϊκάλης δεν… μασάει τα λόγια του γι αυτό και οι απαντήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Διαβάστε για του λόγου το αληθές τι μας είπε και θα καταλάβετε τι εννοούμε…

Του Βαγγέλη Ιωάννου

Ποια είναι η άποψή σας για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και κυρίως των παραλιών της περιοχής μας; Συμφωνείτε με την πώληση του λιμανιού της Ραφήνας; Τι μορφή πιστεύετε πως πρέπει να έχει η “αξιοποίησή” του για να την κρίνετε ως ορθή;

«Σε καμία περίπτωση ούτε εγώ ούτε οι ΑΝΕΛ είμαστε υπέρ της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, πολύ δε περισσότερο των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας τα οποία θεωρούμε «πύλες εισόδου» τουριστών και μπορούν να αποφέρουν έσοδα για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης – εκμετάλλευσης με προγράμματα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) τα οποία στο τέλος θα αποβούν προς όφελος των πολιτών. Το λιμάνι της Ραφήνας, όπως και όλα τα λιμάνια, πρέπει να έλθει στη δικαιοδοσία του δήμου. Μαζί με το λιμάνι του Λαυρίου θα μπορέσουν να αποτελέσουν δυο πύλες επικοινωνίας με τα νησιά του Αιγαίου, αποσυμφορίζοντας αυτό του Πειραιά και αναγκαστικά θα φέρουν ανάπτυξη στις γύρω περιοχές».

Συμφωνείτε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα χρήματα των Δήμων; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί;

«Κατ’ αρχάς είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκτός αν όντως υπάρχει το στοιχείο του κατεπείγοντος. Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν τα αποθεματικά των Δήμων, ούτε υπάρχει βεβαίως η παραμικρή ομοιότης με το γνωστό PSI. Επίσης, τα χρήματα όποτε γίνουν απαιτητά θα καταβάλλονται άμεσα και θα επενδύονται με επιτόκιο 2,5% ενώ παράλληλα η διαχείρισή τους θα παραμένει στις εμπορικές τράπεζες. Δεν θα πειραχτούν οι λογαριασμοί δηλαδή. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν είναι για να εξυπηρετηθούν δάνεια αλλά εσωτερικές ανάγκες λόγω συστήματος πληρωμών. Αν η μισθοδοσία ήταν στη 1η του μηνός δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Γίνονται όμως από 24-26 κάποιες πληρωμές που έπρεπε να φαίνονται «ταμειακά» εντάξει».

Τι γίνεται με το πρόβλημα της συγκοινωνίας στη Ραφήνα; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τον προαστιακό σιδηρόδρομο;

«Το πρόβλημα της συγκοινωνίας δεν αφορά μόνο τη Ραφήνα αλλά όλη την εν γένει περιοχή καθ’ ό, τι έχει γίνει Αστική περιοχή και θα πρέπει να αποκτήσει ανάλογη συγκοινωνία. Όταν κατέθεσα ερώτηση περί αυτού ο πρώην υπουργός Κος Παπαδόπουλος μου απήντησε προφορικώς ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι επειδή υπάρχει συμβόλαιο με ΚΤΕΛ και η όποια κατάργησή του θα ήταν ζημιογόνος για το Δημόσιο κατά πολύ. Αυτό λήγει το 2018 χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα το επανεξετάσουμε. Όσο για τον Προαστιακό, έχουν μπει οι υπογραφές και έχει συμπεριληφθεί και στο Ρυθμιστικό, οπότε αναμένουμε».

Τι προτείνετε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας; Ποια η άποψη σας για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι;

«Η υπόθεση των λημμάτων είναι ένα θέμα που είχε ξεφύγει τελείως από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθ’ ο, τι υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις-συμφέροντα για να μην ενταχθούν Δήμοι στο «τερματικό» της Ψυτάλλειας. Οι υποδομές υπάρχουν, αλλά συμφέροντα επιβάλουν και έχουν διαμορφώσει καθυστερήσεις για αναγκαία δημιουργία ΚΕΛ ούτως ώστε να μην προχωρά καμία εργασία. Τα πρόστιμα είναι υπαρκτά και ελπίζω το υπουργείο και η Περιφέρεια να πάρουν θέση. Η μεγάλη απόδειξη της προχειρότητας είναι στο Γέρακα όπου το μισό τμήμα θα συνδεθεί με την Ψυτάλλεια ενώ για το υπόλοιπο μισό ζητούν ΚΕΛ. Όσο για το Πλατύ Χωράφι διαφωνώ. Αν δεν υπάρξει τελικά άλλη λύση, τότε βεβαίως οι περιβαλλοντικοί όροι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και με σκληρές κυρώσεις για τις παραβάσεις».

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για δημιουργία νοσοκομείου στην περιοχή ή για αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε 24ωρης εφημερίας όπως εξαρχής είχε προβλεφθεί;

«Το όνειρό μου είναι να μη μείνουμε σε ένα Κέντρο Υγείας για τη περιοχή μας, αλλά να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα καλύπτει όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Αττικής. Αυτό έχει σχέση βεβαίως και με την ανάπτυξη όπως προείπα του Λιμανιού. Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά πιστεύω ότι τουλάχιστον η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Ραφήνας δεν θα μείνει στα λόγια».

Υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το σχέδιο πόλης, ΓΠΣ, χρήσεις γης, αυθαίρετη δόμηση, δασικούς χάρτες κλπ;

«Έχω μιλήσει προσωπικά με τον νυν Υπουργό Περιβάλλοντος αρκετά επί του θέματος, καθώς και με τον προηγούμενο. Η διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση είναι χαοτική. Λυπάμαι που το λέω αλλά η κατάσταση επιβαρύνεται από τους Δασάρχες, που αντί να βοηθήσουν επιδεινώνουν προβλήματα σε όλη τη Νοτιοανατολική Αττική. Έχω διαπιστώσει όμως ότι πλέον υπάρχει και η βούληση να λυθούν προβλήματα. Έχω την υπόσχεση ότι σύντομα θα καταργηθεί ο νόμος 4280/14 και θα ακυρωθούν τα πρόστιμα που έχουν μπει καταχρηστικά και παράλογα. Αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν κάποτε. Δεν πάει άλλο!».

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε την έγκαιρη κοινοβουλευτική παρέμβασή σας για την απόσυρση της Ομάδας ΔΙΑΣ από Ραφήνα και Νέα Μάκρη, χάρη στην οποία παρέμειναν οι περιπολίες στην περιοχή μας. Φημολογείται πως ετοιμάζεται κάποιος “αστυνομικός Καλλικράτης”, γνωρίζετε κάτι σχετικά και τι προτίθεστε να κάνετε;

«Δυστυχώς η «ασφάλεια» στην Περιφέρεια Αττικής ολόκληρη είναι μια λέξη άγνωστη έως τώρα. Πλήρης η αδιαφορία του κράτους για την ιδιωτική περιουσία ανθρώπων που το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ όποτε ζητά κάτι τέτοιο η εκάστοτε κυβέρνηση ή τα πρόστιμα που τους επιβάλλουν. Έχουν μόνο υποχρεώσεις έως τώρα. Δικαίωμα κανένα. Ντροπή. Και σε ένα κλίμα απαξιωμένης Αστυνόμευσης από το κράτος όπου οι αστυνομικοί με υπερβάλλοντα ζήλο και πάθος προσπαθούν να καλύψουν την ασφάλεια της κάθε περιοχής, όντως φοβάμαι πως θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για Αστυνομικό Καλλικράτη υπό την ανάγκη της περικοπής δαπανών. Την ενοποίηση δηλαδή των ήδη σχεδόν ανήμπορων Αστυνομικών τμημάτων. Θα παρακολουθώ το θέμα προσπαθώντας για μόνιμες λύσεις και όχι «μπαλώματα». Σύντομα πάντως θα έχω ενημέρωση, γιατί ανακίνησα ήδη το ζήτημα, και θα σας τη μεταφέρω».

Αληθεύει πως μέχρι σήμερα δεν ήταν προαπαιτούμενο για να εργαστεί κάποιος σε κατασκηνώσεις με παιδιά πιστοποιητικό ψυχικής υγείας και βεβαίωση λευκού ποινικού μητρώου και πώς φέρατε κι αυτό το ζήτημα στη Βουλή; Υπήρξε απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό;

«Περιμένω ακόμη την απάντηση του αρμοδίου Υπουργού (ο χρόνος απάντησης είναι μέχρι ένα μήνα και μετά αν δεν απαντηθεί μετατρέπεται η ερώτηση σε Επίκαιρη με ακρόαση στη Βουλή) αλλά δυστυχώς ισχύουν επακριβώς αυτά που περιγράφετε. Και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς καλό θα είναι κάθε γονιός να ξέρει ποιος ασχολείται, φροντίζει και βρίσκεται δίπλα στα παιδιά του στις κατασκηνώσεις και οπουδήποτε αλλού. Είναι σίγουρο ότι με ένα πιστοποιητικό καλής υγείας δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις της ενασχόλησης με παιδιά!».

Ισχύει πως και για το ζήτημα των μεταναστών που τοποθετήθηκαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Διώνης κινηθήκατε αστραπιαία με κοινοβουλευτική παρέμβαση;

«Αμέσως με την εγκατάσταση των μεταναστών στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Διώνης την Πέμπτη 23 Απριλίου επισκεφθήκαμε το σημείο μαζί με τον Τομεάρχη μας στην Ανατολική Αττική, τον Δημήτρη Καραγεωργίου, για να προχωρήσουμε σε “αυτοψία” της κατάστασης. Την Παρασκευή το πρωί κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα η οποία πήρε ημερομηνία για να συζητηθεί στις 11 Μαΐου. Αφορά τη στέγαση σε μη κατάλληλο χώρο στη Διώνη για φροντίδα των 96 μεταναστών, οι οποίοι συνελήφθησαν μεταξύ Άνδρου και Ψαρών. Υπάρχει παντελής έλλειψη οργάνωσης για αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων από τον κρατικό μηχανισμό, τη στιγμή μάλιστα που είναι και σε έξαρση το μεταναστευτικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε να επαναληφθεί, καθ’ ό, τι ούτε οι υποδομές υπάρχουν ούτε κατάλληλοι χώροι και ούτε η κοινωνία μπορεί να το αντιμετωπίσει. Νεώτερα βεβαίως με λεπτομέρειες θα έχω μετά τις 11 Μαΐου».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.