Στα μισά της θητείας του δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Δημήτρη Μάρκου, μια συνέντευξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν μάλιστα οι ερωτήσεις δεν εστιάζονται σε όσα έργα, καινοτομίες ή, αλλαγές έχει κάνει στο Δήμο το χρονικό διάστημα της διοίκηση του, αλλά σε όσα έργα υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν ολοκληρώθηκαν.
Το γεγονός και μόνο ότι δέχτηκε να απαντήσει χωρίς να κρυφτεί, ούτε να κρύψει και το σημαντικότερο να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, για τα άλυτα και συσσωρευμένα από δεκαετίες προβλήματα που κράτησαν ειδικά την πόλη της Αρτέμιδος σε υπανάπτυξη, μαρτυρά, κατά την άποψη του γράφοντα, υπευθυνότητα και γνώση των δυσκολιών του αντικειμένου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έκρυψε την απογοήτευση του, όταν οι ρυθμοί που εργάζεται η χώρα και η γραφειοκρατία της στέκονται εμπόδια στην ανάπτυξη μιας τόσο προσοντούχου πόλης, όπως είναι η Αρτέμιδα Αττικής.
Τα θέματα είναι πολλά που απασχολούν τους Δημότες, τον ίδιο, αλλά και τους συνεργάτες του. Η συμμετοχή και η συμπαράσταση των πολιτών στις προσπάθειες της εκάστοτε διοίκησης είναι αναγκαία και πέραν από κάθε ιδιοτέλεια, πολιτική τοποθέτηση, ή, δογματισμούς. Οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις μπορεί να γίνουν στη διάρκεια του προεκλογικού χρόνου. Μέχρι τότε, έλεγχος μεν, συμπαράσταση δε.
Η συνέντευξη:
Κύριε δήμαρχε ως θέμα της συνέντευξης μας διάλεξα να μιλήσουμε για τους λόγους που κάποιες από τις υποσχέσεις σας προς τους δημότες, κατά την προεκλογική εκστρατεία σας δεν υλοποιήσατε. Σκοπός μου είναι να ενημερώσουμε τους δημότες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δήμαρχος στην άσκηση των καθηκόντων του και στην υλοποίηση του προγράμματος του. Όμως πρώτα ας έρθουμε σε δύο θέματα που απασχόλησαν πρόσφατα την καθημερινότητα των Δημοτών.
Στη διάθεσή σας για όποια ερώτηση θέλετε.
Μια μερίδα πολιτών, ιδίως της Αρτέμιδος, σας κατηγορεί ότι αλλάξατε πολιτική στο θέμα του ΚΕΛ. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στη νέα θέση σας για την κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι;
Πίστευα μέχρι πρότινος ότι θα μπορούσαν τα λύματα μας να οδηγηθούν στην Ψυτάλλεια. Έκανα υπεράνθρωπους αγώνες από την αρχή της ανάληψης της θητείας μου και μέχρι λίγες ημέρες, όπου αντιλήφθηκα πλέον ότι η σύνδεση με την Ψυτάλλεια είναι ανέφικτη λύση για πολλούς και διάφορους λόγους.
Μπορείτε να μας αναφέρεται μερικούς.
Καταρχήν δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να αναφέρω ότι κάποια τεχνικά ζητήματα δεν τα είχα σωστά εκτιμήσει, ίσως γιατί δεν τα είχα εντοπίσει. Επίσης, είναι γεγονός πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι αντιδρούν στη συγκέντρωση όλων των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην περιοχή τους.
Θεωρώ ακόμα ότι εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες να επιβάλλουμε την άποψη μας και η παραμονή μας σε δογματικές θέσεις θα είναι επιζήμια για το Δήμο. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η ποιοτική διασφάλιση και καλή λειτουργία του έργου.
Σήμερα και αυτό πρέπει να σημειωθεί και να γίνει κατανοητό από όλους, δεν μιλάμε για λύματα στη θάλασσα. Οι τεχνικές βελτιώσεις σε συνδυασμό με την τεχνική εξέλιξη είναι απόρροια των πιέσεων που ασκήθηκε τόσο από τη διοίκησή μου, όσο και από τους δημότες.
Η επανάκτηση και χρησιμοποίηση του νερού για απεριόριστη άρδευση διασφαλίζει την ποιότητα του έργου. Επίσης, η μετατόπιση του αγωγού εκτόνωσης πολύ βορειότερα, που έγινε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους και η αποδοχή της νέας θέσης εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είναι ενδεικτικό ότι το έργο παρέχει πλέον όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις και πιστοποιήσεις για την αρτιότητα του.
Πως κρίνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην εκλογή πρόεδρου ΔΣ. Τα μισά σχεδόν μέλη της παράταξής σας δεν ψήφισαν την επιλογής σας. Θεωρείτε ότι ήταν λάθος εκ μέρους σας η επιλογή της κ. Ζήση, ή, κάποιοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για κάποιες άλλες πολιτικές αποφάσεις σας.
Κατά την άποψη μου και τη στηρίζω άσχετα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η επιλογή ήταν και είναι ορθή. Ίσως δεν ικανοποίησα κάποιες υπέρμετρες φιλοδοξίες και με την αρνητική τους ψήφο κάποια μέλη της παράταξης μου έδειξαν την αντίδραση τους. Ωστόσο και με βάση τις ενδείξεις που έχουμε από τις λιγοστές συνεδριάσεις που ως τώρα προήδρευσε η κ. Ζήση, θεωρώ σίγουρο ότι θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του προηγούμενου προέδρου, κ. Κατραμάδου.
Προχωρήσατε και σε μια καινοτομία. Με την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων, προαναγγείλατε και τους τρεις επόμενους. Αυτό από όσο γνωρίζω δεν συνηθίζεται, γιατί το κάνατε;
Αφενός μεν για να υπάρχει ξεκάθαρη θέση ως προς το διάστημα παραμονής των νέων αντιδημάρχων και αφετέρου δε, γιατί πρέπει να ανταμειφθούν και κάποιοι άλλοι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν στο Δήμο. Και αυτοί είναι οι κ. κ. Γιάννης Μπασινάς, Σωτήρης Γιαννάτος και Πόπη Λύγκου. Όμως θέλω να καταστήσω σαφές ότι κανένα μέλος δεν υστερεί έναντι των άλλων στην προσφορά προς τους δημότες.
Το ταμείο του Δήμου ανακοινώσατε ότι έχει το ποσόν των 10 εκατ. Ευρώ. Όμως υπάρχουν πολλές ελλείψεις στις πόλεις και ειδικά στην Αρτέμιδα. Μήπως έπρεπε να διαθέσετε μέρος των χρημάτων για έργα που θα ανακουφίσουν τους Δημότες, από τους οποίους και προέρχονται τα χρήματα;
Η οικονομική ευρωστία του Δήμου θα γίνει άμεσα αισθητή στους Δημότες. Πρώτα έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι πατάμε σε σταθερές οικονομικές βάσεις.
Έχω κάνει αίτημα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για δάνειο 5 εκατ. Ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή 12000 φωτιστικών σωμάτων του Δήμου. Οι πόλεις μας επιτέλους θα αποκτήσουν φωτισμό που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα επιφέρει μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. Τελικά υπολογίζω ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 3.600.000 και λόγο της χρηματικής εγγύησης θάχει μικρό επιτόκιο.
Επίσης ο Δήμος μας έχει πολλά ζητήματα αποζημιώσεων. Θα πρέπει να είμαστε ασφαλείς στην καταβολή αποζημιώσεων όποτε και αν προκύψουν. Θα σας αναφέρω ακόμα ότι στην Αρτέμιδα έχουν δεσμευθεί πολλά οικόπεδα για κοινωφελείς χώρους. Τα περισσότερα δεν έχουν απαλλοτριωθεί και επειδή έχει περάσει μεγάλο διάστημα αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούν την άρση της απαλλοτρίωσης. Αν λοιπόν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημά τους ο Δήμος πρέπει να έχει την οικονομική ευχέρεια να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες τους.
Επίσης, αν οι συζητήσεις για την παραχώρηση του υπάρχοντος γηπέδου στο Δήμο ευοδωθούν πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την αποκατάσταση του. Αν όμως δεν ευοδωθούν, ο διακαής πόθος μου, είναι η αγορά έκτασης για την κατασκευή γηπέδου στην Αρτέμιδα. Κι εδώ πάλι χρειάζονται χρήματα για την αγορά.
Γνωρίζουμε ότι σκέφτεστε μαζί με την Πράξη Εφαρμογής στην 12η γειτονιά να προχωρήσετε στην διαπλάτυνση και ανακατασκευή της Λ. Βραυρώνος. Θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα όπως στην Λ. Καραμανλή, που κατασκευάστηκε χωρίς νησίδα στη μέση και σήμερα μετράμε νεκρούς από ατυχήματα.
Στο ποσόν των 3.200.000 Ευρώ που μας ενέκρινε η Περιφέρεια περιλαμβάνει τη 12η πολεοδομική ενότητα και τη Λεωφόρο Βραυρώνας στα πρώτα και τα δεύτερα εκατέρωθεν οικοδομικά τετράγωνα. Αν όλα «τρέξουν» σωστά οι εργασίες θα αρχίσουν μετά από ενάμισι χρόνο. Νησίδα δεν θα γίνει διότι δεν έχει το απαιτούμενο πλάτος.
Ο δρόμος θα είναι 7.5 μέτρα πλάτος και δεξιά και αριστερά 1.5 μέτρο πεζοδρόμιο. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου θα έχει 17 κόμβους εισόδου, εξόδου και στρογγυλές νησίδες για να μην αναπτύσσεται από τους οδηγούς υπερβολική ταχύτητα.
Ερωτήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα.
Είχατε πει ότι υπάρχουν δρόμοι που με τη πρώτη βροχή γίνονται αδιάβατοι. Όμως παραμένουν…
Έχουμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε δρόμους στην 5η γειτονιά. Επίσης έχουμε δώσει προτεραιότητα σε δρόμους όπου κατοικούν ΑμΕΑ. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει το ποσόν των 1,200.000 για τα κλασικά μπαλώματα, που τόσο απεχθάνομαι, σε κάποιους κεντρικούς δρόμους που έχουν γίνει αδιάβατοι.
Περιμένουμε και από την Περιφέρεια το ποσό των 4 εκατ. Όμως οι χρηματοδοτήσεις απαιτούν σωστή κατασκευή δρόμων. Με πεζοδρόμια με ολοκληρωμένα τα δίκτυα, με εγκιβωτισμό και μετά να ρίχνουμε άσφαλτο, όπως ακριβώς γίνονται στην 5η Πολεοδομική Ενότητα. Με τα 4 εκατομ. της Περιφέρειας θα φτιαχτούν 47-48 δρόμους, κυρίως εκεί όπου έχουν κυρωθεί οι Πράξεις Εφαρμογής.
Υπάρχει χρονικός ορίζοντας των έργων
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο χρόνος. Οι συμβάσεις πάνω από 500.000 Ευρώ περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί δεν μπορείς να πιέσεις ούτε να γνωρίζεις το χρόνο που θα χρειαστεί μια σύμβαση να ελεγχτεί.
Είχατε πει: σήμερα, σε ένα μεγάλο δήμο της ενωμένης Ευρώπης του 21ου αιώνα τα παιδιά εξακολουθούν κάνουν μάθημα μέσα σε κοντέινερς.
Προσπαθούμε το καλύτερο. Για το 2ο Γυμνάσιο προχωρήσαμε σε δική μας μελέτη. Δεν περιμέναμε τον ΟΣΚ. Έχουμε κάνει έναν υπερσύγχρονο σχεδιασμό για ένα σχολείο που ίσως να είναι από τα κορυφαία της Ευρώπης. Όμως υπάρχει το εξής θέμα.
Ο χώρος αποτελείται από τρία (3) οικόπεδα. Παρόλο που ο ΟΣΚ τα έχει απαλλοτριώσει δεν έχει φροντίσει να έχουν κτηματολόγιο. Και εδώ μου δίνεται την ευκαιρία να απαντήσω για την καθυστέρηση των έργων, στο πνευματικό Κέντρο Σπάτων και στο αθλητικό Κέντρο Αρτέμιδος. Στο Πνευματικό των Σπάτων, όλα είναι έτοιμα. Μελέτες χρηματοδοτήσεις και ότι χρειάζεται. Πάμε να εκδώσουμε άδεια επισκευής και βρισκόμαστε απέναντι σε τρία (3) οικόπεδα. Το ένα ιδιοκτησία του πρώην Δήμου και τα άλλα δύο ιδιοκτησία αγνώστων. Το ίδιο, αντιμετωπίσαμε και στο Αθλητικό Κέντρο Αρτέμιδος. Με την προσθήκη ότι ένα κομμάτι του οικοπέδου ήταν δασικό.
Ακολουθήθηκε μια χρονοβόρα διαδικασία και τελικά όλα είναι νόμιμα πλέον. Όμως χάσαμε πολύ χρόνο. Αν δεν παταχθεί η γραφειοκρατία και δεν αλλάξουν οι ρυθμοί του ελληνικού κράτους δύσκολα μπορεί να πάμε μπροστά.
Είχατε υποσχεθεί, αποκατάσταση του υδροβιότοπου της Αλυκής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα για προστασία-ανάδειξη-αξιοποίηση…
Άλλο μεγάλο πρόβλημα, μαζί μετά μικρότερα γήπεδα. Ο χώρος ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας δύο (2) φορές. Επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο μια πόλη με μόνιμο πληθυσμό 40 χιλιάδων κατοίκων να μην έχει ένα γήπεδο και άλλους μικρότερους αθλητικούς χώρους.
Του ζήτησα παραχώρηση και να βρούμε τρόπο απλής χρήσης του χώρου, χωρίς να αλλοιώσουμε το περιβάλλον και να απομακρύνουμε τις αυθαίρετες κατασκευές του γηπέδου, ώστε να ευπρεπιστεί ο χώρος. Και για να «δελεάσουμε» την υπηρεσία ανέφερα ότι έχουμε κάνει μελέτη με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και με την Ορνιθολογική Υπηρεσία και έχουμε εξασφαλίσει –γεγονός αυτό- πόρους για την αξιοποίηση των 185 στρεμμάτων του υγροβιότοπου και μικρές επεμβάσεις για τα γήπεδα. Όλα αυτά έγιναν το Ιανουάριο του 2015!!!! Και παρά τις οχλήσεις μου δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.
Συγκοινωνιακή σύνδεση της Αρτέμιδος με το σταθμό του Προαστιακού-Μετρό στην Κάντζα.
Δυστυχώς και εδώ έχει επέμβει η γραφειοκρατία. Κάναμε με λεωφορείο φυσαρμόνικα τη διαδρομή σύνδεσης με του υπεύθυνους του ΟΑΣΑ. Υπάρχουν δύο στενώσεις του δρόμου. Ο χώρος ανήκει στο Δήμο Παιανίας. Ζητήσαμε από το δήμαρχο να κάνει διάνοιξη. Όμως δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας.
Πήγαμε στην άλλη λύση. Το λεωφορείο να στρίβει από τα φανάρια και να προσπερνά το κτήμα Καμπά.. Δυστυχώς όμως εκεί δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να κάνει αναστροφή. Άσε δε που το υπουργείο Συγκοινωνιών μας ζήτησε κυκλοφοριακή μελέτη. Καταλήξαμε στη λύση να δρομολογηθεί ένα μικρό λεωφορείο, εφόσον φυσικά υπερνικήσουμε τη γραφειοκρατία.
Είχατε αναφερθεί στη διεκδίκηση πρόσβασης και ήπιας αξιοποίησης του δάσους ΟΤΕ, ως χώρος περιπάτου. Τι γίνεται…
Το οικόπεδο αυτό, που το αποκαλούμε δάσος του ΟΤΕ, έχει δύο τρωτά σημεία. Είναι εκτός σχεδίου και είναι δασική έκταση. Σας «εξομολογούμαι», ότι υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες στην πόλη της Αρτέμιδος, που το τελευταίο θα ήταν να μπούμε σε μια περιπέτεια να το ξεκαθαρίσουμε. Το κρατώ κατά νου και εν ευθέτω χρόνο θα επανέλθω. Το μεγάλο πρόβλημά μου και το στοίχημα, είναι να ολοκληρωθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Είναι κάτι που θα την αναδείξει, είναι κάτι που θα φέρει ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια στους κατοίκους της.
Τι γίνεται με την ονοματοδοσία των οδών στην Αρτέμιδα;
Η μελέτη είναι έτοιμη. Έχουν τυπωθεί και οι πινακίδες των οδών. Ανά πολεοδομική ενότητα οι δρόμοι πήραν ονόματα από ιστορικά πρόσωπα, ελληνικές πόλεις, νησιά, ποτάμια κ.λ.π. και σε κάθε ενότητα οι πινακίδες έχουν διαφορετικό χρώμα. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Η αλλαγή στις ονομασίες των οδών από τη μια μέρα στην άλλη θα δημιουργήσει αλαλούμ, στην αλληλογραφία, χάρτες. ηλεκτρονικά μέσα, ταχυδρομείο κ.λ.π. Προχωράμε σιγά-σιγά γιατί δεν μπορούμε να έχουμε π.χ. 19 δρόμους με το όνομα Κρήτης. Χρειάζεται μεγάλη προεργασία και συντονισμός με όλες τις υπηρεσίες.
Επίλογος
Θεωρώ ότι δεν μας τα είπατε και τόσο ευοίωνα. Οι λύσεις για τα θέματα που σας απασχολούν και απασχολούν τους δημότες είναι πολύ μακρινές.
Κοιτάξτε, κάποια θέματα προχωρούν με τους ρυθμούς της χώρας και της υφιστάμενης γραφειοκρατίας. Σας διαβεβαιώνω ότι, ό,τι είχα συμπεριλάβει στο προεκλογικό μου πρόγραμμα το έχω αγγίξει. Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω για το Πολιτιστικό Κέντρο που οφείλουμε και ετοιμάζουμε στην Αρτέμιδα.
Έχουμε νοικιάσει ένα κτίριο, πρώην κέντρο διασκέδασης, χωρητικότητας 200 καθισμάτων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο δε εξωτερικό του χώρο θα κατασκευάσουμε ανοικτό καλοκαιρινό θέατρο. Επίσης το ύψος αποζημίωσης των επικείμενων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Δεν θα παραλείψω να σας αναφέρω και το πρόβλημα των καταστροφών. Ο δήμος μας έχει έκταση περίπου 75.000 στρέμματα. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αστυνομευθεί. Η διατήρηση του εναπόκειται στην ευθύνη και στην ευαισθησία των πολιτών του. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Στο χώρο της παραλίας όπου έχουμε πάρει γαλάζια σημαία φυτέψαμε 120 καλλωπιστικά δένδρα. Τα 30 έχουν ξεριζωθεί, για να μην πω ότι κάποιοι τα πήραν για το σπίτι τους.
Μια τελευταία ερώτηση. Σκέπτεστε να ξαναείστε υποψήφιος;
Η επιθυμία μου να ολοκληρωθούν όσα θέματα και έργα έχω δρομολογήσει για το Δήμο μας, είναι αυτή που με οδηγηθεί να ζητήσω για δεύτερη φορά την εμπιστοσύνη των δημοτών μου.
Δημήτρης Πνευματικάτος