H πολύκροτη συνέντευξη του Α. Βασιλόπουλου για τους “κοπανατζήδες”: “Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει”

‘Εγινε το πρόσωπο των τελευταίων ημερών του 2016 στη Ραφήνα και το Πικέρμι και παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων και στις πρώτες ημέρες του 2017.

Μάλλον ήταν πολύ ισχυρός ο “σεισμός” από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου καταλόγου με τους απόντες και τις απούσες συμβούλους από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τον “πόλεμο” διαρκείας με ανακοινώσεις που ίσως να μπέρδεψαν τους πολίτες, παρά να τους διαφώτισαν.

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ανδρέας Βασιλόπουλος απαντά στην “ανατολική ακτή” σε όλα τα ερωτήματα γιά τον “καυτό” κατάλογο.

Επίσης μιλάει γιά τη σταθερή άποψη του συνδυασμού “δύναμη ανάπτυξης στο θέμα του ΚΕΛ, την εναλλαγή δημάρχου τον Μάρτιο, την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και γιατί υπέγραψε τις ηλεκτρονικές Χριστουγεννιάτικες ευχές του ως υποψήφιος δήμαρχος.

Περιμένατε ότι θα προκληθεί τόσος θόρυβος από τη δημοσιοποίηση του “απουσιολογίου” σας;

Ξεκινάτε με ερώτηση που έχει αυτονόητη απάντηση. Φυσικά και δεν το περίμενα. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά – νομίζω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο – που δημοσιοποιήθηκε πίνακας παρόντων/απόντων συμβούλων. Αποφάσισα να το κάνω, διότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει. Πέρυσι, ουδείς είχε αντιδράσει, φέτος αντέδρασαν. Ίσως φέτος βλέπουν τις εκλογές πιο κοντά, ίσως πάλι με τον θόρυβο προκαλούν “παράσιτα” για να χαθεί η ουσία. Το εκπληκτικό είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλης, παρουσία του δημάρχου και μετά από αίτημα του κ. Βουδούρη, ζήτησε να καταρτίσω έναν τέτοιο πίνακα. Αυτό έπραξα και μάλιστα τον έστειλα και στον Δήμαρχε και στον Πρόεδρο αρκετές ημέρες πριν τον δημοσιοποιήσω.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος παρουσίασε άλλα πρακτικά με τρείς περιπτώσεις συμβούλων που απλώς άργησαν. Ποιά είναι η αλήθεια τελικά;

Άλλα πρακτικά; Όπως λέμε διπλά λογιστικά βιβλία; Αστείο. Τα πρακτικά που τηρώ έχουν, όπως ορίζει ο νόμος άλλωστε, απουσίες κατά την έναρξη και μετά απουσίες σε κάθε επιμέρους ψηφοφορία θέματος. Όμως, μόνο στην έναρξη ο νομοθέτης ζητά να σημειώνονται οι αδικαιολογήτως απόντες και μόνον στην έναρξη ελέγχεται η απαρτία. Αυτά τα στοιχεία έλαβα υπόψη μου στον πίνακα που δημοσιοποίησα. Ο κ. Δήμαρχος, θεωρεί ότι εάν κάποιος απουσιάζει στην έναρξη, αλλά εμφανιστεί έστω γιά λίγη ώρα και ψηφίσει σε τουλάχιστον ένα θέμα, δεν είναι απών. Αυτό είναι προφανής παρερμηνεία του Νόμου. Εάν ο νομοθέτης σκεφτόταν κάτι τέτοιο, τότε θα υποχρέωνε τον Γραμματέα να καταγράφει τους αδικαιολογήτως απόντες στην λήξη της συνεδρίασης και όχι στην αρχή, μιας και κατά την πορεία είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποιος αργοπορημένος σύμβουλος. Τώρα, για το ότι θύμωσε τόσο πολύ ώστε να με αποκαλέσει «μίζερο», τι να σχολιάσω; Δεν ανέφερα στον πίνακα τον εαυτό του. Μα για τον Δήμαρχο δεν σημειώνουμε παρουσίες/απουσίες, έτσι ορίζει ο Νόμος, επομένως τα στοιχεία που χρησιμοποίησα δεν είχαν το όνομά του μέσα. Τίποτα σκόπιμο.

Ο δικός σας κατάλογος εικάζετε ότι απέχει πολύ από τον επίσημο του προέδρου;

Μα είναι αστείο αυτό. Το ισχυρίζονται και ορισμένα «παπαγαλάκια» σε καφετέριες και πλατείες. Είναι λογικό και προφανές ότι και ο Πρόεδρος θα αντλήσει στοιχεία για τον κατάλογό του από τα επίσημα πρακτικά που τηρώ εγώ και του παραδίδω ηλεκτρονικά στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

Έχετε μετανιώσει γιά την κινησή σας, θεωρείτε ότι δεν κάνατε κάτι καλά;

Σέβομαι και προσέχω πολύ τους τύπους. Γνωρίζετε βέβαια ότι λίγο αφότου ανέλαβα Γραμματέας του ΔΣ, για λόγους ενημέρωσης, ελέγχου και διαφάνειας, ξεκίνησα να τηρώ ηλεκτρονικά τα πρακτικά. Ξεκίνησα επίσης να τα στέλνω στον Πρόεδρο, στον Δήμαρχο και σε όλους τους συναδέλφους, μερικά λεπτά μετά τη λήξη της κάθε συνεδρίασης. Υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια από αυτή; Κάποιοι είπαν ότι παρέκαμψα τον Πρόεδρο Δημήτρη Μισοκοίλη και δεν πήρα την υπογραφή του. Μα είναι δυνατόν ένας πολίτης ή ένας δημοτικός σύμβουλος να χρειάζεται την υπογραφή του Προέδρου γιά να πάρει τα στοιχεία που υπάρχουν δημόσια προσβάσιμα στο διαδίκτυο και να τα βάλει σε έναν πίνακα; Ο κόσμος, οι δημότες που μας ψήφισαν, δεν πρέπει να μάθουν και αυτοί; Το θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή μας. Δηλαδή αυτοί που διαφώνησαν, ήθελαν να αποκρύψουμε από τον κόσμο τα στοιχεία αυτά; Και αυτό το λέμε σωστή διοίκηση και σεβασμό προς τους δημότες μας; Ντροπή!

Είστε υπέρ της αποπομπής των συμβούλων που απουσιάζουν τρεις συνεχόμενες φορές όπως ορίζει ο νόμος ή στο “κουκούλωμα” και στο “δεν βαριέσαι”;

Πάντα είμαι υπέρ της τήρησης των κανονισμών. Εάν διαφωνώ με τους κανονισμούς τους τηρώ μέχρι να καταφέρω να τους αλλάξω. Διαφορετικά επιστρέφουμε σε εποχές αυθαιρεσίας και κακοδιοίκησης. Είναι πάντως αλήθεια και το έχω σχολιάσει δημόσια αρκετές φορές, ότι η απουσία της αντιπολίτευσης δεν βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ενδεικτικό και εντυπωσιακό είναι ότι σε μερικά δημοτικά συμβούλια βρέθηκα εντελώς μόνος μου στα έδρανα της αντιπολίτευσης, διότι όλοι, μα όλοι, οι άλλοι είχαν αποχωρήσει. Να ξέρετε ότι θεωρώ το θέμα αυτό μείζον και πρέπει να καταλήξουμε όλοι μαζί στο σωστό τρόπο χειρισμού του πραγματικού προβλήματος που δημιουργούν οι τόσες πολλές απουσίες.

Τι σας ώθησε να ζητήσετε με ανοικτή επιστολή προσυμβούλια της αντιπολίτευσης;

Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή κάνει προσυμβούλια. Εγώ δεν θα εξετάσω την αρνητική πλευρά, δηλαδή ότι έτσι επιτυγχάνεται μία πειθαρχία κατά την ψηφορία. Θα εξετάσω τη θετική πλευρά, ότι έτσι ανταλλάσσονται απόψεις με μεγαλύτερη άνεση, χωρίς την πίεση του χρόνου και της δημοσιότητας. Το ίδιο θέλω να επιτύχω και με τα προσυμβούλια της αντιπολίτευσης. Συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και πιό εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Εκτιμάτε ότι με την εναλλαγή προσώπων στο δημαρχιακό αξίωμα από τον Μάρτιο ο δήμος θα λειτουργήσει καλύτερα;

Η συμφωνία των «συνεργαζόμενων Δημάρχων» έλεγε ότι θα διοικούν από κοινού. Επομένως, και οι δύο κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Δεν βλέπω τι θα αλλάξει στη λειτουργία του Δήμου μετά τον Μάρτιο, εκτός εάν εννοείτε ότι ο κ.Πιστικίδης αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια του «συνεργάτη» του, πράγμα που δεν το πιστεύω. Εάν όμως με την αλλαγή βελτιωθούν ξαφνικά τα πράγματα, θα αποδειχθει ότι η συνεργασία δεν ήταν σε ειλικρινείς βάσεις.

Πώς χαρακτηρίζετε τον προυπολογισμό του δήμου που ήδη που ψηφίστηκε;

Ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να είναι λάθος. Άλλωστε γι αυτό έχουμε και το οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Και φυσικά τον ψήφισα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν δούμε ότι ούτε για το 2017 δεν προβλέπονται δράσεις αναπτυξιακές, δράσεις που θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη, δράσεις που θα βοηθήσουν στην αναβίωση του εμπορικού ιστού, δράσεις που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης. Δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή στον απολογισμό της παρουσίασε για επιτυχίες την επισκευή ενός δρόμου, το μάζεμα των σκουπιδιών, τον ηλεκτροφωτισμό ενός δρόμου και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτά αποτελούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τον κόσμο; Εάν συνεχίσουμε έτσι, κάθε χρόνος θα είναι δυσκολότερος και για τον Δήμο και για τους Δημότες μας. Σωστή διοίκηση σημαίνει αναπτυξιακή πορεία και αυτό είναι που λείπει.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στη Ραφήνα και το Πικέρμι έχει “γονατίσει”. Ως άνθρωπος της ελεύθερης αγοράς και τεχνοκράτης ποιες προτάσεις διεξόδου θα βλέπατε;

Η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και χρόνια. Σκεφτείτε μόνο ότι κάθε χρόνο περνούν από το λιμάνι περίπου 2 εκατομμύρια επιβάτες και δεν αφήνουν τίποτα στην πόλη και τις επιχειρήσεις της. Και το τραγικότερο όλων, είναι να ακούς Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους να υποστηρίζουν ότι το λιμάνι είναι βλαβερό για την πόλη και πρέπει να συρρικνωθεί. Να βλέπεις να κάνουν ενέργειες π.χ. το κλείσιμο δρόμων, αδιαφορώντας για το κακό που προξενούν στην τουριστική εικόνα της πόλης μας. Το κλίμα μπορούμε να το αναστρέψουμε. Να σκύψουμε πάνω από τους τουρίστες μας, να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο να αξιοποιήσει την τοπική αγορά, να δώσουμε δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στις τοπικές επιχειρήσεις για να γίνουν καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές, να διαφημίσουμε τα αξιοθέατα που διαθέτουμε. Για όλα αυτά υπάρχουν μοντέλα – πρακτικές που γνωρίζω και λειτούργησαν επιτυχώς σε άλλες πόλεις με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα μεταφέρατε τα γραφεία διοίκησης του ομίλου σας στο Πικέρμι. Πώς σχετίζεται αυτή η κίνηση με όλα όσα συζητάμε;

Μακάρι να μπορούσα να φέρω στην περιοχή μας και το ΤΕΙ που είμαι Καθηγητής. Μπόρεσα όμως και έφερα τα κεντρικά γραφεία του ομίλου μας, της AVMap, εδώ που σας φιλοξενώ, γνωρίζοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να μεταφέρουμε στην περιοχή μας και την κοινωνική πολιτική που ασκούσαμε στο Χαλάνδρι, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πολύ περισσότερο τώρα που είμαστε εδώ. Ξέρετε, κάθε επιχείρηση ή μαγαζί που κλείνει ή μεταφέρεται εκτός Δήμου, βάζει τον “κρίκο” του ώστε να κλείσει και το επόμενο, ώστε να μείνει και άλλος κόσμος άνεργος. Είναι μία αλυσίδα. Για εμένα ήταν και είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος είχατε παρουσιάσει προεκλογικά μία άποψη για το θέμα του ΚΕΛ και επιμείνατε σταθερά και μετά.

Πράγματι, προεκλογικά έλεγα «αντί να παλέψουμε να μην γίνει, ας παλέψουμε όλοι μαζί ώστε να γίνει σωστά». Είχαμε μελετήσει πώς έπρεπε να γίνει το έργο, τι έπρεπε να προσέξουμε, αλλά και ότι η Ψυττάλεια δεν αποτελούσε εφικτή λύση. Μάλλον και οι άλλοι το ήξεραν, αλλά προτιμούσαν τα γενικόλογα ή τα ψέμματα φοβούμενοι την απώλεια ψήφων. Βέβαια σήμερα είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται το πρόγραμμά μας και επιστρέφουν αναγνωρίζοντας ότι προεκλογικά δεν είχαμε κοροϊδέψει. Ειδικά μάλιστα η σημερινή Δημοτική Αρχή έδινε προεκλογικές υποσχέσεις για την Ψυττάλεια και τελικά εισηγήθηκε υπέρ ενός ΚΕΛ για το οποίο δεν γνώριζε τίποτα. Θυμίζω την απαράδεκτη εισήγηση του Δημάρχου για «έγκρισης της χωροθέτησης ΚΕΛ σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής», Τότε δεν ψήφισα υπέρ γιατί ήθελα να έχουν προηγηθεί μελέτες, επικαιροποιημένα σχέδια από την ΕΥΔΑΠ, συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου του έργου από τον Δήμο μας και πολλά άλλα. Ευτυχώς που ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Μάρκου αποτέλεσε ασπίδα προστασίας, απαιτώντας όρους πριν εισηγηθεί θετικά.

Ξεκινήσατε “από το μηδέν” τρείς μήνες πριν τις εκλογές του 2014 και μπήκατε στο δημοτικό συμβούλιο με ένα ποσοστό περίπου 10%. Αντιλαμβάνεστε να αυξάνεται η αποδοχή των πολιτών τόσο στο προσωπό σας όσο και στον συνδυασμό σας;

Στις εκλογές που πέρασαν, είναι γεγονός ότι όσοι μας γνώρισαν είδαν ένα μοντέρνο προφίλ υποψηφίου Δημάρχου και μία τεχνοκρατική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Με την πάροδο του χρόνου βλέπουν ότι όσα είχαμε πει προεκλογικά, που ίσως ενόχλησαν μερικούς, αποτελούσαν ειλικρινή και μελετημένη άποψή μας. Βλέπουν μία σταθερότητα στις πράξεις και στις ενέργειές μας. Γνωρίζουν καλύτερα πλέον, μία ομάδα που έβλεπαν στις προηγούμενες εκλογές για πρώτη φορά και ήταν λογικό να είναι επιφυλακτικοί. Ακόμα και η κίνηση στη «γραμμή δημότη» που έχουμε ανοίξει, το 2118004294, αυξάνεται διαρκώς. Είναι πολύ ανταποδοτικό να βλέπω αυτή την ανοικτή πλέον αποδοχή του κόσμου.

Προκάλεσε έκπληξη ότι υπογράψατε στις ηλεκτρονικές εορταστικές ευχές εκτός των άλλων ιδιοτήτων σας και ανοικτά ως υποψήφιος δήμαρχος…

Πάντως έκπληξη δεν ήταν. Δεν ανήκω σε εκείνους που λένε «τραβάτε με και ας κλαίω», που δήθεν για να ασχοληθούν με τον Δήμο πρέπει να τους πιέσουν ή να αισθανθούν την ανάγκη να το κάνουν. Θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος και στις επόμενες εκλογές – είστε ο πρώτος που το προανήγγειλα σχεδόν ανοικτά στην προηγούμενη συνεντευξή μας στην “ανατολική ακτή” πριν δέκα μήνες – γιατί έχω τις γνώσεις και την εμπειρία να βγάλω τον τόπο μας από το τέλμα που βρίσκεται και γιατί προτιμώ να συγκεντρώσω την ενέργεια και το διαθέσιμο χρόνο που έχω στην περιοχή μας και στους δημότες μας. Υπογράφοντας ως υποψήφιος Δήμαρχος, δίνω την αφορμή στους δημότες που θέλουν να αλλάξει ο Δήμος τους να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ γιά τη δυνατότητα που μου δώσατε.

Συνέντευξη στον Αργύρη Κωστάκη

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ανατολική ακτή”