Κολυμβητήριο Ραφήνας: Μια όαση αθλητισμού, αναψυχής και νεανικών αθλοπαιδιών

Κολυμβητήριο Ραφήνας, μια «όαση» πολιτισμού και αθλητισμού που ξεχωρίζει στην περιοχή μας. Κάθε έργο, όπως συνήθως γίνεται, στην πατρίδα μας, στο αρχικό του στάδιο πολεμιέται και μετά «δοξάζεται».

Έτσι και ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας, κ. Ανδρέας Κεχαγιόγλου, του οποίου όραμα και δημιούργημα είναι, αντιμετώπισε χίλιες δύο δυσκολίες μέχρι να το ολοκληρώσει. Ωστόσο, θα ήταν εντελώς άδικο να μην αναφέρουμε και τους μετέπειτα δημάρχους, Γιώργο Χριστόπουλο και το σημερινό Βασίλη Πιστικίδη, οι οποίοι έδωσαν μάχη να παραμείνει ανοικτό σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που πέρασε και περνάει ο Δήμος, όπως και κάθε πτυχή της ζωής των Ελλήνων.

Όμως, η λειτουργία του οικονομικά μπορεί να στηρίχθηκε στις πρωτοβουλίες των δημάρχων, η διατήρηση του οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού που έχει, με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Σπαντούρο.

spantouros_basilis2

Ο κ. Σπαντούρος, δεν παρέμεινε στη διεξαγωγή των κολυμβητικών αγώνων, που ήταν και ο αρχικός σκοπός. Πάντα με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής και του επικεφαλής προέδρου του Νομικού Προσώπου, σήμερα είναι ο κ. Γιώργος Δουβίτσας, πλήθυναν της εκδηλώσεις στον αθλητικό τομέα, εκπαιδευτικό και παιδικών αθλοπαιδιών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, καθιέρωσαν τον ετήσιο «Αραφήνειο», που αρχικά ξεκίνησε στη μνήμη του αείμνηστου Νίκου Δημητρόπουλου, Δημοτικού Σύμβουλου, του οποίου η συμβολή στα πεπραγμένα του πρώην Δήμου Ραφήνας ήταν και παραμένει κάτι περισσότερο από σημαντική.

Μια συνέντευξη με τον κ. Σπαντούρο, διευθυντή του ΔΟΠΑΠ (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμου και Περιβαλλοντος) είναι κάτι περισσότερο από συμβολική. Έχει ουσία και υπέχει θέση εφαλτήρα μίμησης, σε μια περίοδο που η άοκνη συμμετοχή του καθένα μας στα κοινά, πρέπει να είναι ο μοναδικός σκοπός μας.

Απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας στη κολύμβηση και Βαλκανιονίκης. Εκτός από την υπαλληλική του σχέση με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Μαραθώνα, κ. Ηλία Ψινάκη και δύο χρόνια είναι συνεργάτης της Ευρωβουλευτή κ. Εύας Καϊλή.

Η συνέντευξη

Υπηρετείται αρκετά χρόνια σε νευραλγικές θέσεις τόσο στον πρώην Δήμο, όσο και στον Καλλικρατικό. Πως το καταφέρνετε αυτό;

Περίπου 17 χρόνια στο Δήμο, ίσως να μην είναι τελικά αρκετά, αλλά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα στο κομμάτι που με αφορά, έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Θεωρώ λοιπόν ότι σε πολλά από αυτά υπάρχει η δική μου συμβολή σε ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Αυτό, θέλω να πιστεύω, έχει αναγνωριστεί και επομένως έχετε την απάντηση στο ερώτημα.

Η θέση σας είναι προσωποπαγής;

Ναι είναι προσωποπαγής και με τις τελευταίες διατάξεις, η ιδιότητα μου είναι εγκεκριμένη και από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Ποια από τις τρεις διοικήσεις έχετε ξεχωρίσει; Δηλαδή: Κεχαγιόγλου, Χριστόπουλου, Πιστικίδη;

Κάθε μία έχει τη δικιά της σημασία. Το κολυμβητήριο ήταν όραμα του κ. Ανδρέα Κεχαγιόγλου και αυτός το υλοποίησε. Δεν νομίζω πως υπάρχουν λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την αγάπη αυτού του ανθρώπου για αυτόν τον υπέροχο χώρο και το τι πέρασε για να υλοποιήσει το έργο. Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ενδιαφέρθηκε αρκετά για το κολυμβητήριο και εκ του αποτελέσματος, κατάφερε να το διατηρήσει σε δύσκολες εποχές και συνθήκες. Μη ξεχνάτε πως επί θητείας του έγιναν επενδύσεις για τη βιωσιμότητα του.

Ο τωρινός Δήμαρχος, κ. Βασίλης Πιστικίδης, από την πρώτη μέρα κατασκευής του, στάθηκε «δίπλα» στο Δημοτικό κολυμβητήριο και το θεωρεί στολίδι και μοναδικό έργο, για όλη την περιοχή. Δεν είναι τυχαίο το ότι επέλεξε ως χώρο ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής αρχής! Θεωρώ πως τόσο αυτός όσο και ο κ. Βαγγέλης Μπουρνούς με τις ενέργειες τους, αυτά τα δύο χρόνια, έμπρακτα αποδεικνύουν το πόσο πολύ σημασία δίνουν στη λειτουργία και διατήρηση αυτού του χώρου, αλλά και την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Διατήρηση και αναβάθμιση σε ένα αρκετά μεγάλο χώρο και μάλιστα με… πισίνα. Αυτό έχω την εντύπωση πως χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση…

Εύλογη η απορία και με την ευκαιρία καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πρώτον, ο Δήμος δεν χρηματοδοτεί το κολυμβητήριο, αλλά το Νομικό του Πρόσωπο Δ.Ο.Π.Α.Π. δηλ. ο φορέας διαχείρισης όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και όχι μόνο. Ο Πρόεδρος του κ. Γιώργος Δουβίτσας με το Δ.Σ. αποφασίζουν για την κατανομή των κονδυλίων και αξιολογούν τις ανάγκες του Οργανισμού, τόσο στον αθλητισμό, όσο και τον πολιτισμό.

Στον τομέα του πολιτισμού, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τον σημερινό Πρόεδρο, για τον εμπλουτισμό και την ποιότητα των εκδηλώσεων. Δεύτερον, θα πρέπει να τονιστεί πως η πισίνα, αναφέρομαι στη κολυμβητική δεξαμενή και όχι σε όλο τον χώρο, από την πρώτη ημέρα που άνοιξε, έχει το μικρότερο λειτουργικό κόστος από όλα τα κολυμβητήρια σε όλη την χώρα και έχουμε κάνει πολύ μεγάλο αγώνα για να το καταφέρουμε αυτό. Τρίτον, το κολυμβητήριο αποτελεί το μοναδικό αθλητικό χώρο του Δήμου που απέδιδε και αποδίδει έσοδα από τους χρήστες του.

Να πάμε τώρα και στο αθλητικό κομμάτι και δη στο αγωνιστικό. Τι έχουν καταφέρει οι κολυμβητές σας όλα αυτά τα χρόνια;

Η ομάδα κολύμβησης της πόλης έχει τη δική της μεγάλη ιστορία που θα χρειάζονταν ώρες για την εξιστορήσω. Θα πω μόνο πως είμαστε υπερήφανοι. Παιδιά τα οποία γαλουχήθηκαν μέσα στο νερό και εκπαιδεύτηκαν από εμάς σήμερα είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές (αδελφές Χαραλαμπίδου) με υποτροφία στην Αμερική, πτυχιούχοι καθηγητές (Σταμπολίτη, Χαραχούσης), φοιτητές στο Πανεπιστήμιο (αδελφές Κομνηνού) και άλλα πολλά παιδιά που με τα ονόματά τους γεμίζουν ολόκληρες σελίδες. Το πιο σημαντικό για όλους εμάς όμως είναι πως τα σημαντικά χρόνια των παιδιών κατά τα οποία πλάθονται οι χαρακτήρες, βλέπαμε τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους να προσπαθούν, να μάχονται, να αγωνιούν και να μοιράζονται ώρες και στιγμές μαζί. Αξία πραγματικά ανεκτίμητη!

Ποια απ όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει και ξεχωρίζετε;

Από το 2002 έχουμε κάνει αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τον «Αραφήνειο Δρόμο» ο οποίος ξεκίνησε το 2015 και η μεγάλη απήχηση που είχε, μας έχει κάνει πολύ υπερήφανους. Ξέρετε δεν είναι εύκολο με ελάχιστη χρηματοδότηση να δημιουργείς ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός με τόσες πολλές συμμετοχές, καλές κριτικές αλλά και τη στήριξη επώνυμων Ολυμπιονικών – Αθανασία Τσουμελέκα κλπ. – και εθελοντών.

Προσωπικά όμως ίσως και λόγο του στοιχείου μου, θεωρώ τους κολυμβητικούς αγώνες Αραφήνεια ως τους πιο σημαντικούς αγώνες του Δήμου, γιατί εκτός από την άρτια οργάνωση ήταν και οι πρώτοι κολυμβητικοί αγώνες της Ανατολικής Αττικής με πολύ μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή. Αγώνες που έγιναν θεσμός από την πρώτη χρονιά και συνεχίζουμε για δεκαπέντε χρόνια τώρα με τον ίδιο ζήλο και αγάπη.

spantouros

Γιατί δίνετε τόσο μεγάλη έμφαση στον Αραφήνειο δρόμο. Και γιατί άλλαξε το όνομά του;

Αποτελεί για το Δήμο μας το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός και είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε υψηλό το επίπεδο της διοργάνωσης, μετά την τεράστια αποδοχή τόσο στους απλούς δρομείς όσο και στους μεγάλους αθλητές που συμμετέχουν.
Και δεν είναι καθόλου εύκολο να πραγματοποιήσεις έναν αγώνα με κλειστούς δρόμους, αλλά τα καταφέρνουμε. Χαίρομαι επειδή τόσο ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Πιστικίδης, όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Μπουρνούς, έχουν βάλει πολύ ψηλά το πήχη για αυτήν τη διοργάνωση και θεωρούν πως είναι μία αθλητική δράση που εκτός από την προβολή του Δήμου μπορεί να γίνει και εφαλτήριο για πολύ μεγαλύτερα πράγματα… Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, κάποια πράγματα όσο καλές προθέσεις και να έχεις στη χώρα που ζούμε, παρεξηγούνται, δε θέλω να πω κάτι άλλο.

Σε ότι αφορά τις δράσεις ήσασταν ξεκάθαρος, αλλά όλα αυτά τα χρόνια αν δεν κάνω λάθος συμβάλατε αρκετά και σε κάποια έργα που έγιναν από το φορέα σας. Ποιο θεωρείτε πιο σημαντικό;

Δε νομίζω πως συνέβαλα λιγότερο ή περισσότερο από κάποιον άλλο συνάδελφο σε ότι έκανε ο Δ.Ο.Π.Α.Π. ή η Δ.Ε.Α.Ρ. παλιότερα. Απλά προσπαθώ, για το καλό κυρίως των δημοτών και όλων αυτών που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, και με τις βασικές κατευθύνσεις των ανωτέρω μου, να ολοκληρώνονται γρήγορα και σωστά τα έργα.
Θα μπορούσα να πω χωρίς κανένα ενδοιασμό πως το έργο του κολυμβητηρίου και ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη για τα Δημοτικά δεδομένα είναι κάτι ανεπανάληπτο. Από την άλλη, επί της σημερινής Δημοτικής αρχής, είναι πολύ σημαντική η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου Διώνης σε χρόνο ρεκόρ και με ελάχιστο κόστος.

Είναι τεράστια η ικανοποίηση όταν συμβάλεις στην κατασκευή αθλητικών χώρων, στην ανεπαρκέστατη από υποδομές ευρύτερη περιοχή μας, πόσο δε μάλλον όταν διαπιστώνεις πόσο μοχθούν για τέτοιου είδους έργα όλοι όσοι έχουν την ευθύνη διαχείρισης του Δήμου.

Δεν νομίζετε ότι η πληθώρα εκδηλώσεων, εκ μέρους του ΔΟΠΑΠ, δημιουργεί σύγχυση και μειωμένο ενδιαφέρον από τους δημότες;

Θεωρώ πως οι δραστηριότητες του φορέα καλύπτουν για πρώτη φορά από την ίδρυση του, πολύ μεγάλη γκάμα αθλητικών και κυρίως πολιτιστικών αναγκών. Όμως λόγω του ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν κοντινή πρόσβαση στα κεντρικά δρώμενα της Αθήνας, το ενδιαφέρον είναι μικρότερο από το προσδοκώμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η προσπάθεια του Οργανισμού δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πως δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Εκτός από τις ετήσιες και γνωστές εκδηλώσεις, έχετε προγραμματίσει κάποιες έκτακτες για τη νέα χρονιά ;

Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο νέος αυτός φορέας αθλητισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος και παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε προσπαθεί και νομίζω τα έχει καταφέρει, να δημιουργεί θεσμούς και καινούργιες δράσεις. Αυτό είναι κάτι που νομίζω πως δεν πρόκειται να σταματήσει, αφήστε να μπει με το καλό το 2017 και θα δούμε…

Επίλογος χωρίς ερωτήσεις..

Πριν λίγες ημέρες, μας λέει ο κ. Σπαντούρος, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός αντικατάστασης της φθαρμένης μεμβράνης της κολυμβητικής δεξαμενής με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μηχανοστασίου αντλιοστασίου. Ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια. Αλλά ο ΔΟΠΑΠ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Κατόπιν πρωτοβουλίας του δήμαρχου κ. Πιστικίδη, και με απόφαση του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος έδωσε έκτακτη επιχορήγηση αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του προβλήματος και την οικονομία ρεύματος και νερού που θα προέλθει. Σήμερα η πισίνα έχει ολοκαίνουρια μεμβράνη τελευταίας γενιάς, χωρίς διαρροές, με διπλάσια ανακυκλοφορία νερού στη χλωρίωση και θέρμανση.

Δημήτρης Πνευματικάτος.