Πειράματα με νέο τύπο κορονοϊού στην Κίνα με θνησιμότητα 100%

Ο νέος ιός προέρχεται από παγκολίνο και φέρεται να μπορεί να επηρεάσει και τους ανθρώπους.

Επιστήμονες σε εργαστήρια του στρατού στην Κίνα φέρονται να δημιούργησαν έναν τύπο κορονοϊού που προέρχεται από παγκολίνο και τον δοκίμασαν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Το αποτέλεσμα ήταν 100% θνησιμότητα, σύμφωνα με μια αναφορά που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες σε βάσεις δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων, δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως η αυθεντικότητά της.

Ο ιός ονομάστηκε GX_P2V και οι επιστήμονες τον δοκίμασαν σε ποντίκια, για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να μολύνει και ανθρώπους. Τα τέσσερα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον ιό έχασαν βάρος μέσα σε πέντε ημέρες. Την έβδομη μέρα, τα ποντίκια άρχισαν να γίνονται νωχελικά και τα μάτια τους άσπρισαν και τελικά πέθαναν μετά από μία ακόμα μέρα. Ως κύρια αιτία αναφέρεται η οξεία εγκεφαλική λοίμωξη.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορονοϊός από παγκολίνο που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, υποδηλώνοντας τον κίνδυνο διασποράς στους ανθρώπους», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Είναι μια φρικτή μελέτη, επιστημονικά είναι εντελώς άσκοπη», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο καθηγητής Dr. Francois Balloux, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα από το University College του Λονδίνου (UCL).

Δεν είναι γνωστό πότε διεξήχθη η έρευνα των επιστημόνων από το Πεκίνο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι απομόνωσαν τον ιό από παγκολίνους της Μαλαισίας το 2017. Ο μεταλλαγμένος ιός που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα εισέβαλε στον οργανισμό των τρωκτικών από τη μύτη, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό τους.

«Η τρέλα αυτή πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά», έγραψε στα social media ο Dr. Gennadi V. Glinsky, πρώην καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

(Πηγή: Daily Mail, WION)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.