Νίκος Τσούρτης: Καλέ μου άνθρωπε

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ένας από τους κορυφαίους μας κωμικούς, ο Θανάσης Βέγγος. Ο Θανάσης εκτός από ηθοποιός, όμως, ήταν και κορυφαίος ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Την πρώτη μου φορά που τον είδα από κοντά ήταν στα μέσα της 10ετίας του 70’. Σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο στον Χολαργό, κοντά στο σπίτι μου, για να… φουλάρει ένα μικρό 8αθέσιο πουλμανάκι Walks Waggen, που στις πόρτες του οδηγού και του συνοδηγού έγραφε «ΘΒ ταινίες γέλιου». Οι κινήσεις του ήταν ίδιες με τον ηθοποιό που θαύμαζα στις ταινίες. Κατέβηκε από το αμάξι και έδωσε το χέρι του σε όλους όσους τον πλησίασαν. Παιδάκι εγώ, θυμάμαι που έτρεξα αμέσως στην γειτονιά, γεμάτος υπερηφάνεια, για να πω στα άλλα παιδιά πως είδα από κοντά τον Βέγγο. Η επόμενη επαφή μας ήταν στις αρχές του 90.

Είχαν περάσει 15 περίπου χρόνια από την πρώτη οπτική μας επαφή και ήρθε η στιγμή να αποκτήσουμε και ακουστική. Δούλευα τότε για την αθλητική εφημερίδα «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» και πρότεινα στον αρχισυντάκτη μου να κάνω συνεντεύξεις από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι να μιλάνε για τον αθλητισμό. Ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο Θανάσης Βέγγος.

Σε όλες του τις ταινίες ήταν αεικίνητος, έτρεχε συνέχεια και σκέφτηκα πως θα μπορούσα να τον ρωτήσω, για τη σχέση του με τα σπορ. Ετοίμασα τις ερωτήσεις και τον πήρα τηλέφωνο. Έμενε κάπου στην Αγία Παρασκευή…

– Καλημέρα σας, θα ήθελα να μιλήσω με τον κύριο Βέγγο
– Ο Θανάσης είμαι…
– Γεια σας (με τρεμάμενη από δέος φωνή), ονομάζομαι… , είμαι δημοσιογράφος από την εφημερίδα … και θα ήθελα να μου δώσετε μια συνέντευξη (καταλαβαίνει από την φωνή μου πως είμαι μικρός σε ηλικία)
– Αγόρι μου, σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνεις, αλλά εδώ και χρόνια δεν δίνω πουθενά συνεντεύξεις.
– Μα πρόκειται για αθλητική συνέντευξη, δεν θα μιλήσουμε ούτε για προσωπικά σας θέματα, ούτε για την καλλιτεχνική σας πλευρά, αν δεν θέλετε. (Η προσπάθεια να τον μεταπείσω δεν έφερε αποτέλεσμα.
(Αργότερα έμαθα ότι είχε πικραθεί με μια συνέντευξη που είχε δώσει στην Κύπρο, όπου άλλα είπε και άλλα του δημοσίευσαν κι έκτοτε έκοψε μαχαίρι τις συνεντεύξεις).
– Σε ευχαριστώ πολύ. Σου εύχομαι να έχεις καλή σταδιοδρομία και όποτε θες μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο, να σε συμβουλέψω και να σε βοηθήσω αν μπορώ. Να δουλεύεις και να αγαπάς τον συνανθρωπό σου, Νίκο μου…

Τα χρόνια πέρασαν και στις αρχές του 2000, άρχισα να βλέπω τον Βέγγο όλο και πιο συχνά…

Σε ένα σούπερ μάρκετ στο Νέο Ψυχικό, όπου έτυχε να ψωνίζω κι εγώ… Ο Βέγγος πάντα ίδιος με τις ταινίες. Μιλούσε σε όλο τον κόσμο που τον χαιρετούσε, ψώνιζε με γρήγορες κινήσεις και κουνιόταν ολόκληρος όταν μιλούσε, ενώ παράλληλα χαμογελούσε σε όλους. Ήμουν μπροστά και σε ένα συμβάν, όπου είδα τον Θανάσης μας να χάνει το χαμόγελό του. Μια υπάλληλος του σούπερ μάρκετ τον ρώτησε τι κάνει η σύζυγός του. Ο Βέγγος βούρκωσε κυριολεκτικά και σκουπίζοντας τα μάτια του από τα δάκρυα είπε:

-Αχ, άσε με, τι πήγα να κάνω ο βλάκας. Πήγα να την σκοτώσω, με την απροσεξία μου. Ευτυχώς πάει καλύτερα, αλλά υποφέρει από την χαζομάρα μου.

Ήταν τότε που ο Βέγγος, οδηγώντας το αυτοκίνητο του, συγκρούστηκε με μια αμαξοστοιχία έξω από τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς δεν υπολόγισε σωστά και προσπάθησε να προλάβει να περάσει τις γραμμές του τρένου, τη στιγμή που κατέβαιναν οι μπάρες. Ο ίδιος την γλίτωσε με γρατσουνιές, αλλά η σύζυγός του τραυματίστηκε σοβαρά.

Μάλιστα, εκείνο το ατύχημα, του έδωσε το έναυσμα να γυρίσει ένα τηλεοπτικό σποτ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ, για την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι οδηγοί όταν περνούν γραμμές τρένου.

Μια άλλη φορά που τον συνάντησα στον σούπερ μάρκετ καθόταν στην ουρά περιμένοντας να ψωνίσει τυριά. Στάθηκα πίσω του κρατώντας στην αγκαλιά μου την δίχρονη κόρη μου, ενώ δίπλα μου ήταν η άλλη 5χρονη κόρη μου. Με το που με είδε ο Βέγγος μου παραχώρησε την σειρά του. Και ήταν ανένδοτος. Δε το συζητούσε καν. Παράλληλα τσίμπαγε στα μάγουλα τα παιδιά μου και έκανε γκριμάτσες για να γελάσουν. Αυτός ήταν ο Βέγγος. Ένας πραγματικά καλός ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Καλέ μου άνθρωπε, όπως έλεγες κι εσύ, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

n tsiourtis2

* Ο Νίκος Τσούρτης είναι δημοσιογράφος (μέλος της Ένωσης Συντακτών), επί σειρά ετών σε εφημερίδες και τα τελευταία χρόνια είναι Αρχισυντάκτης στο «Καρφί».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.