10 απλά αλλά πολύ αποτελεσματικά εκπαιδευτικά tips για τον σκύλο σας

Κάθε σκύλος είναι μοναδικός! Υπάρχουν όμως μερικά tips που χρησιμοποιούνται γενικά στην εκπαίδευση των σκύλων και θα τα βρείτε εδώ!

1. Πάντα να είστε θετικοί όταν προσπαθείτε να μάθετε κάτι στον σκύλο σας. Τα σκυλιά απολαμβάνουν να μαθαίνουν όταν δεν αισθάνονται αγχωμένα και εσείς θα απολαύσετε έναν χαρούμενο σκύλο.
2. Να θυμάστε πάντα ότι ο σκύλος σας δεν καταλαβαίνει έμφυτα αυτό που του ζητάτε. Τα σκυλιά επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και διάφορους ήχους. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει ο σκύλος σας και θα αναπτύξετε μία πιο ουσιαστική σχέση.

3. Οι συμπεριφορές που ενισχύονται μέσω της επιβράβευσης είναι πάρα πολύ πιθανό να επαναληφθούν.
4. Η διάρκεια της εκπαίδευσης μέσα στη μέρα πρέπει να είναι μικρή και συχνή.
5. Εντάξτε την εκπαίδευση στη καθημερινή ρουτίνα τη δική σας και του σκύλου σας. Έτσι κάνετε εξάσκηση και ο σκύλος χαίρεται που μπορεί να ανταποκρίνεται.
6. Όταν μαθαίνετε καινούργια πράγματα στο σκύλο να βρίσκεστε σε ήσυχο περιβάλλον ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του.

7. Η εκπαίδευση είναι πολλές φορές ομαδική δουλειά. Πριν ξεκινήσετε σιγουρευτείτε ότι όλοι στο σπίτι θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα. Αυτό βοηθά τον σκύλο να μαθαίνει γρηγορότερα και να μην του προκαλείται σύγχυση.
8. Οι σκύλοι μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα να κάνουν κάτι από το να μην κάνουν. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που τραβάει για να βγει από τη πόρτα μπορεί να μάθει την εντολή κάτσε και να περιμένει πιο εύκολα από το να μάθει απλά να μην τραβάει.
9. Επιβράβευση είναι κάτι που αρέσει στο σκύλο. Φαγητό, παιχνίδι, χάδι κλπ. Επιβραβεύστε τον σκύλο σας όταν κάνει κάτι καλό!
10. Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς ή θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας ισχύει η φράση “όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο”. Μην αφήνετε ένα πρόβλημα πιστεύοντας ότι θα λυθεί με τον καιρό, απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία άμεσα διότι με τον καιρό μόνο θα χειροτερεύει.

  • Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά

Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”
Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”
Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”