Παν. Δρίβας: “Αφόρητα εκκωφαντική απόρριψη”

Επιχειρώντας να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε Ραφήνα/Πικέρμι – Σπάτα/Αρτέμιδα, θα πρέπει να πάμε πίσω, πολύ πριν από την κάλπη της 26ης Μαΐου, σχεδόν στην απαρχή της θητείας των δύο δημοτικών αρχών οι οποίες χαρακτηρίζονται από εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες και νοοτροπία.

Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής δηλ. τον κ. Δημήτρη Μάρκου από τη μία πλευρά και τον κ. Ευάγγελο Μπουρνούς από την άλλη.

ΣΠΑΤΑ – ΑΡΤΕΜΙΔΑ

Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου στις εκλογές του 2014 κατήγαγε μια ευρεία νίκη, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες. Με ποσοστό 60,52% και 20 έδρες έναντι του κ. Χρήστου Μάρκου με 39,48% και μόλις 6 έδρες, και ένα εύρωστο ταμείο, θα περίμενε κάποιος την αναμόρφωση των δύο πόλεων η οποία τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Αντίθετα,η αγορά των Σπάτων ελέω Εκπτωτικού Χωριού (η παραχώρηση των εκτάσεων ωφέλησε μόνον τους έχοντες) βυθίστηκε ενώ η Αρτέμιδα «σώθηκε» μόνον χάρη της θερινής περιόδου, η οποία ωστόσο διαρκώς συρρικνώνεται λόγω των πρωτόγονων υποδομών.

Η πολιτική δε που ακολούθησε στο ζήτημα του ΚΕΛ με τις… κρυφές υπογραφές για το Πλατύ Χωράφι, τις… «μπαταριές» με τη Λακαθέλα και τις φρούδες ελπίδες για Ψυττάλεια, άρχισε να δημιουργεί ρωγμές στην «παντοδυναμία» του, και χώρο στην αντιπολίτευση για σφοδρή κριτική όσον αφορά στις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Επιπλέον οι δημότες των δύο πόλεων -φθάνοντας στο σήμερα- έδειξαν να απορρίπτουν την παλαιοκομματική τακτική του κ. Μάρκου με έργα – τσαπατσουλιές της τελευταίας στιγμής (>100 μέτρα άσφαλτο) αλλά και την προσπάθεια οικειοποίησης έργων που οφείλονται σε δωρεές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ηανάγκη των δημοτών για μια ριζική αλλαγή εκφράστηκε με την εκρηκτική άνοδο της κ. Άννας Ραφτοπούλου (βλέπε σελ. 10), η οποία για μόλις 222 ψήφους έχασε την πρωτιά. Μάλιστα στο επιτελείο του κ. Μάρκου επικρατεί αμηχανία, καθώς ουδείς περίμενε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι δύο μονομάχοι έχοντας εκλέξει από 14 δημοτικούς συμβούλους θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο με τη λογική της ανατροπής να είναι πλέον εδραιωμένη.

ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ

Ο κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ανέλαβε τη δημαρχία το δεύτερο μισό της θητείας στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας με τον κ. Βασίλη Πιστικίδη.

Μετά από μια άνευρη πρώτη περίοδο ο κ. Μπουρνούς ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προχώρησε άμεσα σε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές, κοινωνικό, οικονομικό, αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Παράλληλα έβαλε τις βάσεις για μεγάλα έργα που έπονται.

Οι δημότες όμως πολύ περισσότερο εκτίμησαν την αντίδραση της δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού. Εκεί κατά πολλούς αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά νοιάζεται για το Δήμο, καθώς άλλοτε… ηγετικές μορφές εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Φθάνοντας στο σήμερα προχώρησε σε γενναία βήματα προεκλογικής συνεργασίας, «απεγκλώβισε» το τοπικό συμβούλιο από παραταξιακές εξαρτήσεις, συγκρότησε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο με ένα δυναμικό κράμα νέων και έμπειρων υποψηφίων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει όμως και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ότι οι δημότες επέλεξαν να γυρίζουν την πλάτη τους στο παλιό. Τη νοοτροπία του χθες, τους ανθρώπους που ενσαρκώνουν το χθες. Έδειξε το δρόμο της… «αγρανάπαυσης» σε όσους τραμπούκισαν και θεώρησαν τσιφλίκι τους τη Ραφήνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντονης αποδοκιμασίας θα ήταν πιο έντιμο και δεν θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε κάποιους, να ακολουθούν αυτοβούλως το δρόμο της οριστικής πολιτικής εξόδου από τα δημοτικά δρώμενα.

Στο δεύτερο γύρο το παλιό κατεστημένο θα επιχειρήσει να συσπειρωθεί σε μια ανίερη μετεκλογική συνεργασία. Αυτό έχει ήδη προαναγγελθεί. Γιατί ανίερη; Διότι δεν βασίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες αλλά έχει ως μόνο στόχο την εξουσία και τη δημιουργία χάους και ακυβερνησίας στο Δήμο.

Οποιαδήποτε όμως προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Οι πολίτες τους έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη. Η αποδοκιμασία αν και τώρα δεν έγινε αντιληπτή για να πέσουν οι τόνοι, σε λίγο θα γίνει αφόρητα εκκωφαντική. Σε σημείο καθολικής απόρριψης….

Παναγιώτης Δρίβας

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.