Αλεξάνδρα Τσόλκα: Μίσος, τρόμος και φανατισμός

Ξανά ο αιφνιδιασμός, η αντιμετώπιση του παραλογισμού και του φανατισμού, η απαξία της ανθρώπινης ζωής και η απέχθεια μέχρι έσχατων για το διαφορετικό.

Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κηρυχτεί και γίνεται με εκατόμβες αμάχων στο όνομα της όποιας εκδίκησης, ενώ οι πραγματικοί φταίχτες δεν μοιάζουν να έχουν κανένα κόστος. Προσφυγιά, βόμβες, νεκροί και ακρωτηριασμοί, ισοπεδωμένες πόλεις και αναλύσεις που περισσεύει η οργισμένη μοναδική αλήθεια. Ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, που ακόμα κάτι μπορεί να σωθεί απ’ τον όλεθρο, όχι πια στο χείλος του γκρεμού, αλλά στην πτώση, στην αρχή της συντριπτικής πρόσκρουσης που θα μας διαμελίσει όλους! Κηρύγματα μίσους!

«…Στην πραγματικότητα, οι μονοθεϊστικές γραφές δεν κηρύσσουν ούτε την ειρήνη ούτε την αγάπη ούτε την ανοχή. Είναι κείμενα μίσους» έχει πει Γάλλος συγγραφέας στο παρελθόν, καταγράφοντας γενναία την αλήθεια. Ολες οι γραφές. Ξαφνικά και για κάποιος, ο εχθρός είναι προ των πυλών, στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στην Κως, στην Μυτιλήνη, μέσα από κείμενα που συρίζουν σαν το επωασμένο φίδι που γιγαντώνεται σε μυθικό τέρας καταδίνοντας ανοχή και θρεφόμενο από το μίσος και τον φόβο. Ώσπου να αρχίσει να καταβροχθίζει σώματα! Κατά τα άλλα οι τηλεοπτικοί κήνσορες, οι τιμητές των ΜΜΕ αντιπαρατάσσουν το μίσος, μην ορίζοντας καν τις αιτίες, ενώ τη δική του αιτιότητα για την τρέλα της τρομοκρατίας δίνει ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ, γράφει στο βιβλίο του «Κατά του Φανατισμού: Τρία κείμενα που αντιδρούν στην Παγκόσμια Ρητορεία» (εκδόσεις: Καστανιώτης):

«… Αν τα πράγματα ήσαν τόσο απλά, θα περίμενε κανείς η επίθεση να προέλθει από την Αφρική, από τους πιο φτωχούς, και ίσως να στρεφόταν κατά της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου, των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, των πιο πλούσιων. ΟΧΙ, ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ανάμεσα σε φανατικούς, που πιστεύουν ότι ο σκοπός, οποιοσδήποτε σκοπός, δικαιολογεί τα μέσα, και στους υπόλοιπους από εμάς, που πιστεύουν ότι η ζωή είναι ένας σκοπός και όχι μια έννοια. Είναι ένας αγώνας μεταξύ εκείνων, από τη μία πλευρά, που πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη, ό,τι κι αν εννοούν με τη λέξη αυτή, είναι πιο σημαντική από τη ζωή και εκείνων από εμάς που πιστεύουν ότι η ζωή είναι ανώτερη όλων των άλλων αξιών, πεποιθήσεων ή θρησκειών. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, δεν έχει να κάνει με τις αξίες του Ισλάμ. Δεν έχει να κάνει με τη νοοτροπία των Αράβων, όπως ισχυρίζονται μερικοί ρατσιστές -καθόλου. Πρόκειται για την παλιά διαμάχη μεταξύ φανατισμού και πραγματισμού. Μεταξύ φανατισμού και πλουραλισμού. Μεταξύ φανατισμού και ανεκτικότητας».

Γράφει η Αλεξάνδρα Τσόλκα

Πηγή: http://kourdistoportocali.com/

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.