Για την γιορτή της Μητέρας…

Μάνα, μητέρα, μαμά. Όπως και να την αποκαλέσεις εκείνη θα απαντήσει αμέσως στο κάλεσμα σου ό,τι ώρα και να ναι, όσο μακριά και να βρίσκεσαι. Έχει αυτό το συναίσθημα, την σύνδεση, το προαίσθημα, όπως θέλεις πες το, για τα παιδιά της.

Η χειρότερη της αδυναμία είναι όταν τα παιδιά της δεν είναι καλά, είτε στην σωματική υγεία αν είναι άρρωστα, είτε στην ψυχική υγεία όταν τα δει στεναχωρημένα και πληγωμένα και αμέσως τρέξει να τα γιατρέψει, να τα ανακουφίσει, να τα παρηγορήσει.

Είναι αυτή που θα φωνάξεις όταν έχεις ανάγκη για το πιο μικρό, όπως είναι όταν δεν βρίσκεις αυτή την καταραμένη κάλτσα ή μπλούζα παρόλο που βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου, αλλά και για το πιο μεγάλο, όπως είναι μια απώλεια ή μια αποτυχία που βιώνεις εκείνη την στιγμή στην ζωή σου.

Με αυτήν θα συνωμοτήσεις κρυφά από τον πατέρα σου όταν χρειάζεσαι κάτι και θα της μαρτυρήσεις την χειρότερη βλακεία που έχεις κάνει, γιατί ξέρεις ότι όσο και να προσπαθήσει να σε μαλώσει εκείνη θα βρει κάτι να σε δικαιολογήσει γιατί είσαι το παιδί της.

Είναι ο άνθρωπος “ζακέτα να πάρεις” (όσο κλισέ και να ακούγεται, όλοι το έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στην παιδική και στην ενήλικη – μην κρυβόμαστε μεταξύ μας- ζωή μας), “στα λεγα εγώ”, “πρόσεχε μην αρρωστήσεις γιατί εγώ θα τρέχω πάλι” που με όση απόγνωση και παράπονο να το λέει, η ψυχούλα της το ξέρει τι ανησυχία περνάει με την παραμικρή αδιαθεσία σου. Το πρόσωπο “σου έχω αφήσει έτοιμο φαγητό” για να “μην φας βλακείες απ’ έξω” όταν λείπει και ο άνθρωπος – τάπερ που σου παρέχει καθημερινώς ένα πλούσιο και ισορροπημένο γεύμα ακόμα και όταν είσαι ολόκληρο γομάρι και δεν ξέρεις πώς να βγάλεις τα διαολεμένα λάδια από τα τάπερ που θαρρείς και άπαξ και βρεθούν μαζί, θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αγκαλιασμένοι για πάντα.

Είναι εκείνη που κοιμάται στο πάτωμα δίπλα σου και τσεκάρει ανά δέκα λεπτά αν σου έπεσε ο πυρετός και εκείνη που θα σε ρωτάει για πάντα αν είσαι καλά και αν έφαγες ακόμα και αν εσύ είσαι απ’ αυτούς που το τρώνε όλο το φαΐ τους έτσι κι αλλιώς.

Είναι αυτή που αν δεν απαντήσεις αμέσως στην κλήση της, θα μπει με SWATάδες στο σπίτι σου κρεμάμενη από σκοινιά και σπάζοντας τα τζάμια σαν άλλος Τομ Κρουζ στις επικίνδυνες αποστολές για να δει αν ζεις και που αν δεν σε βρίσκει θα βάλει τον Ζούκερμπεργκ, τον Γκέιτς, τον Κουκ, την Google, τους δορυφόρους του Έλον Μασκ, την ΕΥΠ μαζί με το FBI ώστε να βρουν το στίγμα σου στον χάρτη και να δώσεις σημάδια ζωής, έστω και αν εσύ “καίγεσαι” με τους φίλους σου στο Fifa και δεν μπορείς να διακόψεις εν μέσω αυτή της πολύ σημαντικής φάσης.

Είναι αυτά και πολλά άλλα ακόμα που μπορεί να γράφει κανείς για μέρες, έχουν γραφεί άλλωστε βιβλία, ποιήματα, μελέτες για τον όρο μητέρα καθ’ όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι αυτή που όπου και να κοιτάξεις στην φύση και στα ζώα υπάρχει εκεί.

Είναι αυτή που προσφέρεται ψυχή τε και σωμάτι για να σε φέρει στην ζωή.

Είναι η μία και μοναδική λέξη που περιγράφει την απόλυτη αγάπη και θυσία.

Και επειδή τον τελευταίο καιρό έχει συνδεθεί με πολύ αποτρόπαια γεγονότα, μην αφήνετε να αμαυρώνεται μία τόσο υπέροχη λέξη από τις πράξεις ορισμένων ατόμων.

Αφιερωμένο στην γιορτή της Μητέρας λοιπόν…

Στην δική μου γι’ αυτό που είναι και την ευχαριστώ (ξέρει ότι γραπτώς εκφράζομαι πολύ καλύτερα)…

Σε κάθε μητέρα που υπάρχει ή αναμένει να γίνει…

Σε αυτές που αγωνίζονται καθημερινά…

Σε αυτές που παρά την τόση θέληση τους δεν της υπακούει το σώμα τους…

Σε αυτές που έχουν κερδίσει τον όρο “Μάνα” και δεν έχουν σταθεί στην απλή απουσία δεσμού εξ αίματος…

Σε όλα τα άτομα που στέκονται σαν μάνες για κάποιον συνάνθρωπο τους…

Σε αυτές που έχουν χάσει τα παιδιά τους…

 

Χρήστος Ιωάννου

 

Υ.Γ. Ας ακούσουμε με την φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου το τραγούδι “Μαμά”

Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
Μουσική: Charles Aznavour
Δίσκος: Το παιχνίδι παίζεται

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.