Μπορούν όλα τα σκυλιά να κολυμπήσουν; – Βήματα εκμάθησης

Το κολύμπι είναι μία εξαιρετική άσκηση για το σκύλο. Κάποια σκυλιά όπως τα retrievers και τα spaniels είναι γεννημένοι κολυμβητές, κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερη ενθάρρυνση και άλλα αναστατώνονται και μόνο στην εικόνα του νερού.

Όπως κάθε τι που μαθαίνουμε στο σκύλο έτσι και η άσκηση στο νερό μαθαίνεται με σκοπό ο σκύλος να αισθανθεί ασφάλεια και να το διασκεδάζει. Άλλωστε τι καλύτερο και για μας να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας παρέα με τον καλύτερο μας φίλο!

Πριν λοιπόν ρίξουμε τον σκύλο μας “στα βαθιά” πρέπει πρώτα να του δώσουμε κάποια βασικά μαθήματα κολύμβησης. Για αρχή ας δούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.

  • Διαβάστε το σχετικό νόμο, οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί και η μη τήρηση τους επιφέρει βαριά πρόστιμα. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στο λιμεναρχείο της περιοχής.
  • Πάντα κρατάμε το σκύλο από το λουρί! Έτσι εκτός του ότι αποφεύγουμε τους μπελάδες, έχουμε πάντα τον έλεγχο του σκύλου και δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από εμάς.
  • Υπερβολική φασαρία και ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν στο σκύλο σύγχυση. Κάνουμε τα μαθήματα μας μέρες που δεν έχει άλλο κόσμο στη παραλία.
  • Είμαστε ο προσωπικός ναυαγοσώστης του σκύλου μας, ποτέ μα ποτέ δεν τον αφήνουμε να πανικοβληθεί ή να εξασκηθεί μόνος του.
  • Δεν βάζουμε τον σκύλο κατευθείαν μέσα στο νερό, σκοπός είναι να καταγραφεί στο μυαλό του σαν μια ευχάριστη διαδικασία, αν το καταγράψει σαν κάτι που τον φόβισε πολύ το πιο πιθανό είναι να μην θέλει να ξανά δοκιμάσει.
  • Στη περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποιο παιχνίδι σιγουρευτείτε ότι είναι ελαφρύ και επιπλέει.
  • Χρησιμοποιούμε σωσίβιο για σκύλους. Για σκυλιά με κοντά πόδια όπως τα Jack Russel, με πλακουτσωτή μούρη όπως τα bulldog ή για σκυλιά που μένουν πολλή ώρα στο νερό το γιλέκο – σωσίβιο είναι απαραίτητο. Αναζητήστε ένα σωσίβιο που να βγαίνει εύκολα αλλά θα του ταιριάζει ακριβώς στο σώμα του και δεν θα τον εμποδίζει να κινείται άνετα είτε στο νερό είτε στη ξηρά.
  • Να κολυμπάτε μαζί του μέχρι τα σημεία που πατάτε καλά, σε περίπτωση που τον αναστατώσει κάτι θα προσπαθήσει να σκαρφαλώσει πάνω σας και θα σας ωθήσει κάτω.
  • Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως και κάθε άσκησης, ο σκύλος πρέπει να έχει άδειο στομάχι.
  • Δεν μένουμε πολλή ώρα στη παραλία, τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στη καυτή άμμο και τον ήλιο.

Βήματα εκμάθησης

  • Αρχικά θα πρέπει να φέρουμε τον σκύλο μας σε επαφή με το νερό. Επειδή συνήθως το νερό της θάλασσας λόγω των κυμάτων τους τρομάζει τη πρώτη φορά, ένα καλό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσουμε μία σκάφη ή λεκάνη και να τη γεμίσουμε νερό ενώ παράλληλα μπορούμε να κάνουμε τη βόλτα μας στη παραλία ώστε να έρθει σε επαφή με τις νέες μυρωδιές. Αφήστε τον σκύλο να ανακαλύψει μόνος του, δείτε πως αντιδρά στη σκάφη με το νερό ή στη βρεγμένη άμμο, βρέξτε του τις πατούσες και θυμηθείτε πάντα πρέπει να έχει την επιλογή είτε στη σκάφη είτε στη θάλασσα να βγει όποτε το θελήσει.
  • Φορέστε του το γιλέκο ώστε να αρχίσει να εξοικειώνεται με αυτό. Πολύ σταδιακά μέχρι να μην τον ενοχλεί πια.
  • Ξέρετε τον σκύλο σας καλύτερα απ’ τον καθένα. Παρατηρήστε τον! Νιώθει ασφάλεια; Του αρέσει; Δώστε του ώθηση να συνεχίσει όταν κάνει κάτι καλά με τον τόνο της φωνής σας ή με το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Μόλις δείτε ότι ο σκύλος έχει εξοικειωθεί με το νερό, προχωρήστε μαζί μέχρι το σημείο της θάλασσας που ίσα ίσα δεν πατάει. Να έχετε επαφή μαζί του, ακουμπίστε τον, να ξέρει ότι είστε εκεί, ενθαρρύνετε τον με τη φωνή σας. Θα δείτε ότι ο σκύλος σας επιλέγει να κινηθεί κυκλικά μέσα στο νερό, ακολουθήστε τον. Η διαδικασία αυτή πρέπει να κρατήσει πολύ λίγο, αμέσως μετά βγείτε παρέα απ’ τη θάλασσα.
  • Αφού σιγουρευτείτε επίσης ότι ο σκύλος έχει φτάσει σε σημείο να το απολαμβάνει αρχίστε να αυξάνετε τον χρόνο παραμονής μέσα στο νερό μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όπου ο σκύλος θα θέλει να μπει μόνος του μέσα στο νερό.

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο φαίνεται να πανικοβάλλεται, επιστρέψτε στα ρηχά νερά και αφήστε τον να ηρεμήσει πριν δοκιμάσετε ξανά. Η διαδικασία για τον κάθε σκύλο μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο. Τα βήματα μπορεί να πρέπει να επαναληφθούν πολλές φορές μέχρι ο σκύλος να συνηθίσει.

Να είστε υπομονετικοί και να κρατάτε πάντα μικρή διάρκεια στα μαθήματα σας. Η εκμάθηση επιτυγχάνεται μόνο μέσω της επανάληψης και με μικρά βήματα τη κάθε φορά.

Μην τον ζορίσετε, θυμηθείτε ότι ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και τελικά μπορεί ο δικός σας να μην ευχαριστιέται το νερό, αυτό θα το καταλάβετε αφού γνωρίζετε πολύ καλά τις αντιδράσεις του σκύλου σας. Δεν είναι όλα τα σκυλιά κολυμβητές σίγουρα όμως θα έχει κάποιο άλλο ταλέντο!

  • Στο email [email protected] μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά

Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”
Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”
Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.