Παναγιώτης Ι. Δρίβας: Εθνικός… ύπνος

Στη Χιλή έχει πέσει σκοτάδι… απόλυτη σιγή. Όχι επειδή ο ακραίοςπρόεδρος Πινιεσέτ* έβγαλε το στρατό στο δρόμο για να στηρίξει τη διεφθαρμένη και αντιλαϊκήεξουσία του, πρώτη φορά μετά την αιμοσταγή δικτατορία Πινοσέτ. Όχι επειδή ο…κύριος στρατηγός επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας και σιωπή στο Σαντιάγο.

Οι Χιλιάνοι, γνωρίζουν από αγώνες και εξεγέρσεις. Από αντίσταση. Δεν σκύβουν το κεφάλι. Δέκα μέρες αγώνων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής. Σφαίρες στο ψαχνό, πάνω από 20 νεκροί, βιασμοί…

Απόψε αναλογίζονται όλα αυτά. Τη συνέχεια, μέχρι τη νίκη. Τη λατρεία της εξουσίας στην καταπίεση, το μίσος ενάντια στο λαό…. την επιστροφή στις μαύρες εποχές.

Απόψε βυθισμένοι στις σκέψειςτους. Κι όμως τη σιωπή σκίζει μια φωνή… Μια σοπράνο σμπαραλιάζει το στρατιωτικό νόμο…
Άριες σκίζουν το νυχτερινό αέρα. Μαχαιρώνουν την καρδιά του αυταρχισμού, της συνωμοσίας, της εξαπάτησης. Γιγαντώνουν το αίσθημα δικαίου, αναπτερώνουν τις ελπίδες.

Άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια, αναζητούν να καταγράψουν… και ακούν. Ακούν τις καρδιές τους… Αλαλαγμοί ενθουσιασμού, ζητωκραυγές, σήμα για διαρκή αγώνα.
Αύριο ενωμένοι θα τα πούμε πάλι στους δρόμους….

Το βίντεο με τη σοπράνο έχει γίνει viralστο διαδίκτυο και είναι συγκλονιστικό.

Οι φοιτητές είναι μπροστάρηδες στην κοινωνική εξέγερση στη Χιλή. Αφορμή η αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς. Η εξάπλωση της σπίθας ήταν θέμα χρόνου και στις άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς οι αιτίες είναι βαθύτερες και ξεκινούν από τις αυταρχικές, πολιτικές μιας διεφθαρμένης εξουσίας.

Δεν είναι δύσκολο η εξουσία να διαφθείρει. Κυρίως η δύναμη του φαινομενικούελέγχου των καταστάσεων, το χρήμα και βασικάη έλλειψη αυτογνωσίας, μπορούν πολύ εύκολα, «μεθοδικά» και αθόρυβα να οδηγήσουν στη μεγάλη προδοσία του λαού και την παράδοση άνευ όρων στην ελεεινή μορφή εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Η άρνηση στην παιδεία, η προσήλωση στη μηχανική εκπαίδευση, στα πρωτεία, στην επίπλαστη αριστεία, στον ευνουχισμένο -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- πρωταθλητισμό που ντοπάρεται αυτάρεσκα και γιγαντώνει το αρρωστημένο εγώ.

Η ανεπάρκεια του γονιού να μεταλαμπαδεύσει στο τέκνο του τη σεμνότητα, τη ταπεινότητα, την αξιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη δύναμη της ελευθερίας και της δημοκρατίας…

Χόρτασαν η… δημοκρατία μας, οι συναναστροφές μας, η καθημερινότητα από άριστους της ρεμούλας, του παρτακισμού και του βολέματος… των δικών μας παιδιών. Αυτών ντε που θέλουν να κρατούν πάντα τη σημαία, και να είναι παντού και πάντα πρώτοι… αυτοί και τα παιδιά τους.

Και όταν έρθει η κρίσιμη ώρα να χώνονται με το κεφάλι στην άμμο, με ξεβράκωτο τότε εγωισμό σε κοινή θέα, ωσάν τον βασιλιά που πάντα ήταν γυμνός αλλά δεν το κατάλαβε ακόμη και όταν του το έλεγαν.

*Ο πρόεδρος Πινιέρα, (εύστοχα κάπου γράφτηκε Πινιεσέτ εκ του στυγνού δικτάτορος) Πινοσέτ), υπό την πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών άρχισε ήδη να υποχωρεί και να παίρνει πίσω κάποια αντιλαϊκά μέτρα. Στη Χιλή ο ΟΗΕ ξεκίνησε έρευνα για τις δολοφονίες όλες αυτές τις μέρες από το διεφθαρμένο καθεστώς του νεοσυντηρητικού προέδρου.

Παναγιώτης Ι. Δρίβας

Πηγή: Εφημερίδα Polis