Πως μπορώ να κόψω τις “μικροκλοπές” του σκύλου μου;

Τα σκυλιά σίγουρα δεν καταλαβαίνουν την έννοια της ιδιοκτησίας αντικειμένων όπως εμείς για αυτό και μερικές φορές κάνουν “μικροκλοπές” μέσα στο σπίτι.

Μπορεί να κλέβουν αντικείμενα ή φαγητό για πολλούς λόγους όπως η βαρεμάρα, διάφορα ένστικτα ακόμη και η ράτσα τους είναι ένας λόγος.

Μερικές φυλές που η εκτροφή τους βασίζεται στο κυνήγι και στην ανάκτηση είναι πιο επιρρεπείς στις “μικροκλοπές” μόνο και μόνο γιατί βρίσκεται στα γονίδια τους. Για παράδειγμα σίγουρα όσοι έχετε labrador σας φέρνει τα παιχνίδια του! Και όχι μόνο;

Επίσης όταν ένας σκύλος βαριέται μπορεί να προσπαθήσει να σας τραβήξει τη προσοχή κλέβοντας πράγματα όπως κάλτσες, παντόφλες και ότι άλλο βρει. Αν το κλέψιμο αντικειμένων οφείλεται στη βαρεμάρα τότε θα πρέπει να βάλετε την καθημερινή άσκηση και το παιχνίδι στο πρόγραμμα του σκύλου σας.

Πως μπορώ να κόψω αυτή τη συνήθεια του σκύλου μου;

  • Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας έχει αρκετά παιχνίδια να απασχολείται όποτε τον αφήνετε στο σπίτι ή στον κήπο. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας ένα καλό και συμπαγές κόκαλο ώστε ο σκύλος σας να περάσει αρκετή ώρα μασώντας. Βέβαια μην ξεχνάτε πως μία καλή εκτόνωση μέσα στη μέρα επιβάλλεται για κάθε σκύλο.
  • Κάθε φορά που ο σκύλος σας φέρνει το παιχνίδι του να το επιβραβεύετε, να του δίνετε μία λιχουδιά ή να παίζετε μαζί του. Αντίθετα αν σας φέρει ένα προσωπικό σας αντικείμενο για παιχνίδι μην ανταμείβετε αυτή τη συμπεριφορά. Θυμηθείτε ότι πρέπει να είστε σταθεροί αλλά όχι επιθετικοί. Είναι απολύτως εντάξει να πεις «όχι» με επιβλητική φωνή, αλλά ποτέ δεν είναι αποδεκτό να ασκείς βία στο κατοικίδιο ζώο σου.
  • Εάν εργάζεστε και αφήνετε τον σκύλο σας πολλή ώρα μόνο του, σκεφτείτε τη λύση κάποιου dog walker ή κέντρου ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης ώστε ο σκύλος σας να εκτονώνεται και να περνάει καλά όσο εσείς λείπετε. Ένας σκύλος που περνάει πολλές ώρες μόνος του είναι πιο πιθανό να αποκτήσει συνήθειες κλεψίματος και καταστροφών αντικειμένων.
  • Εάν ταΐζετε το σκυλί σας από το τραπέζι, τότε θα συσχετίσει την περιοχή φαγητού της οικογένειάς σας με λιχουδιές για τον εαυτό του και θα είναι πιο πιθανό να ψάξει στο σημείο για φαγητό όταν θα μείνει χωρίς επίβλεψη. Επίσης ποτέ μην επιτρέπετε στο κατοικίδιο ζώο σας να τρώει από κάδους ή να έχει πρόσβαση σε άλλα απορρίμματα. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό και ταντουλάπια σας μπορούν να κλείσουν με ασφάλεια και προσπαθήστε να κρατήσετε το σκυλί σας έξω από την κουζίνα και την τραπεζαρία.
  • Μερικά ζώα κλέβουν επειδή απλά πεινούν. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας καθοδήγηση για τη ποσότητα και τον τύπο τροφής που πρέπει να καταναλώνει.
  • Στη περίπτωση που το κατοικίδιο σας κλέβει συχνά φαγητό ή αντικείμενα τότε θα πρέπει να παρατηρείστε πότε το κάνει. Προσπαθήστε να καταλάβετε το λόγο της πράξης και εκεί θα βρείτε και τη λύση. Κάποιες συμπεριφορές είναι περίπλοκες και χρειάζεται η συμβολή ειδικού για να λυθεί.

• Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά

Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”
Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”
Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”