Σκύλος και Γάτα. Φίλοι ή αιώνιοι εχθροί;

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων την Κυριακή μαθαίνουμε για τη πολυσυζητημένη σχέση του σκύλου και της γάτας…

Τη φράση “σαν τον σκύλο με τη γάτα” τη χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε κάποιους που τσακώνονται συνεχώς. Άδικα; Μήπως τελικά μπορούν να συμβιώσουν και τα δύο αυτά είδη σε ένα σπίτι; Κι αν μπορούν να συμβιώσουν γίνονται και καλοί φίλοι;

Η αλήθεια είναι πως τα δύο αυτά ζώα έχουν τελείως διαφορετικούς κανόνες επικοινωνίας μεταξύ τους και λόγω αυτού ξεκινούν οι “παρεξηγήσεις”.

Τα σκυλιά είναι ζώα κοινωνικά και, εκτός αν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, θα προσπαθήσουν να συμβιώσουν αρμονικά με το νέο μέλος του σπιτιού. Οι γάτες από την άλλη δεν είναι απαραίτητα κοινωνικά ζώα και μπορεί να μην έχουν έμφυτη την επιθυμία να κάνουν φίλους. Επομένως είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε γι’ αυτές πως θα συμπεριφερθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει. Ένας τεράστιος παράγοντας για την ομαλή συμβίωση τους είναι το κατά πόσον οι γάτες και τα σκυλιά κοινωνικοποιήθηκαν καλά όταν ήταν πολύ νέοι. Οι γάτες που μεγάλωσαν γύρω από σκυλιά τείνουν να είναι λιγότερο φοβισμένες και οι σκύλοι που μεγάλωσαν με γάτες θα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αρπακτική συμπεριφορά – αν και τα περισσότερα σκυλιά θα κυνηγήσουν μια γάτα που τρέχει, ανεξάρτητα από το ιστορικό κοινωνικοποίησης.

Αυτό γιατί τα σκυλιά από τη φύση τους είναι θηρευτές και ίσως δουν ένα μικρό ζώο όπως τη γάτα σαν θήραμα. Όταν το θήραμα αρχίσει να τρέχει μπαίνουν στη διαδικασία του κυνηγιού.

Ορισμένα σκυλιά έχουν πιο ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηρευτή από άλλα. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η ράτσα.

Οι γάτες από την άλλη φαίνεται συχνά να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Μία έμπειρη γάτα συνήθως θα κάτσει όταν αντιληφθεί ένα παράξενο σκύλο να την πλησιάζει. Ωστόσο μια άπειρη γάτα θα τρέξει και θα προκαλέσει το ένστικτο του σκύλου για κυνήγι. Βέβαια ο κίνδυνος δεν υφίσταται μόνο από τον σκύλο προς τη γάτα αλλά και αντίστροφα. Μια γάτα μπορεί επίσης να τραυματίσει ένα σκύλο. Μάλιστα φυλές όπως τα boxers ή τα pugs που έχουν πιο εκτεθειμένα τα μάτια τους χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Ανεξάρτητα από το πιο ζώο ήταν πρώτα στο σπίτι, μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε όταν καλούνται να συμβιώσουν μία γάτα και ένας σκύλος στον ίδιο χώρο είναι οι εξής:

– Δώστε σημασία στην επιλογή των ζώων σας. Για παράδειγμα, δύο υπερκινητικά ζώα μέσα στο σπίτι δεν είναι σίγουρα ιδανικό σενάριο
– Μην αναγκάζετε τους νέους συγκάτοικους να αλληλεπιδρούν
– Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας στη βασική υπακοή ώστε να έχετε πάντα τον έλεγχο
– Όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο θα πρέπει να ελέγχετε τις κινήσεις του σκύλου σας είτε με λουρί είτε με περιορισμό (Box, crate, πάρκο)
– Αφήστε τη γάτα να πλησιάσει τον σκύλο με τους δικούς της ρυθμούς
– Να έχετε πάντα ασφαλείς περιοχές όπου ο καθένας θα μπορεί να υποχωρήσει και να απομονωθεί
– Φροντίζετε πάντα την καλή εκτόνωση του σκύλου σας
– Μην εκπλαγείτε εάν ο σκύλος και η γάτα σας δεν γίνουν ποτέ φίλοι. Ίσως μπορέσουν απλά να συμβιώνουν
– Τα υψηλά σημεία στα οποία δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλα τα δωμάτια
– Δώστε μεγάλη προσοχή στα επίπεδα άγχους του κάθε ζώου. Είναι πολύ κακό για την υγεία του ζώου να ζει διαρκώς υπό πίεση

Να θυμάστε πάντα πως η υπομονή και η διαχείριση είναι τα καλύτερα εργαλεία σας! Μέλημα σας πρέπει να είναι πάντα η ασφάλεια των ζώων σας. Μια γάτα και ένας σκύλος μπορεί να γίνουν από σπουδαίοι φίλοι ή απλώς να ανέχονται ο ένας τον άλλον μέχρι να μην χαλαρώνουν ποτέ όταν βρίσκονται μαζί.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κατοικίδιων σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

  • Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά

Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”

Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”

Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”