The Search (Netflix): Η αληθινή ιστορία πίσω από την εξαφάνιση ενός 4χρονου κοριτσιού στο Μεξικό – Εσύ ποιον θα κατηγορήσεις;

Η νέα μεξικάνικη σειρά που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στην πλατφόρμα του Netflix, σε παραγωγή της ίδιας, αποτελεί την τρίτη σεζόν της ανθολογίας με τίτλο «Crime Diaries» που εξερευνά αληθινά εγκλήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη για δεκαετίες με βασικές θεματικές την αναζήτηση για δικαιοσύνη, τους ισχυρισμούς για διαφθορά και την σύγχυση της κοινωνίας της εκάστοτε χώρας που έλαβε μέρος το συμβάν. Οι προηγούμενες σεζόν που έφεραν τους τίτλους «Night Out» και «The Candidate» ασχολήθηκαν με την εξαφάνιση ενός Κολομβιανού φοιτητή από ένα Halloween πάρτι όπου έκτοτε θεωρείται νεκρός και με την δολοφονία ενός Μεξικανού πολιτικού και υποψηφίου της προεδρίας κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής του καμπάνιας το 1994 αντίστοιχα.

Ας περάσουμε όμως στην σειρά που μας απασχολεί τώρα και στα γεγονότα που βασίστηκε η δημιουργία της.

Η υπόθεση

Η μίνι – σειρά, λόγω των έξι μόλις επεισοδίων της, έχει τον πρωτότυπο ισπανικό τίτλο «Historia de un crimen: La busqueda» αφορά την ιστορία ενός εγκλήματος και βασίζεται στην εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού από το σπίτι της, σε ένα πλούσιο προάστιο έξω από την πόλη του Μεξικού, γνωστή πλέον ως «υπόθεση Paulette». Γυρίζουμε πίσω στο βράδυ της 21ης Μαρτίου 2010, όπου η τετράχρονη Paulette Gebara Farah ένα κοριτσάκι με αναπτυξιακές δυσκολίες στην ομιλία και στην κίνηση, (όπως ισχυρίζεται η μητέρα της) ξάπλωσε στο κρεβάτι της για ύπνο και το επόμενο πρωί η μία εκ των δύο νταντάδων της μπήκε στο δωμάτιο της για να την ξυπνήσει όμως δεν την έβρισκε πουθενά. Έτσι από εκείνη την στιγμή και για τις επόμενες εννιά μέρες ξεκινάει ένα κυνήγι για την εύρεση του κοριτσιού και της αλήθειας των γεγονότων που συνέβησαν την προηγούμενη νύχτα.

Η μικρή Paulette

Τα στοιχεία

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το κουβάρι της υπόθεσης με κάποια βασικά στοιχεία. Οι γονείς της μικρής, ο πατέρας Mauricio Gebara και η μητέρα Lizette Farah, μεσίτης και δικηγόρος αντίστοιχα στο επάγγελμα, ζούσαν στο σύμπλεγμα πολυκατοικιών μιας πλούσιας γειτονιάς μαζί με την άλλη κόρη τους και τις δύο νταντάδες (Ericka και Martha Casimiro) που είχαν προσλάβει, ώστε να παρέχουν πλήρη φροντίδα σε κάθε καθημερινή ανάγκη της Paulette. Το μοιραίο πρωί της εξαφάνισης δεν βρέθηκε κανένα σημάδι παραβίασης ούτε στο δωμάτιο, ούτε στο σπίτι γενικότερα και οι κάμερες ασφαλείας της πολυκατοικίας δεν κατέγραψαν οποιαδήποτε κίνηση το προηγούμενο βράδυ, ενώ οι υπάλληλοι δεν παρατήρησαν οτιδήποτε ασυνήθιστο. Επιπλέον, τα δύο σκυλιά της οικογένειας δεν γαύγισαν ποτέ κατά την διάρκεια της νύχτας γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι γείτονες. Έτσι κι αλλιώς, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε το μικρό κορίτσι δεν θα μπορούσα να φύγει μόνη της από το σπίτι, δεδομένο που μαζί με τα προηγούμενα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά στην υπόθεση.

Εξαιτίας της εύπορης οικονομικής κατάστασης, της υψηλής κοινωνικής θέσης και των απαραίτητων γνωριμιών της οικογενείας της, ειδοποιήθηκε άμεσα ο Γενικός Εισαγγελέας Alberto Bazbaz και διέθεσε όλους τους πόρους για την έρευνα και την εύρεση της Paulette, κάτι που ενόχλησε την κοινή γνώμη καθώς εκατοντάδες μικρά παιδιά εξαφανίζονται καθημερινά στο Μεξικό όμως κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό, ενώ τώρα έτρεξαν αμέσως να ερευνήσουν την υπόθεση λόγω όλων των παραπάνω.

Η είδηση προκάλεσε άμεσα φρενίτιδα στα Μ.Μ.Ε με δελτία ειδήσεων και εκπομπές να ασχολούνται συνεχώς με την υπόθεση και προσπαθώντας να ανακαλύψουν κρυφές πτυχές των εμπλεκόμενων. Μετά τις πρώτες καταθέσεις, η προσοχή του Εισαγγελέα και της Αστυνομίας στράφηκε στους γονείς και στο οικογενειακό περιβάλλον με αποτέλεσμα οι γονείς και οι δύο νταντάδες να τεθούν υπό αστυνομική κράτηση για ψεύδη και ασυνέπειες στις καταθέσεις τους και αμυντική στάση και υπεκφυγές από τους γονείς. Επίσης, κάποιες κρυφές ηχογραφήσεις που έφτασαν στα χέρια της Εισαγγελίας αποκάλυψαν ύποπτες συνομιλίες μεταξύ των δύο γονιών.

Η πολυκατοικία όπου έμενε η οικογένεια

Η αποκάλυψη

Με τις μέρες να κυλούν βασανιστικά και τις έρευνες να μην φανερώνουν κάτι, φτάνουμε στην 31η Μαρτίου όπου έλαβε μέρος η προσπάθεια της ακριβής αναπαράστασης των γεγονότων της βραδιάς της εξαφάνισης. Τότε έχουμε και την μεγάλη αποκάλυψη, κατόπιν μιας παράξενης οσμής που μύρισε στο δωμάτιο της Paulette ένας από τους αστυνομικούς που βρισκόταν εκεί και οδήγησε στην ανακάλυψη του πτώματος της μικρής στο κάτω μέρος του ίδιου της του κρεβατιού, όντας τυλιγμένη με κουβέρτες. Μετά το σοκ που προκλήθηκε από την τραγική κατάληξη, προέκυψαν τα εξής εύλογα ερωτήματα: πώς γίνεται να μην κατάλαβε κανείς την ύπαρξη του πτώματος για εννιά ολόκληρες μέρες; Και αν δεν ήταν εκεί από την αρχή, πώς γίνεται να μην είδε κανείς οποιονδήποτε να εξέρχεται ή να εισέρχεται στην πολυκατοικία; Ερωτήματα που γεμίζουν με παραπάνω μυστήριο καθώς όλο αυτό το διάστημα είχαν κάτσει ή ακόμα και κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι μέλη της οικογένειας και φίλοι που τους συμπαραστεκόταν.

Αμέσως μετά τον θρήνο, οι γονείς αλληλοκατηγορήθηκαν και αποκαλύφθηκε ότι από πριν ο γάμος τους είχε προβλήματα ώστε αργότερα να χωρίσουν οριστικά. Ο Γ. Εισαγγελέας δήλωσε ότι προσωπικά θεωρούσε ύποπτη την μητέρα του κοριτσιού όμως δεν είχε αποδείξεις για να προβεί σε σύλληψη ενώ τόνισε ότι η υπόθεση για αυτόν αποτελεί έρευνα ανθρωποκτονίας και όχι εξαφάνισης.

Το κρεβάτι στο δωμάτιο της όπου βρέθηκε το πτώμα

«Ποιος σκότωσε την Paulette;»

Η ενδεχόμενη ετυμηγορία αναφέρει ότι το άτυχο κορίτσι κατέληξε εξαιτίας ενός τραγικού ατυχήματος που βασίστηκε στο γεγονός ότι λόγω των κινητικών δυσκολιών της πιθανώς στο ύπνο να παγιδεύτηκε στα σκεπάσματα και να κύλησε στο κάτω μέρος του κρεβατιού της μέχρι να βρει τραγικό θάνατο λόγω ασφυξίας. Μάλιστα, η έρευνα αναφέρει ότι τα σκεπάσματα εμπόδισαν τους αναπνευστικούς αεραγωγούς και η θέση που κατέληξε συμπίεσε τον κοιλιακό της θώρακα με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως «accidental death» (θάνατος από ατύχημα). Παράλληλα, πρόσθεσαν ότι τα σκεπάσματα πιθανώς να κάλυψαν την μυρωδιά γι’ αυτό να άργησε η αποκάλυψη του πτώματος.

«Ήταν συγκάλυψη;»

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 100 άτομα μπήκαν στο δωμάτιο της μικρής κατά την διάρκεια των ερευνών καθώς και σκυλιά της αστυνομίας. Η γενικότερη άποψη που επικρατεί μεταξύ των πολιτών είναι ότι πρόκειται για κάλυψη των γεγονότων από τους γονείς κάτι που αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης μέχρι και σήμερα. Η Αστυνομία δέχτηκε σκληρή κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης και ο Γ. Εισαγγελέας Alberto Bazbaz παραιτήθηκε στις 26 Μαΐου του ίδιου έτους. Εφτά χρόνια αργότερα, τον Μάϊο του 2017 το πτώμα του μικρού κοριτσιού αποτεφρώθηκε βάζοντας τέλος στην υπόθεση και στον ενδεχόμενο για νέα περαιτέρω έρευνα λόγω έλλειψης στοιχείων. Η μητέρα της έδωσε πάρα πολλές συνεντεύξεις, ενώ κατηγόρησε την πολιτεία του Μεξικό για ηθική βλάβη, καθώς όπως ισχυρίστηκε η ίδια η ζωή της καταστράφηκε μετά τον μοιραίο θάνατο της κόρης της.

Οι γονείς της μικρής: Οι πραγματικοί και οι ηθοποιοί της σειράς.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, τόσο στα αληθινά γεγονότα όσο και στην σειρά, δεν προέκυψε δυστυχώς η αλήθεια και η υπόθεση έκλεισε ως ατύχημα. Όσον αφορά την σειρά, μας παρουσιάζει την έρευνα μέσα από το οικογενειακό, εισαγγελικό, αστυνομικό και δημοσιογραφικό πλαίσιο και προβάλλει τις κοινωνικές αδικίες, τα «προνόμια» των ισχυρών και πλουσίων, την κρατική διαφθορά από πολιτικούς, εισαγγελείς και αστυνομικούς αλλά και την ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, ειδικά όταν αφορά τόσο σοβαρά θέματα, στον σχηματισμό της κοινής γνώμης. Κι αυτή, επίσης, κατηγορήθηκε από το κοινό για ένα ελαφρύ κωμικό χαρακτήρα που έδωσε σε ορισμένες σκηνές και για την έλλειψη όλων των αναφορών που προέκυψαν και ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τον ρόλο του πατέρα στην επιρροή των γεγονότων.

Με λίγα λόγια, τα συμπεράσματα δικά σας…

– Η σειρά είναι διαθέσιμη με ελληνικούς υπότιτλους στο Netflix

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε μέχρι εδώ.

Μέχρι την επόμενη φορά αφήστε τις σκέψεις να γίνουν λέξεις και τούμπαλιν.

Χρήστος Ιωάννου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.