Tips διαχείρισης – Σκύλος και εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι γίνεται όλο και πιο κοινή στις μέρες μας. Για μερικούς ανθρώπους αποτελεί καθημερινότητα άλλοι λόγω της κατάστασης πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και προσωρινά το σπίτι μας να γίνει γραφείο.

Τα περισσότερα σκυλιά συνηθίζουν αυτό το σενάριο, να είναι δηλαδή με τους ιδιοκτήτες τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που προβλήματα συμπεριφοράς εμφανίζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σκύλος την ώρα εργασίας σας να προσπαθεί με κάθε τρόπο να σας αποσπάσει τη προσοχή, φέρνει παιχνίδια, γαβγίζει, ξύνει το πάτωμα, χοροπηδάει πάνω σας.

Γιατί συμβαίνει αυτό στο περιβάλλον του σπιτιού;

Λόγω του χρόνου που περνάτε μαζί και στην αλλαγή των συνηθειών τους. Όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με τον σκύλο μας σχεδόν όλη την ημέρα, έχει πολλές ευκαιρίες να μας εκπαιδεύσει σωστά! Φυσικά ο σκύλος μας θέλει να περνάει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί μας και φυσικά θέλει να έχει την προσοχή και τις περισσότερες φορές τη κερδίζει.

Ενώ η απαίτηση προσοχής από τον σκύλο φαίνεται χαριτωμένη στην αρχή, κάθε φορά που καταφέρνει να κατευθύνει τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του, κερδίζει ηγετικό ρόλο. Τις περισσότερες φορές γίνεται ασυναίσθητα -θα παίξω μαζί σου για να σταματήσεις να γαβγίζεις- όμως σιγά σιγά η συμπεριφορά αυτή αρχίζει να παγιώνεται με αποτέλεσμα να λαμβάνει πάντα αυτό που απαιτεί και έτσι να το απαιτεί όλο και πιο έντονα.

Tips ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες

• Ρουτίνα. Το έχουμε ξανά πει, τα σκυλιά είναι ζώα της επανάληψης. Αποζητούν τη ρουτίνα διότι τους δημιουργεί ασφάλεια. Οι κηδεμόνες σκύλων έχουν να διαχειριστούν και το καθημερινό πρόγραμμα εργασίας και την κάλυψη των αναγκών του σκύλου τους. Όλα μπορούν να γίνουν με πρόγραμμα. Δημιουργήστε τη ρουτίνα που καλύπτει και τις δύο πλευρές.

• Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας βεβαιωθείτε ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του σκύλου. Μία μεγάλη βόλτα για εκτόνωση, φαγητό και διαθέσιμο νερό. Ουσιαστικά είναι η ρουτίνα που ξέρει ο σκύλος αφού το ίδιο γινόταν και στην περίπτωση που έπρεπε να φύγετε από το σπίτι για δουλειά.

• Διαχωρίστε τον χώρο ανάπαυσης και παιχνιδιού από τον χώρο εργασίας. Είναι προτιμότερο η εργασία να γίνεται σε ένα δωμάτιο όπου ο σκύλος θα καταλάβει πως εδώ δεν παίζουμε. Πιθανότατα θα έρθει να σας βρει και στο “γραφείο” που ΄έχετε διαμορφώσει για αυτό ίσως χρειαστεί τις πρώτες μέρες να κλείνετε την πόρτα σας ειδικότερα αν η δουλειά σας περιλαμβάνει και τηλεφωνικές ή διαδικτυακές συσκέψεις.

• Μην πηγαίνετε στον χώρο του σκύλου την ώρα που τον ακούτε να κλαψουρίζει, να γαβγίζει, να περπατά κ.λπ. Μπορείτε να πάτε δίπλα του και να τον επιβραβεύσετε με λιχουδιά ή χάδι την ώρα που είναι ήρεμος και ήσυχος. Σε άλλη περίπτωση θα καταλάβει πως για κάθε μία φασαρία που κάνει επιβραβεύεται με την προσοχή σας.

• Χρησιμοποιήστε τη βασική υπακοή. Για τα εκπαιδευμένα σκυλιά η βασική υπακοή είναι μία στάση ασφαλείας. Κάνει κάτι που του ζητάτε και ξέρει πως να το κάνει άρα αυτό δεν του δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια ενώ παράλληλα κάνετε και εξάσκηση.

• Ώρα για παιχνίδι! Και εσείς αλλά και ο σκύλος χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Αφού είστε στο σπίτι καθορίστε συγκεκριμένες ώρες που μπορείτε είτε να τον βγάλετε μία βόλτα ή να παίξετε μαζί του. Είναι σημαντικό να κρατάτε σταθερές τις ώρες και τη διάρκεια των “διαλειμμάτων” μέσα στην ημέρα. Εδώ θα βρείτε ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι: https://www.irafina.gr/41-diaskedastika-pechnidia-me-ton-skilo-gia-mesa-sto-spiti/

• Να είστε υπομονετικοί, ήρεμοι και συνεπής. Αν πρόσφατα άλλαξε η ρουτίνα σας, να θυμάστε ότι το ίδιο συνέβη και στη περίπτωση του σκύλου σας. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί και αυτός στα νέα δεδομένα.

Με λίγο προγραμματισμό η εργασία στο σπίτι μπορεί να γίνει εκτός από παραγωγική και πραγματική απόλαυση για εσάς και τον σκύλο σας!

• Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά
Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”
Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”
Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”