Λίγες σκέψεις για το «Δώρο» του Σ. Ξενάκη – Κάθε μέρα είναι ένα Δώρο, να το ανοίγεις

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια από τις εκδόσεις Key Books και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του συγγραφέα να περάσει τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις του πάνω στην ζωή μέσα από καθημερινές στιγμές, μετά την «μετάλλαξη» που πραγματοποίησε ο ίδιος πρώτα στην καθημερινότητα του και στον τρόπο που επιλέγει να «βλέπει» την ζωή. Είναι ένα τετράδιο θαυμάτων, όπως γράφει κάτω αριστερά στο εξώφυλλο του βιβλίου, που σε οποιοδήποτε σημείο το ανοίξεις έχει να σου διηγηθεί μια μικρή ιστορία με ένα μήνυμα μέσα που θα προσπαθήσει να σε οδηγήσει στην εσωτερική αναζήτηση και στην αλλαγή που εσύ πιθανώς θέλεις να κάνεις στην ζωή σου.

Η επιτυχία που συνόδευσε και συνεχίζει να συνοδεύει το βιβλίο φαίνεται στο γεγονός ότι πρόσφατα έσπασε το φράγμα των 100,000 αντιτύπων, γεγονός που κοινοποίησε και ο ίδιος ο συγγραφέας με ένα ευχαριστήριο μήνυμα στο κοινό που επιλέγει να μοιραστεί το «Δώρο» μαζί του. Εγώ στα χέρια μου κρατώ την 91η χιλιάδα του βιβλίου και μετά τον ντόρο των δύο ετών και την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους την πρώτη του μήνα που διανύουμε, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να ξετυλίξω και εγώ το «Δώρο», να το περιεργαστώ και να καταλήξω αν θα το κρατήσω μόνο για μένα ή θα το μοιραστώ και με άλλους.

Από την ευχαριστήρια ανάρτηση του Σ. Ξενάκη στο Facebook

Η ανάγνωση των σχεδόν 300 σελίδων ολοκληρώθηκε σε τέσσερις μέρες με σχετική ευκολία, καθώς η κάθε ιστορία καταλαμβάνει δυο – τρεις σελίδες με εξαίρεση ένα – δυο ιστορίες που έχουν μεγαλύτερη έκταση και ο δημιουργός θέλει να περάσει περισσότερα μηνύματα ή να παρουσιάζει μια μεγαλύτερη εικόνα των απόψεων του. Κάποιες είναι πραγματικά εντυπωσιακές, κάποιες θα σου θυμίζουν κάτι από την δική σου καθημερινότητα και κάποιες θα επαναληφθούν παραπάνω από μία φορές που ενδεχομένως ορισμένους να τους δυσανασχετήσει αλλά πιστεύω ο συγγραφέας το έκανε να δώσει έμφαση στο συγκεκριμένο μήνυμα μέσω της επανάληψης. Έχοντας παρακολουθήσει μερικές ομιλίες του στο διαδίκτυο μπορεί να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές και προσωπικά βασίζω την παραπάνω άποψη σε αυτό, γιατί και στον προφορικό του λόγο επαναλαμβάνει κάποιες προτάσεις ή γνωμικά που θέλει να βάλει καλά στο μυαλό του το κοινό που τον παρακολουθεί.

Ο γραπτός λόγος όσο και ο προφορικός του λόγος έχουν κάτι οικείο που οφείλεται τόσο στο παρουσιαστικό του, όσο και στον τόνο της γραφής και της «φωνής» του εντός και εκτός των σελίδων που φαίνεται ότι έχει δουλέψει για να κατακτήσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πιστεύω ότι αυτός είναι και ο σκοπός του, όχι να σε διδάξει με το δάχτυλο επιδεικτικά αλλά να συζητήσει μαζί σου και να σε βοηθήσει μέσα από τις εμπειρίες του, τα λάθη του και τις γνωριμίες με ξεχωριστές καθημερινές προσωπικότητες που είχε την ευκαιρία να μιλήσει ή απλώς να παρατηρήσει.

Η δομή του βιβλίου σου δίνει την δυνατότητα να διαβάσεις από λίγα λεπτά μέχρι όση ώρα θες εσύ να διαθέσεις στις 102 ιστορίες (αν κάνω λάθος συγχωρείστε με), δεν σε δεσμεύει με την ροή του, ούτε με την αίσθηση ότι πρέπει να ολοκληρώσεις ολόκληρα κεφάλαια για να καταλάβεις κάτι. Επίσης, το καλό που έχουν όλα τα έργα (γραπτά, προφορικά, έργα τέχνης κτλ), συμπεριλαμβανομένου και αυτού, είναι ότι μπορείς να επιστρέψεις όσες φορές θες σε αυτά και να τα δεις με άλλη ματιά, καθώς εσύ ο ίδιος θα έχεις αλλάξει απόψεις, πιστεύω, θα έχεις νέες εμπειρίες που θα σε κάνουν να αντιληφθείς ίσως καλύτερα ή διαφορετικά τα μηνύματα που θέλει να περάσει το εκάστοτε έργο.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το «Δώρο» είναι ένα καλό και ευανάγνωστο βιβλίο που απευθύνεται σε όλο το κοινό, μόνη βασική προϋπόθεση του άλλωστε είναι να ζεις για να ταυτιστείς μαζί του, μπορεί να διαβαστεί τόσο από κάποιον που έχει εμπειρία σε παρόμοια έργα αυτοβελτίωσης, όπως χαρακτηρίζονται, όσο και από κάποιον που θέλει να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του και στον χώρο αυτό και να γνωριστεί μαζί του, ίσως έχοντας και μια πιο καχύποπτη ματιά. Διαβάστε το, μοιραστείτε το και κουβεντιάστε το μαζί με άλλους, ανταλλάξτε απόψεις και ίσως γίνεται καλύτεροι εσείς και οι γύρω σας και τότε ίσως μπορεί να έχει πετύχει και το βιβλίο τον σκοπό του. Στο χέρι σας είναι να το ανακαλύψετε, ο Στέφανος Ξενάκης άλλωστε δεν μας λέει κάτι καινούριο, να κοιτάξουμε τα αυτονόητα μας λέει και να ζήσουμε όπως επιθυμεί ο καθένας. Ο ίδιος το έκανε, άκουσε, έμαθε, διάβασε, παρακολούθησε σεμινάρια, έχει μέντορες (το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε ένα από αυτούς), έκανε λάθη και τα παραδέχτηκε, έζησε και θέλει να μεταφέρει απλά το μήνυμα του στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι τουλάχιστον η ταπεινή μου γνώμη. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι. Συνεχίζουμε (για τους γνώστες).

Προτάσεις και γνωμικά που ξεχώρισαν

«Οι περισσότεροι βλέπουν, ελάχιστοι παρατηρούν»

«Το σύμπαν δεν κρατάει καθυστερήσεις»

«Τα λάθη σου είναι η πείρα σου»

«Την ζωή ή την ζεις ή σε ζει»

«Να κοιτάς την δουλειά σου»

«Να μοιράζεσαι. Να δίνεις»

«Να εστιάζεις. Η εστίαση είναι προσόν»

«Κι αυτό θα περάσει»

«Ζωή είναι τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει»

«Η τύχη είναι η δικαιολογία σου»

«Μην βιάζεσαι να κρίνεις. Μόνο να μαθαίνεις»

«Κίνηση – Δράση – Μάθηση – Δέσμευση – Επιλογή – Ευγνωμοσύνη»

«Ένα δεν βαριέσαι την ημέρα, την ζωή την κάνει πέρα»

«Ξέρει ότι δεν ξέρει. Γι’ αυτό ψάχνει για να βρει»

«Δεν έχει να κάνει με το τι κάνεις, αλλά με το πώς το κάνεις»

«Θες να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένος;»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Στέφανος Ξενάκης ζει στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας.

Το πρώτο του βιβλίο, ΤΟ ΔΩΡΟ, κυκλοφόρησε το 2018 και έγινε #1 Bestseller. Δίνει ομιλίες με τίτλο 13 ιστορίες που μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή. Παράλληλα, εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ», ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη κιόλας δημοτικού. Είναι περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών, της Αίνειας και της Αύρας.

Τα βιβλία του «Το Δώρο», «Κάπταιν» και το «Το Δώρο 2» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε μέχρι εδώ.

Μέχρι την επόμενη φορά αφήστε τις σκέψεις να γίνουν λέξεις και τούμπαλιν.

Χρήστος Ιωάννου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.