Λίγες σκέψεις για «Το πείραμα» του Σ. Φίτσεκ και για τα bazaar βιβλίων

Πριν αρχίσω το κείμενο με μερικές σκέψεις που μου προκάλεσε το βιβλίο «Το πείραμα» του Σεμπάστιαν Φίτσεκ, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα bazaar και οι εκθέσεις βιβλίων στους αναγνώστες που μπορούν να οδηγηθούν σε αναγνώσματα που δεν είχαν φανταστεί ή να αποκτήσουν βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς το οικονομικό είναι ένα θέμα που απασχολεί το ήδη ή το εν δυνάμει αναγνωστικό κοινό.

Στην δική μου περίπτωση είχα καιρό στην λίστα μου το συγκεκριμένο βιβλίο καθώς πρώτα είχα διαβάσει την μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα «Το δέμα» και μετέπειτα «Η θεραπεία» από τις εκδόσεις Διόπτρα όπου είχα ενθουσιαστεί και με τα δύο με αποτέλεσμα να θέλω να διαβάσω και άλλα έργα του δημιουργού. Έτσι, επισκεπτόμενος το bazaar στο πολεμικό μουσείο που έλαβε μέρος το διήμερο 27,28 Φεβρουαρίου (διαβάστε εδώ), ανακάλυψα ανάμεσα στους πάγκους με τους διάφορους τίτλους βιβλίων (είχαν ακόμη και cd του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μεταξύ άλλων) «Το πείραμα» που μου τράβηξε διπλά την προσοχή εκτός από τον τίτλο που μου ήταν γνώριμος, το εξώφυλλο του.

Δείτε ακόμα:  Αλμυρά pancakes για τέλειο πρωινό

Όταν το έπιασα στα χέρια μου, ανακάλυψα ότι όντως επρόκειτο για το ίδιο βιβλίο μεν, δεν ήταν όμως από τις εκδόσεις Διόπτρα όπου κυκλοφορούν πλέον τα έργα του συγγραφέα δε. Ήταν η 2η έκδοση του πειράματος από τις εκδόσεις Διήγηση το 2009 που ήταν οι πρώτες που είχαν εκδώσει έργα του Σεμπάστιαν Φίτσεκ στην Ελλάδα πριν γίνει ευρέως γνωστός και αποκτήσει το δικό του αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας μέσω των εκδόσεων Διόπτρα. Ήταν πλέον δεδομένο ότι θα το αγόραζα άμεσα.

Έτσι απέκτησα μία ξεχωριστή έκδοση ενός βιβλίου που ήθελα σε πάρα πολύ οικονομική τιμή (3 ευρώ), ενώ η κανονική τιμή του είναι στα 15,50 ευρώ και παράλληλα τα χρήματα θα προσφερθούν για την υποστήριξη του «Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων & Αποφυλακισμένων Γυναικών». Μ’ ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. Και δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να προσφέρεις και να λαμβάνεις ως μπόνους κάτι ξεχωριστό για σένα. Μία εμπειρία όπου βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Γι’ αυτό σας προτρέπω να βοηθάτε όπου μπορείτε και να πηγαίνετε σε bazaar βιβλίων κι όλο και κάτι καλό θα προκύψει για όλους.

Δείτε ακόμα:  Αλμυρά pancakes για τέλειο πρωινό

Όσον αφορά τώρα το καθαρά αναγνωστικό κομμάτι του βιβλίου, όπως και τα προηγούμενα με άφησαν πολύ ικανοποιημένο γιατί βρήκα μυστήριο στην υπόθεση, ξεχωριστή θεματολογία όπως η ύπνωση (ο Φίτσεκ συνηθίζει να ασχολείται με ιατρικά θέματα στις ιστορίες του) και ένα κλειστοφοβικό στοιχείο στο χιονισμένο τοπίο όπου βρίσκεται η κλινική και οι αποκλεισμένοι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Είναι πιστό στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ που εκπροσωπεύει, διαβάζεται γρήγορα καθώς η πλοκή τρέχει (προσωπικά χρειάστηκα περίπου δύο μέρες για ολοκληρώσω τις 276 σελίδες του) και συνεχώς παίζει με το μυαλό σου για το τι είναι αληθινό και τι όχι καθώς και με το κυνήγι του θύτη και των θυμάτων.

Δείτε ακόμα:  Αλμυρά pancakes για τέλειο πρωινό

Για όσους είναι λάτρεις του είδους ή του συγγραφέα το προτείνω ανεπιφύλακτα, θα βρουν και μία σύνδεση με κάποιο άλλο έργο του Φίτσεκ, ενώ για όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει έργο του συγγραφέα είναι μία καλή αρχή που θα σας προσφέρει μία ωραία ιστορία και θα σας δώσει τροφή για να ψάξετε περαιτέρω το θέμα που πραγματεύεται.

Υ.Γ. Ευχαριστώ την Νίκη για την περιπλάνηση στο bazzar του μουσείου και για την συζήτηση στο πάρκο

Μέχρι το επόμενο άρθρο της στήλης words and thoughts, καλή συνέχεια!

Χρήστος Ιωάννου